10. detsember 2010

Teekond unistustest lavalaudadeni: OSA 4

Tegemist on artiklite seeriaga, mis puudutab võistlemist kulturismis, bodyfitnessis, athletic fitnessis ja klassikalises kulturismis. Eelmises artiklis sukeldusime võistlusriietuse maailma, et leida võistluspäevaks just see õige riietus. Kuid see pole kõik, mida meil on vaja. Kahvatu jume ega sebra triibud sind laval ei aita – et välja näha parim, sul on vaja veatut võistlusgrimmi! Sellepärast jagame juhise neljandas osas teadmisi võistlusvärvide kohta. Vahet pole, oled sa algaja või juba meister, lugemist jagub kõigile.

Võistlusgrimm

Pro Tan’i või mõne muu võistluspäevitust tekitava toote lõhn ja vaatepilt süsimustaks päevitunud kulturistidest on selge märk kulturismivõistlustest. Kahjuks võib see rääkida ka mitmetest stressirohketest, ebamugavatest ja kahtlevatest hetkedest võistlejate, eriti algajate, seas. Tundide viisi tõsiseid päevitamissessioone viitavad paljudele peast läbikäivatele mõtetele. Samuti võib olla esinenud nii väiksemaid kui suuremaid õnnetusi. Kas ma olen piisavalt pruun või peaksime me veel ühe kihi lisama? Kui nii, siis kas ma peaksin lisama rohkem Pro Tan’i või lihtsalt ühe kihi Dream Tan’i kõige peale? Oota! Ma näen mõningaid pakse ja pikki karvu, kas ma raseerida tohin? Ja mille kuradi pärast muutub minu grimm roheliseks? Oh ei, nüüd on see hoopis punaka tooniga!? Kas see näeb räpane või odav välja? Halvimal juhul võib sinu eesmärk välja näha ilus pronksist Kreeka jumala kuju muutuda õudusunenäoks, kuna sinu nahk reageerib peale määritud toodetega ning poseerides ja higistades võib grimm voolama hakata. Pärast võistlust sa kuuled, et sinu kehv ja liiga hele grimm maksis sulle mõne koha. Võistlusgrimm võib tekitada sulle rohkem probleeme, kui sa isegi ette kujutada oskad!

Antud kirjeldus ei kõlanud just kõige ahvatlevamalt. Olgu, mul on sulle nii head kui ka halvad uudised. Alustame halbadest. Vahet pole, kas sulle meeldib grimmiga tegelemise protsess või mitte, see on võistluste kohustuslik osa. Võistluspäevitus on miski, millest kõrvale hiilida ei ole võimalik. Sa ei saa minna lavale oma tavalise nahatooniga, olenemata sellest, et oled ennast tunde ja tunde kas päikese käes või solaariumis grillimas käinud. Sa ei ole siiski piisavalt pruun. Põhjus peitub intensiivses ja eredas lavavalguses. Kui lähed lavale ilma igasuguse grimmita, või juhul, kui sinu päevitus ei ole piisavalt tume, näed sa välja pehmem ja detailid ei tule esile ning teravus on üpris nulli-lähedane. Pärast kogu rasket tööd, mis me teinud oleme, oleks see viimane asi, mille juhtumist ootaksime. Aga nüüd siis head uudised. Kõik ei pea minema kirjeldatud viisil. Kõige halvem ei pea tingimata juhtuma. Selleks pead SINA aga võistlusettevalmistuse ajal pühendama oma aega ja nägema vaeva võistlusgrimmiga tegelemisel. Alustada võid selle artikli lugemisega, kus me jagame parimaid vihjeid ja näpunäiteid. Alustame!

Eeltöö – 1. osa

Et jõuda ideaalse veatu päevituse eesmärgini ja et kogu ettevalmistusprotsessi vältel ära hoida kõik võimalikud probleemid, õnnetused ja sellega kaasnev stress, peame me kindlasti eeltööd tegema. Ma ei räägi praegu VEEL viimase nädala ettevalmistustest, vaid tööst, mille peame tunduvalt varem ära tegema. Tark võistleja alustab varakult, et vähendada millegi valesti minemise riski, mitte ainult seoses grimmiga, vaid nahaga – põhi, millele grimmi kandma hakatakse.

