5. juuni 2012

Üllata oma keha!

Kas tunned, et viimasel ajal pole su treeningutes toimunud edasiminekut?

Kas kaalunumber on püsima jäänud? Selline frustreeriv paigalseis on tuttav paljudele treenijatele. Selgitame, miks aegajalt tuleb treeninguid muuta, et paigalseisu ja tagasilööke treeningutes ära hoida.

Sinu lihastel on „mälu“ ja nad harjuvad kiiresti pidevalt sooritatud harjutustega. Pärast mõningast treeningperioodi võib su keha lülituda „säilitusperioodile“ selle asemel, et pidevalt edasi areneda. Usun, et oled isegi tundnud, kuidas esialgu raskena tundunud harjutuse sooritamine muutub ajapikku lihtsaks. Kuid selleks et pidevalt areneda, tuleb oma kehale uusi väljakutseid esitada. Toome sinuni mõned näited kuidas oma treeningkava vürtsitada.

Lisa treeningkavasse superseeriad

Näiteks vali üks biitsepsi harjutus ja üks seljaharjutus ning soorita neid vaheldumisi kuni mõlemast tehtud 4 seeriat. Näide: I seeria- 1 biitseps 1 seljaharjutus; II seeria- 1 biitsepsile ja 1 seljale ja nii kuni 4 seeriat. Superseeriad võimaldavad sul harjutusi sooritada väikesemate puhkepausidega kuna liigud koheselt järgmise harjutuse juurde. Sellest tulenevalt hoiad treeningu vältel pulsi kõrgemal ja treening on intensiivsem.

Muuda korduste arvu ja raskusi

Näiteks treeni ühel nädalal tehes 4 seeriat ja 15 kordust; järgmisel nädalal tee 5 seeriat ja 20 kordust kasutades kergemaid raskusi. Raskuste arvestamisel on oluline, et viimased 3 kordust oleksid väga rasked.

Lisa treeningusse plüomeetria, et tõsta treeningu intensiivsust

Lisa oma treeningusse plüomeetria. (Tõlkija selgitus: need on harjutused, mida tuleb sooritada kas plahvatuslikult või hüppega, kasutades erinevaid tasapindu. Näiteks plüomeetrilised kätekõverdused – sa teed neid plahvatuslikult, justkui hüpitades end kätel ja võid alumises faasis lisada käteplaksu. Hüpped stepipingule või muu platvormi peale, erinevad hüppega jalalöögid. Põhiline on plahvatuslik liikumine, vetruv hüpe jne.)
Näiteks, tee üks seeria biitsepsi kõverdust, misjärel tee seeria väljaasted hüpetega vahelduvate jalgadega. Polümeeride lisamisega saad treenida vaheldumisi ala ja ülakeha lihaseid superseeriatena ning samal ajal tõstad treeningu intensiivsust

Pikenda kardiotreeningut

Lisa oma kardiotreeningusse näiteks 2 lisaminutit igal nädalal.

Lisa oma kardiotreeningusse vastupidavust

Treenides jooksulindil, tõsta igal nädalal kõrgust 1% võrra. Koormust tõstes saad endale esitada väljakutseid treeningu kestust suurendamata.

Olles loov ja lisades uuendusi, sunnid oma keha rohkem pingutama muutes ühtlasi treeninguid põnevamaks. Naudid kindlasti ka ise oma jõusaali treeningkava rohkem, tehes iga kord midagi uut. Muutes pidevalt oma treeningkava, õpid oma keha paremini tundma ja selgitad välja millistele harjutustele keha parimal viisil reageerib.

Artikli päritolu: Jennifer Andrews IFBB Pro 26 Jaanuar 2012 [url=http://www.fitnessrxmag.com]www.fitnessrxmag.com[/url]

Autor: Egle Eller-Nabi (tõlge)