11. märts 2016

Tunne Eesti tegijat – Kaspar Tõnisson

Mis spordialaga Sa tegeled, kaua oled sellega tegelenud?
Spordialaks, millega tegelen on Men’s Physique. Olen võistelnud sellel alal alates 2015.aasta sügishooajast.

Mis on teised spordialad läbi aegade, millega oled tegelenud? (Kui jah, millised on seal olnud saavutused?)
Olen tegelenud suurema osa oma kooliajast võistlustasemel kergejõustiku ja korvpalliga. Eriti meeldisid mulle sprindidistantsid, milles saavutasin ka häid tulemusi.
Võistlesin ka ühe sügishooaja klassikalises kulturismis. LEKV ja Reval Cupil saavutasin algajate kategoorias I koha.

Kuidas Sa jõudsid antud alani (kes tutvustas, kuidas tekkis huvi)?
Ma kasvasin üles sportlikus perekonnas, kus kõik lapsed tegelesid spordiga. Samuti mu vanemad olid nooremana väga aktiivsed spordiharrastajad. Minu armastus treenimise vastu algas varakult. Tegime vanema vennaga juba algklassides korduste peale kätekõverdusi ja istessetõuse. Mäletan, et meil oli kodus üks väike hantel, millega tegime pidevalt võidu peale biitseps tõsteid, kuid kuna see oli nii kerge siis venisid kordused päris pikale. Avastasin juba siis, et mulle meeldib see tunne, kui lihased on verd täis.

Jõutreeningutega alustasin tõsisemalt keskoolis, et oma atleetlikku võimekust parandada ning sellest sai kiiresti midagi, mida ma armastan. Kuna meil oli koolis uus ja hea varustusega jõusaal, siis see motiveeris neid võimalusi kasutama. Minu raske töö ja vaev tasus end peagi ära ja ma olin kooli kõige tugevam õpilane.

Kui ülikool sai lõpetatud, siis tundus loogiline otsus ennast proovile panna ja võistelda klassikalises kulturismis, kuna Men´s Physique´i polnud siis veel tutvustatud. Antud alani jõudsin peale vestlust füsioterapeut Georg Laasikuga.
Olin ühe kerge vigastuse tõttu tema vastuvõtule sattunud ning vestluse käigus läks jutt värskelt tutvustatud kategooriale Men’s Physique. Kuna ma sellest alast tollel hetkel midagi täpselt ei teadnud otsustasin hiljem kodus selle kohta uurima hakata. Esimesi pilte nähes oli selge, et tahan selle alaga tegeleda.

[pilt=12782]
Kuidas hindad Men`s Physique ala? Kas on tegemist populaarse alaga ja milline võiks see tulevikus olla?
Võistlejate rohkus suurvõistlustel näitab, et tegu on väga kiiresti populaarsust koguva alaga. Usun, et selle ala loodud kuvand heas füüsilises vormis, tervetest ja õnnelikest meestest on toonud huvilised lähemale fitnessile ja kulturismile. Inimestel on suurem soov samastuda sellel alal võistlevate sportlastega.

See ala võiks ka tulevikus jääda selleks, milleks ta algselt loodi, kategooriaks milles hinnatakse esteetikat, tasakaalu lihaste suuruse ja sümmeetria vahel.

Mis on Sinu suurimad sportlikud saavutused siiamaani (antud spordialal)?
Oma lühikese sporditee suurimaks saavutuseks pean kahtlemata sügisel Budapestis Fitnessi Maailmameistrivõistlustel saavutatud 8-ndat kohta.

Kuid väga oluliseks pean ka Eesti meistritiitlid ja Põhjamaade meistrivõistluste II kohta.

Kes on Sinu treener? Kuidas teda iseloomustad?
Minu toitumis- ja treeningalane treener on Margus Silbaum ning poseerimise- ning lavalise liikumise treeneriks on Eleri Õisma. Mul on äärmiselt hea meel, et mul on võimalik nende kahega koostööd teha.
Nad on mõlemad omal alal väga pädevad treenerid ning nende juhendamine annab mulle meelekindluse, et teen kõik õigesti. Kõige olulisemaks omaduseks pean nende põhjalikkust ning analüüsivõimet, ükski detail ei jää tähelepanuta.

