26. november 2010

Teekond unistustest lavalaudadeni: OSA 3

Tegemist on artiklite seeriaga, mis puudutab võistlemist kulturismis, bodyfitnessis, athletic fitnessis ja klassikalises kulturismis. Eelmises artiklis rääkisime poseerimisest ja selle tähtsusest, kuid ega me ilma riieteta poseerida saa! Mida siis lavale selga panna? Juhise kolmandas osas jätkame oma teed lavalaudade ja täiuslikkuse poole, sukeldudes võistlusriietuse maailma. Vahet pole, oled sa algaja või juba meister, lugemist jagub kõigile.

Võistlusriietus

Kilode kaupa säravaid kivikesi ja kalleid kangaid. Trikood, bikiinid ja tavalised poseerimispüksid. V-lõikega ja ümara lõikega, madala värvliga ning kõrge värvliga. Kollane, lavendlililla, lõõmav punane jne – kõik värvid on esindatud. Märg väljanägemine, satiin, velvet ja lisaks sellele probleemid kivikeste paigaldamisega ja riiete suurustega. Tere tulemast võistlusriietuse maailma!

”Mida lavale selga panna?” on küsimus, millele iga võistlusteks valmistuv sportlane parima vastuse otsima peab. Täiusliku võistlusriietuse leidmine pole sugugi lihtne ülesanne, seepärast esineb sellega tihti ka probleeme – seda kas alahinnatakse tohutult, eiratakse või saadakse sellest üldse valesti aru. Eriti on meesvõistlejad need, kellel suurt huvi erinevate kangaste vastu pole ning kes suurima hea meelega kannaksid laval neid samu siniseid Speedo ujumispükse, mis eelmisest rannahooajast kappi vedelema on jäänud või telliksid pikemalt mõtlemata internetist suvalised poseerimispüksid, mis siis vaid hea õnne korral neile jalga lähevad. Enamus naisvõistlejaid seevastu lausa armastavad ilusaid kivikestega kaunistatud võistlusriietusi. Kahjuks näevad aga paljud neist võistlusriietust armastavatest naistest laval välja jõulupuu või Suurbritannia printsessi sarnased, unustades ära võistlusriietuse tegeliku tähenduse ja otstarbe. Mis need siis on ja miks on need kallid riidetükikesed niivõrd olulised? Mida lavale selga panna? Kuidas leida just endale sobivaim võistlusriietus?

Selleks on nad loodud…

Kogu võistlusriiete leidmise protsess ja kõikidele sellega seonduvatele küsimustele vastuste leidmine peaks põhinema selle otstarbekusel. Kui ma seda küsimust kord ühel seminaril küsisin, hüüdis üks meesvõistleja: ”Et katta minu suguelundid!”. Iseenesest mõistetavalt peavad konkreetsed kehaosad laval kaetud olema, see on isegi reeglites kirjas, kuid see polnud see vastus, millele ma vihjasin. Vastus, mida ma kuulda tahtsin, oli see, et võistlusriided mõjutavad loodud illusiooni. Teisisõnu on võistlusriiete ja nendega seoses tehtud valikute peamine eesmärk nende abil jätta enda kehast parim võimalik mulje. Tegelikult on just kangatükikeste üle tehtud otsustel illusiooni loomisel suur roll, see määrab ära, milline mulje jääb sinu struktuurist, kehajoontest, raamist, proportsioonidest ja sümmeetriast. Tehes riietuse vallas õiged otsused, saad sa esile tuua enda parimad kehaosad ja teisest küljest saad enda nõrgad kohad varjatuks jätta. See on võistlusriietuse peamine eesmärk – jätta enda füüsisest parim võimalik mulje ja luua soovitud illusioon.

Sinu võistlusriietus määrab ära ka sinu üldise võistlusvälimuse. Kuigi kõige tähtsam on võistlusriietust valmistades meeles pidada selle mõjust mulje jätmisele, on tähtsal kohal ka võimalikult hea terviklik väljanägemine. Oluline on ka see, et sinu seljas olev riietus sulle ka sobiks. Riietus, mis sulle hästi istub ja mis ühtib ideaalselt sinu kehaga, muudab sind laval enesekindlamaks, mugavamaks, uhkemaks ning aitab sul ülesrivistusel enam silma paista.