Päevitustoodetega parima tulemuse saavutamise võti peitub naha aastaringses hoolduses. Juhul kui sul on võistlusgrimmi pealekandmiseks tähelepanuväärselt terve ja energiast pakatav nahk, siis vaevalt sul probleeme tekib, mis iganes toote sa ka valid. Niisuta nahka ja eemalda surnud naharakud koorimise teel regulaarselt. Ära kunagi põleta enda nahka. Enamike jaoks meist on õige nahahooldus osa igapäevaelust, kui see nii pole, siis õpi sellele tähelepanu pöörama. Osad hardcore-kulturistid võivad arvata, et tegemist on ehk liialt naiselike protseduuridega ja et enda naha regulaarne koorimine ja niisutamine pole niivõrd oluline, kuid see on fakt, et need pisut n-ö naiselikud mehed, kes enda naha eest hoolt kannavad, on just nimelt need, kes eeldatavasti parima ja ideaalseima grimmi saavad. Aastaringne naha hooldamine tasub end ära. Mitte ainult selle tähtsuse pärast ja et see sind paremini ennast tundma ja välja nägema paneb, vaid see aitab sind ka siis, kui võistlused on käes. See muudab sinu viimase nädala ettevalmistused ja kogu grimmi pealekandmise protsessi oluliselt lihtsamaks ning samal ajal vähendab grimmiga seoses millegi valesti minemise riske. Enamikel juhtudel, mil tulemuseks pole piisavalt hea võistlusgrimm, ei ole selles süüdi mitte värv, millega seda tehakse, vaid nahk, millele seda peale kantakse.

Rääkides varasemast eeltööst tõuseb tihti esile üks küsimus – kas mul on vaja aluspäevitust? Teisisõnu, kas pidev solaariumis käimine on vajalik? Ei, ideaalse võistluspäevituse saavutamiseks ei ole aluspäevitust vaja. Paljud otsustavad aluspäevituse saamiseks solaariumi kasuks, kuna ettevalmistusperioodil on päikesevanni võtmine vägagi rahustav, kuid see pole kohustuslik. Ma ikka veel kuulen osasid võistlejaid väitmas, et ilma korraliku aluspäevituseta ei ole võimalik head grimmi luua, kuid see on kõigest müüt. Kui sa valid enda isegi kõige kahvatumale nahale õige toote ning kannad seda peale vajaliku arvu kihte, saavutad sa ideaalse tulemuse ka ilma päevitamiseta. Sul võib tekkida vajadus kiht rohkem värvi peale kanda, kuid see ei tohiks probleeme tekitada. Kui otsustad enne võistlusi rohkelt päevitada, pea meeles enda naha eest hoolt kanda ning ära unusta niisutava ihupiima kasutamist.

Veel üks asi, mille eest pead õigel ajal hoolt kandma – õigemini üks kõige tähtsamaid asju – on õige päevitustoote valimine. Kui oled võistluspäevitust puudutaval alal alles algaja või kui eelmistel võitlustel kukkus sinu grimm väga kehvasti välja, peaksid sa tõsiselt enda jaoks selle õige toote leidmisele keskenduma, arvesse võttes enda vajadusi ja soove. Tee seda piisavalt varakult. Sul on niikuinii võistluseelsel nädalal palju stressirohkeid hetki, õige värvi valimine on miski, mille saad teha ära juba isegi aasta enne võistlust.