Milline näeb välja Sinu igapäevane toitumine?
Toitun nagu täiesti tavaline inimene, vahe tuleb sisse sellest, et ma teadvustan endale väga täpselt, mida ja kui palju ma pean oma eesmärkide täitmiseks sööma. Seetõttu mul on ka hooajaväliselt kindel ettenähtud kaloraaž, millest ma kinni pean. Sellest hoolimata ma ei keela endale ühtegi toiduainet. Päevas on mul üldiselt kuus toidukorda ning ma valmistan kõik oma toidud ise, kuna see meeldib mulle ning see annab mulle kindluse selle kohta, millest toit on valmistatud. Toiduainetega püüan olla loov ning toituda võimalikult mitmekesiselt.

Kas ja kui palju tarbid toidulisandeid ?
Kasutan neid vitamiine ja mineraale, mida ma tavatoidust piisavalt hulgal kätte ei saa. Lisaks tarvitan meestele mõeldud toidulisandit King of Spades, üldise tervise ja heaolu tõstmiseks. Jõutreeningu ajal meeldib mulle taastumise kiirendamiseks juua aminohappeid, ma olen leidnud, et kõige mugavam ja maitsvam toode selleks on NOCCO BCAA.

[pilt=12784]

Kui palju treenid? Millised näevad välja Sinu treeningud?
Treenin süsteemi järgi kaks trenni üks vaba. Treeningute iseloom on intensiivne ning keskmiselt kulub trenniks poolteist kuni kaks tundi. Kuna ma eelistan trenni üle tunni aja korraga mitte teha, siis ma jaotan oma trennid päevas kaheks.

Palun kirjelda enda tavapärast päeva!
Ärkan hommikul varakult, enamasti kuuest, siis ma söön oma hommikusöögi ning alustan töö tegemist. Pealelõunat teen raskema osa oma trennist ära. Peale seda söön ning teen väikese uinaku taastumiseks. Siis naasen värskelt taas töölainele. Õhtul teen kergema osa trennist ära ning söön ja teen järgmiseks päevaks osa toitu valmis. Peale seda jääb aega ka iseendale.

Millised huvid/hobid Sul veel on?
Võib öelda, et mul on vedanud, kuna mu töö on ühtlasi ka mu hobi. Tegelen 3D visualiseerimisega ning kogu see ala on väga põnev ning lõputuid väljakutseid pakkuv. Kuna jõutreening on oma olemuselt juba nii füüsiline tegevus, siis proovin seda tasakaalustada oma erialaste teadmiste täiendamisega. Suvel leian aega ka korvpalli mängimiseks.

Millised on Sinu eesmärgid tulevikuks?
Minu sihiks oleks motiveerida teisi inmesi, elama tervislikumalt ja õnnelikumalt ning viima oma seatud eesmärgid ellu. Ainus oluline vastane, kellega tuleb elus silmitsi seista vaatab meile vastu peeglist, siis tuleb keskenduda tema ületamisele. Mul on ka seatud kindlaid isiklikke eesmärke, milleks oleks võita maailmameistritiitel ning välja teenida Eesti esimene Men´s Physique profikaart.Usun, et kõik on võimalik, kui seada piisavalt kõrged sihid ja teha selle nimel kõvasti tööd.

Kust Sa ammutad energia ja motivatsiooni, et treenida ja toituda ning hakkama saada muude kohtustusega?
Motivatsioon tuleb minu enda seest armastusest treeningute vastu ja soovist näha, kui kaugele ma suudan ennast viia, et olla geneetiliselt parim, mis ma saan.
Oluline on ennast ka ümbritseda lähedaste inimestega, kes mõistavad, toetavad ning annavad positiivset energiat. Lisamotivatsiooni saan ka videotest, blogidest, võistluste jälgimisest jne.

[pilt=12783]

Kuidas sa puhkad ja veedad vaba aega?
Mulle meeldib vabal ajal kinos käia ja häid filme nautida. Kui soovin oma mõtteid korrastada, siis selleks lähen meelsasti pikale jalutuskäigule loodusesse.

Mida Sa soovitaksid teistele treenijatele ja antud sporialaga alustavatele huvilistele?
Seada kindel siht, hoolida oma tervise eest, treenida mõistlikult ning olla järjepidevad. Kui need asjad on paigas, siis tulevad ka tulemused.

Mis on Sinu moto?
Mulle meeldib Arnold Schwarzeneggeri mõte: „Elus tuleb püüelda vaid peaosade poole.“

Vaata ka videot:
[youtube=Z9UGy0L8vE4]

Jälgi Kaspari tegemisi [url=https://www.facebook.com/Kaspartonissonfitness/]Facebookis[/url] ja [url=https://www.instagram.com/kaspar.tonisson/]Instagramis[/url]!

Autor: Fitness.ee