31. august 2011

Parema treeningu nimel II

Muusika – Kui oled hommikul treenija, kui saalis viibib vähe rahvast või ei soovi lihtsalt inimestega nii väga suhelda ning jutustades aega raisku lasta. Siit Sulle abinipp: Võta trenni kaasa MP3 või iPod, pane klapid kõrva ning lase treeningul alata. Lemmikmuusika aitab Sul keskenduda ning harjutuste sooritamine rütmis tõstab aitab Sul viia läbi edukamat treeningut. Lisaks ei minda just tihti rääkima sportlasega, kel klapid kõrvas ning see hoiab eemale kõik jutustajad, kes võiksid Su treeningintensiivsust alla tirida. Jah, on leitud, et otsene heli(pahatihti liiga vali) kõrvaklappidest kahjustab kuulmist, kuid kui jäädki kurdiks, siis vähemasti oled Sa Vormis-Kurt.

Keskendumine – Sellest, et viibid spordiklubis ei pruugi üksinda olla piisav. Sa pead ka ise mõtetega kohapeal viibima. Vahetult enne harjutuse sooritamist on äärmiselt oluline konkreetsele masinale või abivahendile keskenduda, on oluline lülitada ka oma lihased sellele lainele, et kohe läheb pingutuseks. Keskenduge tõsiselt ning tõdete peatselt, et see tagab Sulle enam jõudu ning see omakorda aitab Sul jõuda paremate tulemusteni treeningus.

Venitamine – Seda esmajoones just pärastise enesetunde nimel. Kui ei venita, siis lihased ei saa hapnikku, sellest tulenevalt koguneb neisse piimhape, mis tekitab lihasvalusid. Venitamine aitab kaotada/leevendada lihaspingeid. Kui Sa ikka iga päev piinleksid lihasvaludes, eelnevate treeningpäevade pärast, siis on tõenäoline, et õige pea ei teki Sul enam tahtmiski minna saali, kui oled juba teadlik, mida järgnevad päevad tundma pead. Seega: venitama! Kas siis iga seeria vahel/harjutuse lõpul või siis, kui terve treening tehtud ning siis lähed venitad kõik sel päeval treenitud lihasgrupid põhjalikult läbi.

[pilt=6766]

Intensiivsus – Selles peitub tulemuslikkus. Intensiivsus kogu treeningu ajal aitab ära määrata, kas põletad rasva või kasvatad lihast, samuti muidugi mängivad rolli siin raskused. Aga kui Sa ikkagi teed ühe arvestatava seeria, ajad siis 5-10 minutit kaaslastega juttu ning asud siis teisele seeriale, siis mõtled kuud hiljem, et miks pole näha tulemusi, siis tea, et võlu peitub intensiivsuses. Ara lase enda lihastel piltlikult öeldes magama treeningu ajal jääda, hoia neid kogu aeg töös, ning pinge all, et lihas tõsimeeli lõpuks Sul kasvama hakkaks.

Tehnika – ning ka raskused. Täpselt niipalju, kui on maailmas erinevaid inimesi on ka erinevaid nippe ning tehnikaid parima trenni tegemiseks, kuid sugugi mitte kõik ei sobi kõigile. Sinule sobib just see treening, mille jooksul ja mida tehes tunned end parimalt ning mida tehes Su lihased on suurima pinge all. Tunneta oma keha ning järgi oma tehnikat. Ära liialda raskustega, sel pole lihtsalt mõtet. Ei kehti reegel, et mida suurem hantel, seda suurem lihas. See võib olla täiesti vastupidiselt. Tunneta om keha, tunneta oma lihaseid ning vali just endale sobivaimad harjutused, tehnikad ning raskused, mille korral on tulemused suurimad. Ilma õige tehnikata on tulemused kehvad ning vaevalt siis jätkub Sul püsivust tulemusetult pikemas perspektiivis trenni teha. Taaskord aeg abi küsida jõusaalitreenerilt.

Pärast trenni süsivesikud – Vajalik suisa kahel põhjusel. Esiteks on pärast trenni lihastel vaja kiireid süsikaid, et tulla välja ajutisest stressist, mis treeningu käigus on tekitatud, hakata koheselt end taastama ning kasvatama. Teiseks on pärast-trenni-süsikad või koguni valgujook Sulle motivatsiooniks, et teeksid kiiremini trenni läbi, ei viidaks mõttetult aega kusagil trenažööri peal jutustades ning saaksid minna juba kiiremini maiuse järele.

Püsivus – Püsivus treeningu koha kui ka kestvuse mõttes. Hoia kinni ajakavadest ning treeningpäevadest. Nii kujuneb välja Sullegi tuttav seltskond saalis ning selle võrra on Sul iga korraga aina kodusem ning mugavam saali siseneda.

Autor: Janika Jürgenson