12. jaanuar 2012

Eratreener ja väikse lapse ema Egle Eller-Nabi toitumissoovitused ja näidismenüü

Küsimusi esitab Karin Karu, Buduaar
Vastab Egle Eller-Nabi

Miks on oma füüsilise vormi eest hoolitsemine tähtis?

Hea füüsiline vorm, õige toitumine ja vaimne tasakaal hoiab meid õnneliku ja tervena. Aktiivne ja tervislik eluviis on ennetavavaks teguriks mitmete haiguste ärahoidmisel, tugevdab luid, lihaseid, liigeseid. Treening võimaldab stressiga paremini toime tulla, kehakaalu kontrolli all hoida ja teeb meid kaunimaks.

Kas naisel, kes on oma 20ndates-30ndates eluaastates, on võimalik alustada niiöelda nullist? Ehk siis kas naisel, kes on kas äärmiselt vähe või pole oma elus kunagi trenni teinud, on üldse võimalik end vormi saada?

Kunagi pole hilja alustada treeninguga. Hea füüsilise vormi saavutab igaüks, kes vaid soovib ja selle nimel on nõus ka pingutama. Esimese sammu tegemine on kõige raskem – tuleb olla valmis muutma oma elustiili ja mõtlemist! Kui soov treeninguid alustada olemas, oleks järgmine samm paika panna eesmärgid treeninguks. Pole oluline, kas eesmärk on kaalu langetamine, lihasmassi kasvatamine, hea enesetunde loomine. Selgita välja, mida soovid saavutada ning kirjuta see üles. Pane paika nii lühiajalised kui pikaajalised eesmärgid. Lühiajalised eesmärgid vaata üle iga nädal ja kui sa ei ole neid saavutanud, püüa mõista, mis läks valesti ning korrigeeri oma treeningut ja toitumist. Ma soovitaksin täiesti algajal treenijal enne konsulteerida spetsialistiga. Olgu selleks treener, perearst, toitumisspetsialist, hea on saada õige suund. Oluline on alustada ettevaatlikult ning seejärel treeningkoormust tõsta. Liiga innukalt treeningute alustamine võib lõppeda vigastuse või ülekoormusega.

Miks paljud naised pelgavad jõusaali?

Üks põhjus võib olla levinud müüt, et jõusaalis saab koheselt suured musklid ja kaob naiselikkus. Ehk lihtsalt tõmmatakse paralleele kulturismis võistlevate naistega. Igaljuhul on hirm täiesti põhjendamatu. Mõnede naiste eesmärk ongi saavutada väga lihaseline keha ja antud juhul on selle taga aastatepikkune tugev treening ning vastav toitumine. Jõusaalis saab lisaks aeroobsele treeningule teostada lihastreeningut ning keskenduda rohkem just probleemsetele piirkondadele. Õige lihastreening teeb naise keha ilusaks!

Millega peaks arvestama naine, kes astub esimest korda elus jõusaali, ta ei tunne masinaid ega tea, mida nendega peale hakata ja milliseid masinaid ta üldse kasutama peaks. Kelle käest nõu küsida? Kas selle eest peab ka lisaraha tasuma?

Kindlasti võib esmapilk jõusaali astudes hirmutada – tundmatud masinad, seadmed, hantlid. Aga iga uus asi nõuab veidi pühendumist ja õppimist. Tavaliselt on igas jõusaalis treener, kes heameelega tutvustab erinevaid seadmeid ning suunab treeningu osas. Eesti inimene on väga tagasihoidlik. Tihti kardetakse endast rumal mulje jätta ja pigem jääb küsimus esitamata. Tulemuseks võib olla vale treening või vigastus. Jõusaali treener selleks ju ongi, et treenijaid aidata ja suunata ning see on täiesti tasuta. Muidugi võib võimaluse korral võtta eratreeneri, kes selgitab erinevaid masinaid, koostab treeningkava ning nõustab toitumise osas. Hinnad on erinevad ja saab uurida kas otse treenerilt või mõne spordiklubi kaudu. Kui endal on pealehakkamist, leiab treeningkavad ka internetist. Vaata lisainfot siit.

Kas on tõsi, et eri vanustes naistel on päevane energiavajadus erinev? Millest see tuleneb? Too näiteks oma päevane näidismenüü.

Energiavajadus on tõesti erinev. Mõjutajaid on palju – vanus, füüsiline aktiivsus, inimese eripära. Treeniv inimene kulutab päevas kindlasti rohkem energiat, vajades seega rohkem kaloreid. Keskmine energiavajadus päevas on 2000 kalorit. Kindlasti pooldan dieedile pigem tervislikku toitumist.

Mõned põhimõtted, millest lähtuda oma päevast menüüd koostades:

Tervislikult toitudes on oluline, et toidukordi oleks pigem rohkem ja väiksemad kogused – neli kuni kuus toidukorda. Toit peab olema mitmekülgne, oluline on jälgida, millise toiduga sa oma päevase energiavajaduse kätte saad. Toitaineid tuleks süüa järgmises vahekorras: 10-15% valgud, 25-30% rasvad ning 55-60% süsivesikud. Söö puu- ja juurvilju, püüa vältida valmistoite, tarbi võimalikult vähe maiustusi. Väldi magusaid mahla- ja karastusjooke, alkoholi, tarbi palju vett.

Toon näiteks enda trennipäeva menüü:

Hommikusöök:

Kaerahelbepuder mustikatega

½ piima ja ½ vett

1-2 keedetud muna

Mesi

Kohv piimaga või tee meega

Vahepala:

Puuvili, klaas maitsestamata jogurtit või keefiri

Lõuna:

Täisterapasta tomatikastmega

1 täisteraleiva viil

Puuviljasalat

Enne trenni:

Kohupiim ja puuvili või kodujuust ja puuvili

Pärast trenni:

Taastusjook, puuvili

Õhtusöök:

Keedetud juurviljad kanafileega

Viil täisteraleiba, klaas keefiri

Enne magamaminekut:

Kodujuust murakamoosiga

Mis on suurim viga, mida tehakse kaalulangetamise eesmärgil?

Näiteks ainult salatite või puuvilja söömine. Kui naised üritavad end vormi saada, siis nad kalduvad paljudel juhtudel ekstreemsustesse. Süüakse ainult toorsalateid, juurvilju, veidi puuvilju, kaerahelbeid, palju igasuguseid kuivaineid. Probleem sedasorti lähenemistega seisneb selles, et sellised dieedid on liiga valkude, rasvade ja kaltsiumivaesed. Ka vormishoidmisel vajab keha iga päev teatud koguse kvaliteetseid rasvu, samuti valku ja kaltsiumit. Ärge vältige ka piimatooteid täielikult.

Originaalartikkel Buduaar kodulehel
[url=http://buduaar.ee/Article/article/eratreener-ja-vaikese-lapse-ema-egle-eller-nabi-toitumis-soovitused-ja-naidismenuu]Kliki siia…[/url]

Autor: Karin Karu”;i:86;s:11:” Buduaar.ee