6. august 2020

4 parimat treeningjaotust naistele (III osa) push-pull-legs

Eelmises artiklis rääkisime eraldi ülakeha ja alakeha treenimisest. Kui soovid teada, kas naistele sobib selline treeningjaotus, siis artikli leiad [url=http://www.fitness.ee/artikkel/2117/4-parimat-treeningjaotust-naistele-ii-osa]siit[/url].

Selline treeningjaotus on olnud populaarne juba aastakümneid ja on üks enim tõestatud treeningjaotusi. Sellist jaotust kasutavad enamjaolt algajad nais-jõusaalihundid, aga see töötab hästi ka edasijõudnud naistreenijatel.

Push-pull-legs treeningkava ülesehitus on lihtne:
1. Surumise päeval treenitakse rinda, õlga ja triitsepsit;
2. Tõmbamise päeval treenitakse selga ja biitsepsit;
3. Kükipäeval treenitakse jalgu ehk reie esi- ja tagaosa, tuharat ning sääri.

Selline treeningjaotus hästi töötab, kuna lihased töötavad paaris. Rinnalt surumisel ei tööta mitte ainult rinnalihas, vaid lisaks ka õlad ja triitseps ning seljalihased on vähemaktiivsed. Kangiga seljatõmbe ajal töötavad peamiselt selg ja biitseps ning surumise lihased on vähemaktiivsed.

Sellise treeningjaotusega puhkavad kaks kehaosa, kui ühte treenitakse ning igat treeningut saab puhanuna alustada.

Enajaolt näeb treeningjaotus välja selline:
Esmaspäev: surumine
Teisipäev: puhkus
Kolmapäev: jalad
Neljapäev: puhkus
Reede: tõmbamine
Laupäev: puhkus
Pühapäev: puhkus

Plussid ja miinused

Plussid: treeningkava on lihtne meeles pidada, ei kulu palju aega, kuna vaid 3 treeningut nädalas ning igal treeningul on oma kindel eesmärk.

Miinused: ülakeha treenimisele pühendatakse kaks korda rohkem aega kui jalgadele, mis pole paljude naiste eesmärk. Teiseks, selline treeningkava sisaldab vaid 3 treeningut nädalas. Igas treeningus kasutatakse baasharjutusi, mis võib pikapeale kurnavaks muutuda.

Üks viis, kuidas selline treeningjaotust veidi efektiivsemaks naistele teha, oleks järgnev:

Esmaspäev: jalad
Teisipäev: surumine
Kolmapäev: puhkus
Neljapäev: jalad
Reede: tõmbamine
Laupäev: puhkus
Pühapäev: puhkus

Ehk lisada üks jalatreening lisaks.

Kellele sobib push-pull-legs treeningjaotus?

Kui sa oled algaja jõusaalis ja soovid treenida efektiivselt tervet keha, siis selline treeningjaotus on suurepärane variant. Selline kava ei nõua treenimist igal päeval ning annab puhkust lihastele mida parajasti ei treenita. Kui soovid pühendada rohkem aega jalgade treenimisel, treeni 4 korda nädalas lisades ühe jalatreeningu juurde.

Autor: susie