4. oktoober 2019

6 soovitust võistlushooajaks- Kristjan-Johannes Konsap, personaaltreener ja kulturist

* Kuula oma treenerit
Lähenemisi on mitmeid ja need kõik võivad tulemust anda.
Vormi on tehtud nii rasvarikka dieediga(Fred Antson), süsivesikurikka dieediga(Indrek Otsus), kui ka valgurikka dieediga(Marek Kalmus).

Üks mis kindel, Sa ei saa igast meetodist üle võtta vaid seda, mis meeldib. Jää kindlaks ühele lähenemisele. Kui see ei sobi, siis vähemalt saad teada, mis sinu puhul tulemust ei anna. Kõike segamini proovides on pärast võimatu analüüsida, mis ja miks töötas või ei töötanud. Mitu kokka soolab supi üle.

Üks mõte veel. Kui oled juba viie treeneri juures käinud ja ei ole ikka vormi saanud, siis on Sul kas ääretult halb maitse, väga eriline organism või on asi sinus.
Lihtsaim seletus on tavaliselt õige.

[pilt=14995]

* Ära kuula kõrvalisi inimesi
Tundub sama punkt, mis eelmine, aga vajab siiski eraldi välja toomist.

Mulle on üritatud nõu anda kaloraažist eriala valikuni ja kahjuks olen neid aeg-ajalt ka kuulda võtnud. Inimestel on kalduvus oma tõekspidamisi pühaks pidada ja neid teistele peale suruda. Sageli tundub, et mida vähem inimene teab, seda kindlam ta endas on – see on ka loogiline, sest kui Sa ei tea, kui palju on teemast üldse teada, siis arvad, et tead sellest kõike. Pole harvad juhused, kus suvaline kõrvaltvaataja kukub kommenteerima, et mõni sportlane treenib liiga kergelt.
Kogu treeningprotsessist ülevaadet omamata on võimatu öelda, kas sportlane tõepoolest pingutab liiga vähe, sest treener pole seda õpetanud või äkki lõpetas sportlane just tugeva kolmekuulise kava ja laseb nüüd vaimul ja liigestel puhata enne järgmist faasi.

[pilt=14992]

* Ära muretse liialt grimmi pärast
Võib tunduda üldistusena, aga seda on mõtteterad alati.

Pean silmas, et need väikesed ebatasasused, mida sa oma kehal ise näed, ei ole paari meetri kauguselt kohtunikule nähtavad. Kui lased grimmi peale kanda inimesel, kes on ise paar korda võistelnud, siis sellest ettevaatusabinõust peaks piisama. Kui nii lihas kui vorm on võrdsed, siis võib tõesti grimm otsustavaks saada, aga seda juhtub harvemini kui võistlejad väidavad. Olen näinud postitusi, kus „sportlane“ süüdistab kehvas tulemuses grimmi, endal sangad ripuvad.

[pilt=14993]

* Ära kasuta vee/soola/süsivesikute manipulatsioone
Ma pole vist kunagi nendega vormi paremaks saanud, halvemaks aga küll.

Kui pekk on põletamata (mis enamikul on põhiprobleem), siis ei tee „trikkidega“ ka eriti midagi ära.

Väga halb mõte on hakata võistluspäeval proovima, „äkki saab paremaks“. Äkki teatavasti juhtuvad muud asjad(mida on ka ette tulnud, sest mõned sportlased üritavad kehast vett lahtistitega välja ajada), aga need pole teps mitte kullakarva.
Kui tõesti tahad manipulatsioonide mõju oma kehale välja selgitada, siis proovi seda juba varem, mitte võistluspäeval. Samas ei saa garanteerida, et keha võistluspäeva pinges samamoodi käitub.

[pilt=14994]

* „Keep your eyes on the prize“
Mitte selles mõttes, et keskendu auhinnarahale (see ajab meil teatavasti pigem nutma), vaid et hoia silmaklapid peas, pane üks jalg teise ette, tee oma asja ja küll tulemus tuleb.

„Poolel teel hobuseid ei vahetata“, nagu öeldakse. See ei tähenda, et vastavalt vormile ja kehakaalule ei peaks oma kaloraaži ja treeningkoormust kohendama, vaid et pole mõtet üle tõmmelda. Kes alaga pikemalt tegelenud, see teab, et kaal käibki üles-alla pea iga päev. Kui sellest end häirida lasta, siis hakatakse tegema rumalaid emotsionaalseid otsuseid.

„Tagumikuga teenitakse rohkem raha kui peaga“ – kõlab nagu seltsidaamidest influencerite moto, aga tegelikult pärineb investeerimismaailmast. Pikaajalise statistika põhjal on teada, et üldjuhul saab vaikselt intresse kogudes rikkamaks kui närviliselt „ostes-müües-kahetsedes.“

[pilt=14996]

* Keskendu pingutusele
Sportlaselt (või ka inimeselt üldse) ei saa nõuda rohkem, kui tema parimat. Kui oled endast andnud 100% ja kuskilt tulebki mingi imegeenidega konkurent, kes sinust kui teerull üle sõidab, siis vähemalt pole sul endale midagi ette heita.

Legendaarne Flex Wheeler (ja kindlasti ka paljud teised) on öelnud, et nad ei mõtle kunagi konkurentide vormile, vaid keskenduvad iseendale. Oma kehagi on võimatu 100% kontrollida, miks siis veel vaevata end asjadega, mis pole absoluutselt Sinu võimuses.

[pilt=14997]

Üks tark lause ütleb: „Jumal, anna mulle julgust muuta asju, mida ma saan muuta, meelerahu, et leppida asjadega, mida ma ei saa muuta ja tarkust neil vahet teha.“

Autor: personaaltreener Kristjan-Johannes Konsap