Võistlusgrimmi valimine

Jan Tana, Liquid Sun Rayz, Pro Tan, Dream Tan, Elite Tan ja nende mitmed teisendid on vaid mõned näited erinevatest värvidest. Tänapäeval on saadaval olevate päevitustoodete hulk tohutult suur, mille vahel valida. Kuidas siis seda õiget leida? Sellele pole ühtset vastust, see on fakt. Võib juhtuda, et iga toote kasutamisel saavutad soovitud tulemuse, kui seda õigesti kasutad. Aga esiteks mitte iga keha ei reageeri kõikidele toodetele ühtemoodi. See on põhjus, miks toodete valik on niivõrd lai ning igaüks peab endale sobivaima leidma. Teiseks, rääkides võistlusgrimmist, on meil kõigil oma vajadused ja soovid. Kui ühtedele meeldib ülitume toode, mida saab lihtsalt ja kiirelt võistluspäeva hommikul peale kanda, leiavad teised selle liiga ligane olevat ja eelistavad traditsioonilisemaid alternatiive ning alustavad toodete pealekandmisega pigem juba mitu päeva varem. Lõpuks on sinu valitud värv ja selle kvaliteet lihtsalt igaühe maitse asi.

Kui oled varem võistelnud, märgi ära järgmised sõnad: ära muuda midagi, mis ei ole muuta vaja. Teisisõnu, kui sinu grimm oli eelmisel korral ülitäpne, pole sul mingit mõtet alternatiividega katsetama hakata. Jää selle variandi juurde! Kuid kui oled võistlusgrimmi alal algaja või juhul, kui sinu grimm varasemalt soovida on jätnud, peaksid sa ENDALE õige värvi valimisega vaeva nägema. Nagu öeldud, sellele ei ole ühte õiget vastust. Sellest hoolimata peaksid sa endale õige värvi valimisel arvesse võtma mõningaid seisukohti.

Sinu nahk on kõige olulisem tegur, millele peame toodet valides keskenduma. Juhul kui sul on allergiaid või tundlikum nahk, pead kindlasti toodet valmistava ettevõttega ühendust võtma, et teada saada, kas tohid toodet enda nahal kasutada või mitte. Ära riski uute toodete proovimisega, kui sinu nahk nendele kergelt reageerida võib. Sa pühendad võistlusteks ettevalmistamisega aega ja näed palju vaeva, ära riku seda ära määrides midagi sellist enda nahale, mida sellele määrida ei sobi, kas siis allergia või mõne muu nahaprobleemi tõttu. Teine punkt, millele mõtlema pead, on sinu naha jume. Kui oled üsna kahvatu ning eriti juhul, kui eelmistel võistlustel olid liialt hele, vaatamata rohkele Pro Tan’i kasutamisele, on targem valida mõni tumedam toode, näiteks Jan Tana Ultra 1 või Liquid Sun Rayz. Juhul kui sul on tätoveeringud või tõsisemad armid, mida soovid võimalikult tõhusalt katta, peaksid sa kasutama näiteks Dream Tan’i toodet.

Olud enne võistlusi ja selle järgselt mängivad samuti suurt rolli. Kas sa töötad enne ja pärast võistlust n-ö õigesti? Kas sul on võistlusjärgsel nädalal fotosessioon? Või osaled sa juba järgmisel või ülejärgmisel nädalal mõnel muul võistlusel, kus sul on samuti ideaalset grimmi vaja? Pole mõtet valida toodet, mille pealekandmisega pead algust tegema neljapäeval, kui sa veel reedel normaalse väljanägemisega tööl olema pead. Teisalt kui sul on võistluse järgselt “vana” värv kiirelt ja kergelt maha saada, põhjuseks järgmise nädala uus võistlus ja uus võistlusgrimm, on sul vaja toodet, mis kooruks kergelt maha ja mida oleks lihtne jälgi jätmata maha pesta. Pro Tan’i originaalne ja traditsiooniline versioon on see toode, mida tavaliselt varakult peale kandma hakkama peab, maha kulumiseks võtab ta aega ning võib jälgi jätta. Dream Tan on teadatuntud kui hea ja kiire viimase minuti variant ning maha on seda lihtsam saada. Teisalt saab Liquid Sun Rayz’i toote hõlpsalt maha pesta, kuid kui soovid seda pikemalt enda nahal hoida, hajub ta maha üsna ühtlaselt ning on seega parim variant juhul, kui sul on võistluste järgsel nädalal plaanis fotosessioone teha.