Kokkuvõttes on laval esitletud võistlusriietusel kindlasti väga tähtis osa sinust kui tervikust. See on tähtis meile kõigile, olenemata soost ja kategooriast, kus võistleme, sest riietus mängib rolli illusiooni loomisel. Muidugi pole aga võistlusriietusel maagilisi võimeid. Kui sa oled kehvas vormis, siis ei, kahjuks sa ei saa muunduda lihtsalt maagilised poseerimispüksid jalga tõmmates Andreas Münzeri taoliseks. Tehes riietuse alal õiged otsused, saad sa aga tagada selle, et näed välja ja tunned ennast võistluspäeval oivaliselt. Perfektse riietuse leidmise protsess ei asenda seda rasket tööd ja vaeva, mida pead enda keha jaoks tegema, kuid koos perfektse poseerimisega kindlustab see selle, et näitad oma töö tulemusi parimal võimalikul viisil.

Nüüd kui me teame, milleks võistlusriietus vajalik on, alustame oma teed leidmaks just sulle see õige!

Reeglid, mida järgida

Esimese asjana peame teada saama, millist riietust meil on vaja. Parim allikas selle teabe saamiseks, üllatus-üllatus, on sinu võistlusliidu reeglistik. Kuna erinevates liitudes võivad reeglid üksteisest oluliselt erinevad olla ning aegajalt reegleid ka muudetakse, tasub värskeimad reeglid alati üle vaadata.

Mis meil siis vaja on? Nagu öeldud, oleneb see sellest, mis liidus sa võistled, samuti sinu kategooriast ja soost. Rahvusvahelise Kulturismi- ja Fitnessi Liidu (IFBB) reeglite järgi võib kokkuvõtlikult öelda, et olenemata võistluskategooriast peavad meesvõistlejad kandma lihtsalt poseerimispükse. Kulturismis või klassikalises kulturismis (CBB) võistlevatel naistel on vaja 2-osalist riietust, bodyfitnessis võistlevatel naistel on esimeses voorus vaja musta värvi 2-osalist riietust, teises voorus trikood ja viimases voorus jällegi 2-osalist riietust. Fitnessis võistlevatel sportlastel on lisaks vaja eraldi riietust vabakava esitamiseks.

Nüüd kui me teame, millist riietust meil on vaja, on meie järgmine samm välja uurida, millised need riided olema peavad, või täpsemalt öeldes, millised need riided olla võivad. Et laval parim välja näha, peame riietuse osas detailseid otsuseid tegema, kuid reeglid seavad meile kindlad piirid, neid tuleb järgida ja meeles pidada. Liitude reeglite kogumik sisaldab hulgaliselt määruseid erinevate detailide kohta – lõige, värv, materjal, suurus ja kuidas kivikesed paigaldatud olla võivad. Tasub tähele panna, et eelvoorus lubatu ei pruugi ühtida finaalis lubatuga. Olenemata sellest, kas teed enda võistlusriietuse endale ise, ostad kelleltki kasutatud või palud õmblejal uued valmistada, pea meeles reegleid järgida. Sinu riietust kontrollitakse enne võistlust kaalumisel ja peakohtunikul on nende suhtes üsna kriitiline meel. Kui sa oled reegleid eiranud, ei lasta sind kontrollist läbi ning halvimal juhul ei lubata sul üldse võistelda.

Nüüd kui sa tead, millist riietust on sul võistlusteks vaja ning oled kursis riietusega seonduvate reeglitega, pead sa siiski veel mõningate detailide üle otsuseid langetama: suurus, lõige, värv, materjal ja kivikeste paigaldamine. Reeglitega on ette seatud küll teatud piirid, kuid meil on siiski üsna suurel määral võimalus ise kaasa rääkida. Jätkame oma teed sobiva võistlusriietuse leidmisel, pöörates tähelepanu sellele, mis on detailide puhul oluline ja miks.

Suurus loeb!

