7. oktoober 2013

Miks kulturistid on rohkem lihastes kui jõutõstjad… I osa

Teame kõik, et loomulikult, on ka väga võimsa väljanägemisega jõutõstjaid, kuid üldjuhul jõutõstjad ei ole nii lihastes kui kulturistid. Nimetage üks oma lemmik jõutõstja, kes on teie arvates ka lihastes ja me näitame sulle kulturiste, kes kõik on temast oluliselt suuremad.

Paljude jõutõstjate lihaselisusest on raske ka seetõttu aru saada, et nende rasvaprotsent on enamasti päris suur. Allolevatel piltidel on Donnie Thompson, Ryan Kennelly ja Benedikt Magnusson. Aasta 2011 seisuga on esimese käes maailma parima küki rekord, teise käes lamades surumise rekord ja kolmanda käes jõutõmbe rekord.

[pilt=9571]Donnie Thompson, Ryan Kennelly ja Benedikt Magnusson

Selge see, et tegemist on „koletistega“ ja väga suurte meestega, kuid kindlasti ei ole nad meie planeedi kõige lihaselisemad tüübid. Tõenäoliselt, kui nad peaks hakkama oma rasvaprotsenti langetama, siis nad kaotaksid ka päris palju lihast.
Veel üks lihaselisema ja reljeefsema kehaga jõutõmbaja on Konstantin Konstantinovs.

[pilt=9572]Konstantin Konstantinovs

Ka tema on kindlasti suur, tõepoolest lihaselise väljanägemisega, kuid kui paneme talle kõrvale Ronnie Coleman´i, siis ta ei tundugi enam midagi erilist.

[pilt=9573]Ronnie Coleman

2010. aastal võitis Stan Efferding „Maailma Tugevaima Kulturisti“ võistluse. Stan omab kulturistidest varustuseta jõutõstmises kolme võistlustõste suurimat kogusummat, samas näeme, et ta pole kaugeltki kõige suuremate lihastega kulturist.
Kui vaatate neid pilte ja võrdlete Stan´i Johnnie Jackson´iga ja Ben White´iga, siis märkate kohe, et Stan´i alakeha massiivsus on kulturismi taotlusi silmas pidades võrreldes teistega ju hoopis tagasihoidlikum.

[pilt=9574]Stan Efferding, Johnnie Jackson ja Ben White

1993. aastal võistles tõenäoliselt kulturismiajaloo kõige vägevamate jalgade omanik Tom Platz koos Fred Hatfield´iga (esimene mees, kes kükkis 1000 naela, 455 kg) jõutõstmise võistlustel. Ehkki Tom´i jalad olid väga oluliselt suuremad kui Hatfield´i jalad, kaotas 1 KM (kordusmaksimumi) võistluses Platz Hatfield´ile. Hatfield kükkis 1 korduse 388.5 kg – ga, Platz tegi ühe küki 347.5 kg – ga. Peale põhivõistlust võeti kang 238.5 kg peale ja testiti alakeha jõuvastupidavust. Platz tegi selle raskusega 23 kükki, Hatfield vaid 11 kükki.

Artikli esipildil Fred Hatfield ja Tom Platz

Loo moraal on selles, et kulturistid on selgelt paremad pikemas seerias ja rahulikumas seeriatempos, jõutõstjad aga lühikeses seerias ja plahvatuslikkuses.

2010. aastal kirjutas Jay Cutler „Muscular Development“ ajakirjas oma lihasmassi arengu ja jõunäitajate kohta. Ta tõi välja oma parimad tulemused baastõstetes läbi aegade ja hetketulemused. Selgub, et varasemalt on mees treeninud palju suuremate raskustega ja ta on olnud palju tugevam (lühikest seeriat silmas pidades), kui nüüd tippkulturist olles. Ja kuigi ta läheb seeriates ka praegu suurte raskusteni ja lühemate seeriateni välja keskendub ta praegu palju enam pigem mahule kui intensiivsusele raskuse mõttes.

Järgneb…

Autor: Janar Rückenberg (tõlge)