Sinu isiklikud vajadused ja soovid on samuti tähtsad, kuna päevitusprotsessi ei ole mõtet mingil moel endale ebamugavamaks teha, kui see juba iseenesest on. Lisaks ülaltoodud faktidele peaksid sa arvesse võtma ka seda, mida SINA soovid ja millist kvaliteeti SINA eelistad. Millist välimust sa värvidest rääkides saavutada tahad? Kas sa eelistad pronksi (nagu nt DT 1) või pigem vase-värvi (nagu nt DT 2 ja Elite Tan)? Kas sa soovid ka õli peale määrida või eelistad sa sellist värvi, millele õli lisamine enam oluline ei ole? Kas sa soovid, et protsess oleks lihtne ja kiire ning et sinu grimm piirduks võistluspäeval kahe kihi pealekandmisega või sobib sulle 3-päevane päevitamise protsess? Samuti võiksid sa mõelda kogemustele, mis sul päevitustoodetega on olnud. Kas oled alles algaja? Kui sul varasemad kokkupuuted võistlusgrimmiga puuduvad ning eriti juhul, kui sul on võistlusteks heledat värvi riietus valitud, oleks kindlam valida selline värv, millega on kergem hakkama saada – eelista Dream Tan’ile Jan Tana või Pro Tan’i toodet. See on sinu enda valik, millist kvaliteeti eelistada ning mis sa üldiselt enda jaoks kõige tähtsamale kohale sead.

Valides endale sobivat värvi, pead sa kokkuvõttes arvestama kõikide individuaalsete asjaoludega, vajaduste ja soovidega ning teisalt tasub tutvuda erinevate olemasolevate toodetega ja nende kvaliteediga ning alles seejärel otsus teha. Kuid pea meeles, et sa ei saa ennatlikke järeldusi teha – esmalt pead toodet enda kehal järgi proovima. Kui sa seda endale lubada saad, hangi varakult enne võistlusi mõned tootenäidised ning proovi neid näiteks mõne fotosessiooni ajal. Ainus viis teada saada, kuidas teatud toode SINU nahal paistma jääb, on seda toodet proovida.

Eeltöö – 2. osa

Kui oled 1. osa eeltööga edukalt hakkama saanud ja sul on ideaalne nahk, millele grimmi peale kanda ning sa oled suutnud välja valida endale sobivaima toote, mis ühtiks nii sinu soovide kui ka vajadustega, pead sa võistluste eel, eriti viimasel nädalal, lisaks veel eeltööd tegema. Kõnealune nädal on võistlusgrimmi puhul väga oluline, nii et plaani see hoolikalt!

Et grimmi peale kanda, pead sa enda kehalt kõik karvad eemaldama. Jutt käib kõigist nähtavatest karvadest. Isegi juhul, kui sinu kehakarvad on heledad ja väga lühikesed, pead sa need siiski ära raseerima, sest kui sa seda ei tee, siis jätab grimm lohaka mulje. See on sinu enda valik, kas vahatad, kasutad žiletti või otsustad mõne muu variandi kasuks, kuid ole ettevaatlik seda tehes, et sa ei kahjustaks nahka mingil moel. Kui oled üle keskmise karvane, alusta regulaarset raseerimist juba mõni kuu varem, et sinu nahk saaks olukorraga harjuda ning teisest küljest on sul siis enne võistlusi vähem karvu eemaldada vaja. Mida iganes sa ka ei tee, et eemaldada iga väiksemgi karv enda kehalt, pea meeles jätta raseerimise ja esimese grimmi kihi pealekandmise vahele vähemalt üks täispikk päev. Sinu nahk vajab seda. Kasuta alati uut ja puhast žiletti, et hoiduda võimalikest infektsioonidest. Ma ei soovita pärast grimmi pealekandmist raseerida. Kui sinu karvad kasvavad märkimisväärse kiirusega, vali värv, mille pealekandmisega saad algust teha reedel (võistlused leiavad aset laupäeval – A.K.) või võistluspäeva hommikul, sel juhul saad raseerida neljapäeval või reede hommikul.