Kõige tähtsam on riietuse õige suurus ja ta on seda mitmel põhjusel. Esiteks mängib suurus ja see, kui palju sinu kehast riidega kaetud on, sinu füüsisest illusiooni loomisel suurt rolli. Vale suuruse valimine võib sulle halvasti mõjuda. Mõned lihtsad näited sellest: liiga väike riietus soonib liialt ning jätab sinu kehast pehmema mulje; liiga suur rikub ära sinu kehajooned; riietusese, mis on võrreldes sinu kehaga liiga lühike või liiga pikk, rikub ära sinu proportsioonid; liiga väike bikiinide või poseerimispükste tagumine osa jätab sinu tagumikust suurema mulje, eriti juhul, kui selle vorm kõige parem pole. Teiseks näeb liiga suur või liiga väike riietus lihtsalt halb välja, võib olla vägagi häiriv ning jätab halva mulje. Lisaks sellele kindlustab teadmine, et riietus on sulle hästiistuv ja paras, selle, et laval ei teki piinlikke momente, sa saad seal enesekindlalt seista, teades, et sinu rind ei kuku bikiinidest välja. Suurus loeb!

Paljud võistlejad püüavad illusiooni mõjude tõttu riietuse suurusega n-ö trikke teha. Kui sa seda teed, ole kindel, et suudad oma füüsisest jätta positiivse mulje ja mitte vastupidi. Ma kuulen tihtipeale tüdrukuid rääkimas, et nad soovivad enda tuharat enam näidata ja valivad selleks väiksema riietuse. Kuidas palun? Muidugi võid sa enda tagumikku rohkem näidata, kuid see pole võistlustel osalemise peamine eesmärk ja nagu öeldud, kui sa pole kõige paremas vormis siis väiksem riietus jätab sinu tagumikust laiema, suurema ja pehmema mulje. Nii et kui sa soovid enda kehast trikkide abil paremat muljet jätta, pea meeles asjakohased ja tähtsad hindamiskriteeriumid ning et trikid aitaksid sind paremuse (parema välimuse) poole ja mitte vastupidi. Kui sa oled neiu, kellel on kitsas rangluu ja kitsas ülakeha ning mitte kõige suuremad rinnad, valides võimalikult väike rinnahoidja, mis katab vaid hädavajaliku osa sinu ülakehast ja rindadest, saad sa luua illusiooni pisut laiemast ülakehast. See on näide arukast trikist, mis puudutab suurust.

Suuruse üle otsuste tegemise, ja selle kui suur osa sinu kehast on kaetud, alus on muidugi reeglistik, kus on toodud välja riietuse minimaalsed mõõdud. Enamus liitusid, sh IFBB, nõuab kõikidelt võistlusriiete kandjatelt, nii meestelt kui naistelt, et nende poseerimispüksid või bikiinide alumine osa kataks vähemalt ½ suurest tuharalihasest. See on suuruste kohta miinimumkriteerium, millega me arvestama peame. Kui oleme kindlaks teinud, et peame nendest reeglitest kinni, oleks hea järgida ka sellist juhtnööri, et riietus lihtsalt sobiks sulle ja sinu kehajoontega, nagu kõik sinu tavaliselt kantavad riided. Hästiistuv riietus tähendab seda, et sellel ei ole rippuvaid ega üleliigseid kangaosasid ega ükski kehaosa, mis peab olema kaetud, ei pressiks kuskilt vahelt välja. See ei sooni sügavalt sinu naha sisse, vastab sinu keha pikkusele ja kujule. Miski ei ole liialt kaetud, see lihtsalt sobib sulle ja sinu kehaga hästi kokku ja tunnustab sind.

Kuidas olla kindel, et sa saad õige suurusega ja just selle sobiva? Kui sa valid endale täiesti uue riietuse ja kasutad kostümeerija abi, on sinu ülesanne talle selgeks teha kõik sinu mõõdud ja hoida teda kursis nendega ka dieedi ajal. Hea kostümeerija palub sul ise teda pidevalt kursis hoida ning juhendab sind, kuidas mõõtusid võtta. Pööra tähelepanu ka sellele, et kostümeerija oleks sinu liidu reeglitega kursis ning vajaduse korral anna talle teada, millised trikke sa riietuse suurusega seoses plaanid kasutada, et sinu keha parem välja näeks. Juhul kui sa saad kelleltki kasutatud riietuse, ära seda enne selga proovimist välja osta. Iga inimese keha on unikaalne ja seda ei juhtu kuigi tihti, et kellelegi teisele valmistatud võistlusriietus sulle ideaalselt sobida võiks. Kui otsustad osta kasutatud riietuse, ole valmis seda ise vastavalt vajadusele muutma.

