5. veebruar 2019

Tunne Eesti Tegijat Raigo Kuusnõmm

Vanus: 30
Pikkus: keskmiselt 170cm
Kaal: antud hetkel on offseason kaal kusagil 90kg.
Kuidas jõudsid võistlemise juurde:

Juba algklassides sain aru, et mulle meeldib sporti teha ja võistelda. Sellised asjad nagu spordipäevad olid minu lemmikud päevad koolis. Olin just tugev jooksualadel, mida lühem distants seda parem ma olin. Aga minu esimene suurem võistlus, kus juba metallist medaleid jagati, oli 2001 aastal Kreeka-Rooma maadlus. See võis olla Saaremaa Meistrivõistlused või midagi sellist ja sain seal 5 poisi konkurentsis 3 koha. Ega ma siis kusagil trennis ei käinud vaid ikka toore jõuga. Aga jõusaali sattusin 2002 aastal. Ma kaalusin enda vanuse kohta eakaaslastest vähem, kaalusin sel hetkel 46-47kg ja ühel korral jalgpalli mängima minnes küsisid sõbrad, et kui palju ma rinnalt surun, mina kes oli koolis kehalises kasvatuses korra kangi näinud, ütlesin 50kg. Muidugi sain selle peale korralikult puid alla ja keegi ei uskunud mind. Läks võibolla nädal mööda ja nad viisid mind jõusaali. Tuimalt laoti kohe 50kg kangile, et tavai näita nüüd. Ega sellest olukorrast pääsu ei olnud, ei tahtnud olla niisama jutumees ja nii ma siis kuidagi selle üles surusin. Kuna see toimus Saaremaal Jaan Salu jõusaalis, siis ta nägi seda pealt. Ilmsekt nägi minus talenti ja siis meelitaski mind jõutõstmis trennidesse. Esimene EMV oli mul 2004 aastal. Ja 2006 olin juba Noorte MM.

Aga kulturismini jõudsin ma aastal 2011. Kuna jõutõstmises vigastasin selga ega saanud raskeid trenne teha pikalt aga trennist loobuda ei tahtnud, siis soovitatigi mul proovida kulturismi, et seal ei ole vaja nii suuri raskusi tõsta. Sel ajal treenisin juba Spartas ja esimene juhendaja kulturismi maastikul oli Taavi Koovit. Ja sai suhteliselt kiirelt selgeks, et just see mulle meeldibki.

Suurim saavutus:

Sportlasena on suurim saavutus kindlasti Euroopa meistritiitel 2018 aasta kevadest. Eks seda metalli kapiriiulitel on kuhjaga, et iga karikas tähendab mingit saavutust.
Ma tunnen, et suuremad saavutused on siiski alles ees.

Teised spordialad, millega olen tegelenud:

Päris alguses meeldis kergejõustik, samas olen lapsest saadik olnud jalgpalli fänn ja seega 2001-2004 käisin jalgpalli trennis. 2002-2004 jagasin oma aega jalka ja jõusaali vahel. Et olla parim, tuli teha valik, et kumma alaga edasi minna. Valikule aitas kaasa asjaolu, et 2004 aastal viidi mind otse jalka mängult teadvusetuna kiirabiga haiglasse. Sain korraliku peapõrutuse, juttude põhjal olin pikalt platsil pikali olnud enne kui kiirabi jõudis. Mina mäletan vaid häguselt et jooksin värava suunas ja mõtlesin veel et kuhu ma selle palli nüüd suunan ja järgmine pilt on haiglas. Pärast seda keskendusingi ainult jõutõstmisele.

Meenub isegi paar trenni korvpalli trennidest. Aga minu pikkuse juures ei anna isegi selle ala juures tagamängija mõõtu välja.

[pilt=14529]

Mis Sind motiveerib?

Mind motiveerib võitmine. Mulle meeldib olla esimene. Ma tahan olla teistest parem. . On üks hea näide jõutõstmis aegadest kui Saaremaal Salu trennides käisin. Meil oli tekkinud poistega oma seltskond kus oli selline meeldiv sisemine konkurents, et kes ikka tugevam on. Salu kasutas seda ära ja ütles teinekord mulle, et näiteks Aimar tegi selle raskusega 6 kükki, siis mina pidin tegema kohe 8 või rohkem. Hiljem selgus, et ta polnud veel trennis käinudki. Teatud hetkedel motiveerib ka see, kui öeldakse et sa oled niisama jutumees ja ei saa hakkama, siis tekib selline sportlik viha

Kuidas lõõgastud?

Kui aus olla, siis ma vist ei oskagi lõõgastuda. Mulle piisab sellest, et lähen õhtul koju ja saan puhata. Minu jaoks ei ole kodu see, kus ma olen või magan, vaid minu jaoks on kodu see inimene, kellega ma saan jagada oma aega ja kellega koos olles tunnen, et ma olen mina ise.