Pärast raseerimist pead sa naha värvi pealekandmiseks ette valmistama. Enne võistlusgrimmi pealekandmist tuleb surnud naharakkude eemaldamiseks nahka koorida, et tagada sile ja ühtlane grimm ning vältida laikude tekkimist nahal. Kui oled enda naha eest aastaringselt hoolt kandnud, piisab ühest koorimise sessioonist. Kui sa seda teinud ei ole, pead seda ehk pigem kaks korda tegema. Kindlasti niisuta enda nahka. Aga ole ihupiimadega ettevaatlik. On oluline, et nahk oleks ühtlane, sile ja hästi niisutatud, kuid ära seda üle niisuta – see võib muuta grimmi pealekandmise raskemaks või halvimal juhul täiesti võimatuks. Samuti enamus tooteid sisaldavad juba niisutajaid ja võib juhtuda, et lisaniisutust polegi vaja.

Võistluseelne raseerimine, koorimine, niisutamine ja ka pesemine – kogu protsess on ühtlase ja hea päevituse saamisel tähtsal kohal. Raske on anda konkreetseid juhiseid, kuna kõik oleneb millestki. Kuid üks on kindel – ma tungivalt soovitan kasutada selliseid komplekte, mida enamus päevitustoodetega tegelevad ettevõtted müüvad. Sellised komplektid sisaldavad lisaks võistluspäevitustootele ka kõiki muid vahendeid, mida sa eeltöö tegemiseks vajad. Need tooted on välja töötatud nii, et nad omavahel hästi töötaksid. Samas sa ei tea, kuidas võistluspäevitustoode sinu nahaga reageerida võib, kui sellel eelnevalt suvalisi eeltöö-tooteid kasutatud on. See on põhjus, miks ma soovitan karvade eemaldamiseks, eelkoorimiseks, -niisutamiseks ja võistluspäevituse loomiseks sama tootja tooteid. Ja mis isegi veel tähtsam, ma tungivalt soovitan järgida nende antud juhiseid, kuna tegemist on oma ala professionaalidega. Samuti pööra eeltöö tegemise ajal tähelepanu deodorandile ja teistele toodetele, mida sa enda nahal kasutad. Näiteks juhul kui kasutad tugevama toimega deodoranti, peaksid sa selle kasutamise paar päeva enne võistlusgrimmi pealekandmist ära lõpetama, et kemikaalide sisaldus sinu nahas oleks minimaalne, vältimaks päevitustootega reageerimist ja kaenlaaluste roheliseks tõmbumist.

Kokkuvõttes teosta eeltöö ettevaatlikult ja läbimõeldult, tee seda järgides täpselt juhiseid ja võta arvesse, et enamus probleeme võistlusgrimmiga tekib naha valest või puudulikust ettevalmistusest.

Võistlusgrimmi pealekandmine – faktid ja nõuanded

Kui oled eeltöö korralikult ära teinud, on aeg võistlusgrimmi pealekandmiseks – tee seda samuti korralikult! Millal ja kuidas seda teha, see oleneb sinu valitud tootest. Siiski tahaksin sinuga jagada mõningaid nõuandeid ja tähtsaid punkte, mida tasub toote pealekandmise protsessi ajal meeles pidada.

Kui sa kasutad õiget toodet õigel viisil, on ebaõnnestumise võimalus väga väike. Ära kasuta värvi pealekandmisel vanu värvipudeleid, mida on erinevatel tingimustel hoitud ning ära kasuta vana rullikuga pealekandmise käsna, millest võib ehk veel vana värvigi leida. Ma ei imesta, kui sinu grimm roheliseks tõmbub, kui sa kasutad 3 aastat tagasi Põhja-Soomest ostetud pudelit, mis leidis enda tee sinna Hispaanias elava sõbra kaudu. Teisisõnu jälgi, et telliksid endale täiesti uued tooted ja hoia neid hoolega, enne kui neid õigesti kasutama hakkad. Õigesti kasutamine tähendab professionaalidelt saadud juhiste järgimist. Ja mis veel tähtsam, ÄRA sega erinevaid päevitustooteid omavahel kokku, kui sa pole nende toodete koos toimimises täiesti kindel. Ma ei mõista neid võistlejaid, kes seletavad, kuidas nad kandsid peale 8 kihti, kusjuures iga kiht eri värviga, või mis veel hullem, kuidas nad segasid erinevad tooted omavahel enne pealekandmist kokku. Ma vabandan, kuid kuidas saad sina niisama lihtsalt segada omavahel kokku ideaalseid võistluspäevitustooteid ja teha seda paremini, kui teevad seda need inimesed, kes sellega elatist teenivad!? Usalda enda valitud tooteid ja ära hakka suvalisel toote pealekandmise protsessi hetkel keemikut mängima.