Lõige

Ainult sellest ei piisa, kui sa otsustad mida ja kui palju enda kehast katta, vaid loeb ka see, et kuidas nad on kaetud. Olulist rolli mängib ka sinu keha katva riide kuju. Õige suuruse juures on tegelikult just lõige see, millele võistlusriietuse puhul kõige enam tähelepanu tuleb pöörata. Ideaalne lõige aitab sul enda kehast soovitud illusioon luua. Olenemata kategooriast või soost tähendab see kahtlemata illusiooni heast X-raamist, peenikesest vöökohast ja korralikust V-kujust. Teisest küljest võib halb lõige sinu keha ära rikkuda. Nagu öeldud, on meil vaja riietust, milles meie X-raam tuleb kõige enam välja, milles vöökohast jääb kõige peenem mulje ja mis loob illusiooni heast V-kujust. Olenevalt sinu kehajoontest, raamist, sümmeetriast, proportsioonidest ja struktuurist, võid sa antud olukorra lahendada mitmel eri viisil. Kasulik on meeles pidada, et meie kehad on ääretult erinevad ning selles peitub ka põhjus, miks peame lõiget valides erinevaid otsuseid langetama. Elementaarne nõuanne, mida võistlusriiete puhul jagada, on järgmine – ära unusta V-kuju ega X-raami!

Laialt levinud, õige ja turvaline otsus poseerimispükste ja naiste bikiinide alumise osa osas on V-lõige, nii riietuse ees- kui tagapool, ning vöökohast keskmise või pigem kõrge värvliga. V-lõige ja kõrge värvel on just see kombinatsioon, mis loob tavaliselt kõige ilusama pildi sinu vöökohast. Samas ärme unusta, et meie kehad on erinevad. Mõnikord võib parim valik olla ümar lõige madala vöökohaga – näiteks kui sul on looduse poolt antud ülimalt väike vöökoht, mida pole kuidagi riietega võimalik ära rikkuda, kuid teisest küljest ütleme, et sul on võrreldes ülakehaga liiga pikad jalad. Sellisel juhul näeksid sinu proportsioonid tänu madalale värvlile paremad välja.

Naiste puhul on oluline ka bikiinide ülemise osa lõige. Parima lõike soovitust siin ei ole, see oleneb sinu ülakehast, eelkõige sinu rindade suurusest. Kui võistled bodyfitnessis, on kõige olulisem otsus vaja teha trikood valides, kuna see katab sinu keha kõige enam. Kasulik on jälgida seda, et trikoo tekitaks V-kuju, st ta on ülevalt laiem ja alt kitsam. Pigem tasub keskosast väga kitsaid trikoosid vältida. Tüdrukud arvavad, et tänu sellele näeb nende keskkoht peenem välja, kuid tegelikult on siinkohal loodud illusioon vastupidine.

Ma ei saa jätta veelkord mainimata, kui tähtis on lõike valiku puhul individuaalsus. Iga keha on erinev ja seetõttu ei saa me anda ühtset nõu. Et olla kindel, et leiad just enda kehaga sobiva lõike, võta aega rahulikult mõtlemiseks ja konsulteeri kostümeerijaga ja/või mine ammuta lisateadmisi selles vallas. Kasuta lõike valimisel enda keha kohta tehtud analüüsi – mida esile tuua, mida paremasse valgusesse sättida. Kui sa kavatsed kasutatud riietuse hankida, osta see kelleltki, kelle raam, struktuur, kehajooned, proportsioonid ja sümmeetria meenutaksid sulle sinu enda omi ja ole valmis sellel ka muudatusi tegema. Ning ära unusta X-raami ega V-kuju!

