11. mai 2020

Kas kalorite lugemine on ainuke viis kaalu langetamiseks?

Süües vähem kaloreid kui me kulutame, nimetatakse kaalulangetamise mehhanismiks. Erinevad dieedid on selle mehhanismi saavutamise meetodid.

Meetodid vs mehhanismid

Meetodid: süsivesikuvaene dieed, rasvavaene dieet, keto, intermittent fasting, paleo dieet, veganlus jm dieedid
Mehhanism: kaloridefitsiit

Mehhanism töötab alati ehk kaloridefitsiit tagab alati kaalulanguse. Meetodid ehk dieedid töötavad vaid juhul, kui nad tagavad mehhanismi toimimise.

Pole kunagi sellist juhust, kus mõni dieetidest tagaks kaalulanguse ilma, et esineks kaloridefitsiit. Kaalukaotus on otseses seoses kaloridefitsiidi suurusega.

Näiteks, kui keegi kaotab kaalu paremini rasvavaese dieediga (low fat diet), siis põhjus ei ole selles, et see dieet “töötab” või on “parem”, vaid järelikult suutis kaalulangetaja luua suurema kaloridefitsiidi rasvavaese dieediga.

On täiesti okei teha kliendile selgeks, et kaloraaži vähendamine on ainus, mis tagab kaalukaotuse. Probleem on aga selles, kuidas paljud seda sõnumit edastavad.

[pilt=15156]

Näited:

“Intermittent fasting on jama! Uuringud on näidanud, et sellega on võimalik kaotada kaalu täpselt samamoodi nagu kalorite lugemisega”

“Veganlusega kaotatakse kaalu vaid sellepärast, et lõpetatakse ära pitsade, burgerite, jäätiste ja sokolaadi söömine, mitte seetõttu, et veganlus oleks imepärane.”

“Keto dieet ei tööta mitte sellepärast, et lõpetatakse süsivesikute tarbimine, vaid seetõttu et süüakse vähem.”

Ja nii edasi…

Kõikidel nendel näidetel on tõepõhi all. Nimetatud dieedid ei “tööta paremini” võrreldes kalorite lugemisest tekitatud defitsiidiga. Need dieedid aga töötavad juhul, kui inimene on suutnud tekitada kaloridefitsiidi ilma kaloreid lugemata.

Vaatame aga asja teise külje alt:

Intermittent fasting:
Kui inimene sööb vähem seetõttu, et talle on selleks antud päevas vähem aega, siis langeb kaal ka ilma kaloreid lugemata.

Veganus:
Süüakse vähem, kuna lükatakse suur osa toiduained menüüst välja.

Keto:
Selle dieediga süüakse vähem, kuna üks terve makrotoitainete grupp on menüüst välja jäetud.


Miks peaks eelistama konkreetset dieeti kalorite lugemisele?

On levinud arvamus, et kalorite lugemine on kõikidest dieedimeetoditest kõige parem. See on “paindlik” ja usaldusväärne kaalulangetamise meetod. Fakt, et kalorite lugemine seisnebki otseselt kalorite vähendamisest annaks see antud meetodile justkui teadusliku aluse, et see on kõíkidest dieetidest parim. Sellega ei saa ma kahjuks 100% nõustuda.

Inimesed on üldjuhul väga halvad kalorite lugejad. Olete ehk kuulnud, kuidas keegi väidab: “Ma olen defitsiidis, aga kaal ei lange”. See on ehe näide sellest, kuidas isegi kalorite lugemisega ei suudeta luua defitsiiti, kuigi ise pingsalt usutakse. Paljud ei viitsi kaaluda, hindavad silma järgi või on Myfitnesspali valed numbrid sisestanud.

Osadele inimestele võib laastavaks osutuda kalorite lugemisel selle “paindlikkus”. Maiasmokk võiks vabalt oma 500 kcal lõunasöögi asemel süüa 500 kcal komme magusaisu kustutamiseks Kui selline asi ühe korra juhtuks, poleks ehk hullu. Ehk on võistlejatelgi ette tulnud…? Üldjuhul võib selline korduv käitumine mõjuda vaimsele tervisele.
Inimesed, kellele meeldivad karmimad reeglid dieedipidamises, võiks soovitada lükata konkreetne kategooria (maiustused) menüüst välja. Sellises meetodis on vähem paindlikkust ja osadele sobivad karmid reeglid paremini.

Minu lemmiknäide: “Süsivesikud ei tee paksuks! Senikaua, kuni Sa ei ületa päevast kaloraaži, kaal tõusta ei saa.”
Sellel on tõepõhi all – süsivesikud ei tee paksuks, liigne kaloraaž teeb.
Aga äkki mõni inimene peaks süsivesikute söömise lõpetama? Äkki talle meeldivad süsivesikud nii palju, et ta ei suuda neid mitte üle süüa? Kõikidele inimestele ei meeldi kaloreid lugeda ja mõned lihtsalt ei oska seda. Kui inimene suudab kaalu langetada lükates süsivesikud menüüst välja, siis palun väga. Toimiv kaalulangetus ilma kaloreid lugemata.

[pilt=15155]

Lõpetuseks

Kui ma kohtun uue kliendiga, kellele meeldib intermittent fasting, siis ma ei ütle talle, et selline meetod on jama ja sa võiksid hoopis kasutada Myfitnesspalli, lugeda kaloreid ja saavutada samasugused tulemused ilma kella vaatamata. Klient on ilmselt rahul oma meetodiga ning ta ei sooviks oma harjumusi muuta. Kui tal on vaja kaal langema saada, püüaksin tuvastada, kuidas ta saaks luua suuremat defitsiiti 8-tunnises “aknas”, mis on söömiseks arvestatud.

Kui ma aga tajun, et klient ei naudi paastumist, siis pakun välja teisi alternatiivseid meetodeid. Olgu selleks siis kalorite lugemine või mõni muu meetod.

Ühtegi dieeti ei pea maha tegema ning kalorite lugemist ei ole mõtet ülistada.
Keskendume klientidele uute positiivsete harjumuste õpetamisele.

Autor: susie