Ära proovi teha seda üksinda, võta endale keegi toote pealekandmiseks appi. Kuigi ma olen üsna müstilisi asju näinud, näiteks kuidas mõned Ida-Euroopa kulturistid endale ise Dream Tan’iga ideaalse grimmi teevad, vaatamata sellele soovitaksin ma kasutada kogenud isiku abi. Võistlusgrimmi pealekandmine ei ole raketiteadus, kuid see ei tähenda, et parim valik võiks olla sinu ema, kelle ainus kogemus ligastest kinnastest on saadud aiatöid tehes. Leia keegi, kes asja teab ja tunneb. Sel viisil ei pea sa stressi all kannatama, sest kui midagi valesti läheb siis kogenud inimene teab, kuidas olukorda lahendada. Parim valik on kindlasti mõne spray-päevituse teenuse kasutamine, kui on selline võimalus kasutada. See on lihtne ja stressivaba, sinu eest kantakse hoolt hetkest, mil oled täiesti kahvatu kuni hetkeni, mil oled valmis lavale minema. Seda varianti soovitan soojalt, kuna sellega tegelevad oma ala eksperdid, kes teavad oma tooteid KÕIGE PAREMINI.

Sagedasti esinev küsimus on kahtlemata see, et mitu kihti peale kanda on vaja. Sellele pole konkreetset vastust. See oleneb tootest, mida kasutad ja sinust endast, sinu nahast ja aluspäevitusest. Sinu sõber võib oma tootega saavutada ideaalse grimmi 2 kihiga, samas kui sinul võib enda toodet 8 kihti vaja minna. Igatahes on arvatavasti peamine võistlejate poolt tehtav viga see, et nad ei saavuta piisavalt tumedat tulemust. Teisisõnu nad ei kanna peale õigel arvul kihte. Eelkõige on see üllatavalt ereda lavavalguse tõttu, eriti algajate jaoks. Hotellitoas tumedana paistev grimm ei pruugi lavavalguses siiski veel piisavalt tume olla. Ning nagu me sellest artiklist juba õppisime, võib liiga heleda grimmiga lavale astumine saatuslikuks saada.

Kulturismimaailmas öeldakse, et mida tumedam sa oled, seda teravam sa laval paistad. Rusikareegel on siinkohal veel ühe kihi lisamine pärast seda, kui arvad, et oled juba piisavalt tume, või veelgi parem – pärast seda, kui kogemustega isik väidab, et oled piisavalt tume.

Samuti saame anda väiksemaid nõuandeid seoses grimmi pealekandmise protsessiga. Esiteks jälgi, et kannaksid värvi ühtlaselt üle kogu keha. Ära kasuta liialt palju värvi pahkluude, küünarnukkide või põlvede peal, kuna need piirkonnad jäävad tumedamatena paistma. Sa võid need kohad jätta värviga katmata ning teha seda alles koos viimase kihiga. Järgi juhiseid erinevate kihtide pealekandmise vahel ka pesemise kohta. Pööra tähelepanu riietele, mida peale värvi pealekandmist kannad. Vali tumedad riided, mis kindlasti liiga kitsad ei oleks. Pea meeles, et mis iganes juhtub, ära tekita paanikat. Grimmi pealekandmise protsessi ajal võib tunduda, et värvil on rohekas või punakas alatoon, kuid enamikel juhtudel võib see kuni värvi kuivamiseni ja väljakujunemiseni nii olla.