Värv ja materjal

Nüüd kui oleme leidnud enda võistlusriietusele sobivaima suuruse ja parima lõike, jääb üle sellele värv valida! Ka seda valikut ei saa rutates teha. Mina ei mängiks värvide valimisega loteriid, kuna värvid muudavad üldmuljet vägagi tugevalt. Reeglid muidugi piiravad sinu valikut mingis osas ka siin. Näiteks on IFBB reeglites kirjas, et kulturistid peavad kandma mitte-häirivaid värve ja klassikalised kulturistid ja bodyfitnessistid esimeses voorus puhast musta riietust. Muidu on sul aga tuhandeid värve, mille vahel valida, kuid esmalt vaata üle reeglid!

Mida siis valida ja miks? Häid nippe on mitu, mida tasub meeles pidada ja ma alustan pigem nendest asjadest, mida tuleks vältida. Kasulik on valida selline värvitoon, mis tekitab sinu nahatooniga võrreldes tugeva kontrasti. Sellised värvid nagu beež, vase värv ja pruun võivad küll Vogue’is esindatud olla, kuid kehailu hindava võistluse puhul ei tasu nendest pikemalt juttu teha. Need värvid näevad lihtsalt liiga ilmetud välja. See võib laval sinu keha ära rikkuda ning nullida kõik teised otsused, mis sa seoses riietusega seni oled teinud. Nii et kui sa hakkad värvi valima, unusta kõik enda nahatooniga sarnased toonid. Kui sa riskid ning valid siiski pruuni või beeži, kasuta võimalikult tumedat tooni ja paigalda riietele ohtralt kivikesi.

Seega ütleme suure ei sinu enda kehatooniga sarnastele värvidele. Mis järgmiseks? Veel negatiivseid vastuseid. Tasub vältida ka väga tugevaid värve ja toone, mis võivad hindajat häirida ja tema tähelepanu sinu kehalt hajutada. Need on tavaliselt sellised toonid, mis näitavad ka sinu halba maitset. Hea näide siinkohal on kõik neoonvärvid. Samuti ei tasu laval kollast kanda. Ma soovitan vältida ka suurimat viga, mida sa teha võid – see on erinevate värvide kombineerimine ühe riietuse puhul. See võib luua väga üllatava illusiooni, samuti olla häiriv ning tõmmata tähelepanu sinu kehalt. Valge kasutamist tasub ka mitu korda kaaluda. Mõningatel juhtudel võib see hästi välja kukkuda, kuid mõtle sellele, et laval on sul veel lisaks ka grimm peal. Tekitatud kontrast võib valge riietuse puhul liialt tugev olla ja peale selle on valget riiet kergem määrida ning seeläbi lihtsam ära rikkuda.

Millised on siis sobilikud värvid? Sa peaksid valima värvi, mis sobib sinu kui tervikuga ja mis samaaegselt paistaks hästi silma. Kuid nagu ma eelnevalt kirjutasin, ei midagi sellist, mis liigselt häirib või halva maitsega valitud oleks, samuti ära otsusta enda kehatooniga sarnaste toonide kasuks. Sulle jääb siiski veel väga lai valikuvõimalus. Mis iganes värvi sa valid, ära eales võta selle värvi kõige heledamat tooni. Heledad toonid näevad samuti ilmetud välja ning nendes ei ole sul võimalik silma paista. Pärast seda, kui sa oled endale sobiliku värvi valinud, ja seda teinud arvesse võttes ülalmainitud punkte, vali selle värvi tumedam variant. Kui sa näiteks valid sinise, ära võta helesinist, vali pigem tumesinine! Viimasel ajal on must saanud populaarseks valikuks, see on kõigi puhul kindlasti ka turvaline valik, eriti meesvõistlejate puhul, kuna kaetud pinda nende kehal ei ole niivõrd palju. Ja see töötab ideaalselt. Naiste riietuse, eriti trikoode, puhul on must selline värv, millega tasub ettevaatlik olla. Ehkki must on tõesti ideaalne valik, on tavaliselt ka lavade taustad väga tumedad ning kui suur osa sinu kehast on kaetud musta riidega, nagu seda on trikoo puhul, võid sa kergesti n-ö tausta sulanduda. Sa saad sellist olukorda vältida, kui lisad enda trikoole rohkesti kivikesi.
Kogenud ja osavad kostümeerijad oskavad head nõu ka värvide kohta anda, nendega tasub sellel teemal arutada. Teine probleem, mille puhul võid usaldada kostümeerija teadmisi ja meelt, on riietuse kangas ja materjal. Milline kangas valida, see oleneb eelkõige sellest, mis sulle endale kõige enam meeldib. Üldiselt ei olene materjali valikust väga palju. Kuigi ära unusta ka materjali valimisel reegleid kontrollimast. Näiteks nõuab IFBB klassikalise kulturismi ja bodyfitnessi eelvoorus kanda sellisest materjalist kangast, mis on matt (mitteläikiv). Pärast reeglite ülevaatamist langeta oma otsus koos kostümeerijaga. Ainus suur “ei” on siinkohal märja väljanägemisega kangas, mille puhul on risk näida pehmem, kui sa tegelikult oled.