Kirjelda enda igapäevast toitumist, milliseid põhimõtteid jälgid:

Ütlen kohe ausalt ära, et ma ei ole suurem asi kokk ja ma ei tõsta esimesena kätt püsti kui küsitakse et kes süüa teeb vms. Eks sellest tingituna on mul ilmselt päeva menüü küllaltki lihtne ja üksluine. Dieedil olles jälgin igat kalorit, aga offseasonil ei ütle ma ära ühestki heast toidust. Enamasti hoian päevas 4 toidukorda. Keskmiselt tuleb päevane kaloraaž 3500, millest hommikusöök moodustab pea kolmandiku.

Mis on sinu lemmiktoit:

Kui ma mõtlen lemmiktoidu peale, siis ma ei suudagi midagi konkreetset esile tõsta. Ma söön kõike ja mulle maitseb enamasti kõik. Ilmselt on asi selles, et ma ei söö toitu enam maitsejärgi vaid ma söön seda funktsiooni pärast. Ma tean, et see on kehale kütus ja mida kvaliteetsem see on, seda paremini ma ennast tunnen.

Kui peaks mingi konkreetse toidu siiski esile tooma, siis on selleks hoole ja armastusega valmistatud hommikune puder,mis on ärgates juba laual ootamas!

Kirjelda oma treeninguid:

Hetkel treeningutes kindlat süsteemi nagu ei olegi. Olen keha neljaks jaotanud ja teen trenni vastavalt ajalistele võimalustele. Vastupidiselt dieedi ajale, siis oli eelkõige trenn ja siis ülejäänud tegevused. Tavaliselt lähen trenni ja siis kohapeal otsustan mis harjutusi ma teen ja vastavalt tujule on raskused ja kordused. Kuid peab tunnistama et mulle meeldib vanast harjumusest siiski minna väga suurte raskusteni. On olnud selliseid trenne kus algul tunnen, et teen kerge ja taastava trenni, siis poole peal avastan, et teen ikka max raskustega.

Aga kui tunnen, et keha vajab puhkust, siis ma seda ka annan.

Siiani parimad trennid on olnud koos Peep Reinartiga, koos treenides motiveerime üksteist rohkem pingutama. Eriti hullud on need trennid kus me ei ole suutelised isegi rääkima vahepeal.
Ja ma eelistan teha trenni kas hommikul või lõunaajal. Kui jääb trenn liiga õhtusse, siis kipub uni liiga öö peale jääma.

Milliseid toidulisandeid tarbid:

Kunagi varem tarbisin todiulisandeid rohkem aga nüüd on need peaaegu menüüst väljas. Aegajalt kasutan trennijärgseid sheike. Ja kui juhtub, et tuleb olude sunnil teha õhtune trenn, siis olen võtnud pre workout shote. Kuigi siis tean juba ette et pärast ma ei maga aga samas trenn vaja ära teha. Kui hommikuti meeles on siis võtan vitamiinid sisse aga seda juhtub paaril korral aastas millegipärast. Ilmselt minu tasemel sporti tehes tuleks neid toidulisandeid vast rohkem kasutada et tagada parem taastumine jne aga selleks tuleb esmalt endale teadustada ja rohkem selgeks teha mida täpsemalt minule vaja on, sest niisama neid sisse süües ei pruugi neist kasu olla.

Eeskujud:

Kindlad eeskujud puuduvad. Aga ma hindan neid, kes on sihikindlad ja tegutsevad eesmärgistatult. Sest tihti ei pruugi parimad eeskujud olla just kõige andekamad ja talendikamad spordis, aga nende sihikindlus ja tahtejõud on nii tugev et nad siiski jõuavad omal alal tippu.
Kolm soovitust neile, kes soovivad paremasse vormi saada

• Esimene ja selline levinuim soovitus on ilmselt, et alusta täna, mitte homme. Väga lihtne on ju öelda, et ma homme võtan end kätte ja lähen trenni või et ma homme ei söö enam rämpstoitu. Miks see homme on parem päev kui täna? See ei ole vabandus, et ei ole aega. Võta endale see aeg!
• Ära karda ebaõnnestuda, selle alla käib ka see, et ei julge trenni tulla kuna teised vaatavad äkki ma teen midagi valesti. Ja kui trennis keegi peaks ka kommenteerima või valesti ütlema, siis nad ise teevad valesti ja ei keskendu enda trennile. Ja üle üldse keda kotib teiste arvamus.
• Uni on vägagi alahinnatud tegur paremasse vormi saamiseks. Säti enda unegraafik korda, ei ole vaja pikalt istuda teleka ees. Õhtuti kaalulangetamis saateid vaadates sinu vorm ei parane, küll aga kvaliteetne ja täisväärtuslik uni teeb seda.

Autor: Fitness.ee