Kokkuvõttes pead sa ideaalse võistlusgrimmi saamiseks värvi kogenud isiku abiga õigesti peale kandma. Kui sa ei hakka ise keemikut mängima ja kasutad õigeid tooteid ja teed seda õigel viisil, järgides juhiseid ja pidades silmas, et piisaval arvul kihte saaks peale kantud, nii ei saa sa ebaõnnestuda, eriti juhul, kui oled ka eeltöö korralikult ära teinud. Ära unusta pealekandmise protsessi jaoks piisavalt aega varuda. Grimmi kiirustades pealekandmine ööl vastu võistlusi, olles näljane ja väsinud, ei anna kindlasti parimat tulemust.

Viimane lihv – üksikasjad

Nüüd kui sul on peal ühtlane ja piisavalt tume grimm, on aeg keskenduda üksikasjadele ja muuta kõik ideaalseks. Sa pead ju laval särama! Ja seda teed sa kasutades poseerimisläiget või -õli. Täiesti matt värv ei näe kõige parem välja, eriti kulturistide puhul ning see jätab su ülesrivistusel tagaplaanile. Vajadus poseerimisläike või -õli järele oleneb sellest, millist päevitustoodet sa kasutad. Mõned tooted, nagu näiteks Dream Tan, juba sisaldab poseerimisõli ning enamustel juhtudel pole siis enam vaja eraldi õli kasutada. Uuri välja, milliseid erinevaid õlisid ja läikeid on olemas. Ma taaskord eelistaksin ühe ja sama tootja tooteid kasutada ning kaasasolevaid juhiseid järgida – samuti õli ja läike puhul. Seda sellepärast, et osad õlid ja läiked panevad su grimmi voolama. Et seda ei juhtuks, kasuta tooteid, mis on valmistatud selleks, et nad töötaksid koos hästi või kasuta grimmi, mis juba sisaldab endas õli. Mis iganes toote sa läikiva efekti loomiseks valid, ära sellega üle pinguta, eriti käib see õli kohta. Mõned võistlejad pakuvad sellega üle ning tulevad lavale sõna otseses mõttes õlist tilkudes. See näeb jube välja ning selle tõttu kaotad sa ka teravuses. Õhuke ja ühtlaselt pealekantud kiht on kõik, mis sa vajad.

Üks oluline detail on sinu nägu, või täpsemalt öeldes kontrast näo ja keha vahel, mis ei tohiks liiga tugev olla. Jälgi, et sinu nägu oleks piisavalt tume. Enamus meesvõistlejaid kannavad grimmi ka enda näole. See võib töötada, kuid kogenematute võistlejate puhul on tulemus tihtipeale kohutav. Enamusi päevitustooteid ei kasutaks ma kunagi näol, kuna nad jätavad mudase mulje. Peab olema mingi teine lahendus. Tänapäeval toodavad peaaegu kõik võistlusgrimmi tootvatest ettevõtetest eraldi tooteid ka näole. Nendele tasub pilk peale heita. Juhul kui sa lõpuks otsustad kasutada make-up’i, nagu teevad seda naisvõistlejad, jälgi, et valiksid piisavalt tumedad toonid.

Nüüd oled sa lavale minekuks valmis. Enam ei pea sa muud tegema, kui grimm korralikult välja kanda ja särada. Ole ettevaatlik, ära määri grimmiga enda võistlusriietust kokku. Intelligentne võistleja mõtleb ka korraldaja ja hotelli peale, väldib päevitustoodetega millegi ära määrimist ning võimalikud segadused koristab ise ära.

Kokkuvõte

Ideaalne grimm on võistluspäeval kohustuslik, kuna see mängib olulist rolli sinu ja sinu keha väljanägemisel laval. Korralik läikiv päevitus aitab sul ülesrivistusel silma paista ja toob esile kõik detailid, lihaselisuse ja teravuse. Sa ei saa endal lubada grimmiga alt minna. Kui sa teed kogu eeltöö korralikult ära, valid sobiva eeltöö viisi ja õiged päevitustooted ning jälgid, et tooted saaksid kogenud isiku abiga õigel viisil sinu kehale kantud, suurendad sa enda hea tulemuse saavutamise võimalusi ja vähendad ebaõnnestumise riski.

Autor: Anne Pietilä”;i:30;s:20:” tõlkija Andra King