Sära nagu professionaal – kivikeste paigaldamine

Meie võistlusriietus on peaaegu valmis. Nüüd on meil olemas vajalik riietus, mis sobib meile igati ideaalselt – selle lõige, suurus, värv ja kanga materjal kindlustavad selle, et näeme suurepärased välja ning saame riietuselt võimalikult palju kasu. Puudu on veel ainult säravad kivikesed ehk riietuse ehtimise osa. See lõbu jääb ainult naistele, kuna enamus amatööride liitusid, sh IFBB, ei luba meeste poseerimispükse mingil moel kaunistada. Kivikeste kasutamisel on ka naistel piirid seatud mitmetes amatööride liitudes (sh IFBB) – tavaliselt ainult finaalvooru bikiinid ning trikood võivad ehitud olla. Kuid kui sa oled IFBB professionaal, astu julgesti kalliskivide maailma!

Mõned naised lisavad 3000 kivikest enda riietusele, mõned vähem, mõned ei tee seda peaaegu üldse. Mõned näevad laval jõulupuu sarnased välja, neil on tohutult palju säravaid kivikesi riiete küljes, mis teeb kantava eseme üsna kalliks. Kas see on tõesti vajalik? See oleneb sellest, mida sa tahad, kui palju sa tahad ja millised on sinu võimalused. Fakt on, et see, mismoodi sinu trikoo või bikiinid säravad, ei aita sul võistlust võita, kui sul pole selleks vastavat keha (st parimat laval). Aga teisest küljest, kui ülesrivistusel on väga suur konkurents ja erinevused võistlejate vahel on minimaalsed, siis ilma kivikesteta ei pruugi sa sealt teistega võrreldes piisavalt välja paista. Ei, kohtunikud ei ole seal, et hinnata sinu riietust. Säravad kivikesed ei vii kedagi võidule. Kuid see kõik on illusioon! Kui sa sulandud taustaga üheks ning ei jää ülesrivistusel piisavalt silma, siis sa lihtsalt ei jää ja sellel on ju suur mõju! Kokkuvõttes pole edu saavutamiseks tonnide viisi kivikesi vaja, eriti amatööride tasemel, kuid tee kindlaks, et kombinatsioon värvist, materjalist, kangast ja kivikestest – olgu neid siis palju või vähe –, asetab su silmapaistvale positsioonile. Osad naised jumaldavad kivikesi, teistele ei näi need nii olulised olevat. Kui sa soovid särada nagu professionaal ja sa saad kalleid bikiine ja trikood endale lubada, siis lase aga käia!

Olenemata sellest, kas oled enda riietusele lisanud sadu või tuhandeid kivikesi, peaksid sa püüdma meelde jätta paar olulist asja. Riietuse ehtimine peab teenima sama põhimõtet, millest oleme juba korduvalt rääkinud. See peab aitama sul luua soovitud illusioon ning kindlasti mitte seda ära rikkuda. See on laialt levinud viga, et lastakse riietele kivikestest ilus lill teha, kuid unustatakse sealjuures riietuse ja selle ehtimise peamine eesmärk. Pea meeles, et kivikeste paigaldamine peab ühtima sinu riietuse joontega, nagu näiteks V-lõikega bikiinide alumine osa. Kivikesed peaksid veel enam esile tooma selle, mida sa lõike valikuga rõhutada tahtsid ja mitte seda tühiseks tegema. Hästi paigaldatud kivikesed peaksid olema jaotatud nii, et üleval pool on neid rohkem ning allpool vähem, et võimsalt esile tuua illusioon X-raamist. Samuti vaata üle, et sa sümmeetriat kivikestega ära ei rikuks – neid peab olema sinu riietuse paremal pool sama palju kui vasakul, vastasel juhul näevad sinu kehapooled erinevad välja ning see on ju see, mida me kehailu hindaval võistlusel vältida tahame, kas pole mitte?

Uued vs kasutatud

Meil on vaja ideaalset riietust. Kust seda saada? Olen mitu korda selle artikli jooksul rääkinud kostümeerijast, uutest ja kasutatud riietest. Levinud on see, et peale ühekordset kasutamist võistlejad müüvad oma riietuse maha. Kasutatult kipuvad riided odavamad olema, kui hakata kostümeerijalt uusi tellima. Samuti saab riietust ka laenutada. See on sinu valik, kas ostad või rendid võistlusteks kasutatud riided või muretsed endale täiesti uued. Sina otsustad, kui palju võistlusriiete peale raha kulutad ning kui palju sellega vaeva näed. Kui sa võtad osa vaid piirkondlikest võistlustest ja sa ei soovi sellele ülemäära palju kulutada, siis kasutatud riietus on täiesti mõistlik valik. Kuid kasutatud riideid on riskantne kasutada, kuna iga keha on erinev. See võistlusriietus, mis sobib Nicole Wilkins’ile, ei pruugi sinule sama hästi sobida. Sellepärast pead alati enne ostmist või laenutamist riideid selga proovima ning olema valmis neid ka muutma – lõige, suurus, kivikesed…

Ma soovitan alati muretseda uus riietus, mis oleks valmistatud täpselt sulle ja sinu keha järgi. Mida suurematel võistlustel sa võistled, seda tähtsam see on, kuna taseme tõustes on erinevused võistlejate vahel väiksemad ning sa pead edu saavutamiseks igati ideaalne olema. Uusi riideid tellides veendu, et näeksid välja ja tunneksid end nendes ideaalselt ning et saaksid nendest võimalikult palju kasu, arvestades just seda, et nad on sulle ja sinu keha järgi loodud.

Head kostümeerijat võib olla raske leida. Iga kostümeerija oskab valmistada võistlusriietust ja seda rikkalikult kivikestega kaunistada. Kuid selliseid pole palju, kes oskaksid teha igatpidi ideaalse riietuse ja seda erinevate kehadega inimestele. Heida pilk peale võimalikele kostümeerija kandidaatidele ja uuri, milliseid võistlusriideid on nad varem valmistanud ja kellele. Räägi nendega ja pane hoolikalt tähele, milline on nende riietuse valmistamise filosoofia. Tavaliselt on parimaks valikuks needsamad kostümeerijad, kes tehes oma tööd hästi, on ühtlasi ka võistlejateks ja kohtunikeks – nemad teavad, mis on tähtis!

Kokkuvõte

Ehkki riided pole kehailu hindavatel võistlustel kõige tähtsamal kohal ja kohtunikud pole seal mitte selleks, et hinnata sinu riideid, on laval kantav võistlusriietus siiski osa meie välimusest ja osa illusioonist, mida üritame luua. See on põhjus, miks nad võistluspäeval nii olulisel kohal on, ja miks aja kulutamine ideaalse riietuse leidmise nimel ära tasub. Kogu selle protsessi ajal pead sa järgima enda liidu reegleid. Muidu on sul vaba võimalus valida endale sobilik riietus, kuid et välja näha parim enda parim, peab riietusel olema õige suurus, lõige, värv, materjal, kangas ja sobilik kaunistus, mis ühtiks sinu kehaga – sinu sümmeetria, struktuuri, proportsioonide, kehajoonte ja raamiga. Nii nagu iga keha on erinev, on individuaalsed ka võistlusriided ja nendega seonduvad valikud. Pole oluline, kas sa valid kasutatud riietuse või lased kostümeerijal endale uue teha, alusta sellega tegelemisega juba varakult, vähemalt 12 nädalat enne võistlusi ja ole sellega seonduvate valikute tegemisel hoolas. Soovime sulle võistlusriietuse valimisel edu!

Autor: Anne Pietilä”;i:43;s:21:” tõlkija Andra King