7. august 2020

Treenides ei tohi hambaid unarusse jätta

Kuid on ka üks suhkur – ksülitool –, mis hoiab hambad terved ja kaalu kontrolli all.
Treenides mõtleme lihastele ja liigestele, aga kindlasti mitte hammastele. Teame, et organism on üks tervik, kuid kipume seda unustama. Eeldame, et korrapärane hooldus hoiab hambad korras ning sellest piisabki. Kuna tippvormi ei jõua katkiste hammastega, on sportlastele suuhügieen äärmiselt oluline. Näiteks hambapõletikuga tuleb trennist mõneks ajaks loobuda.

Pikemat aega ravimata olnud hambad kahjustavad maksa, neere ja südant ehk kui hambad unarusse jätta, võib see põhjustada suuri terviseprobleeme ja teha lõpu intensiivsele treenimisele. Heas korras hambad on kõigile olulised, sest krõmpsuva porgandi või vintske liha hammustamises on oma võlu. Seetõttu peaks hammaste tervis korda minema neilegi, kes saavutusspordiga ei tegele ning peavad trenni harrastuseks.

Kuidas ksülitool toimib?
Meie suuõõnes elavad bakterid ei suuda ksülitooli lagundada nii nagu kristalset valget suhkrut.
Seepärast ei järgne pärast ksülitooli söömist hambapinda nõrgestavat happerünnakut, kaariest tekitavad bakterid jäävad energiapuudusesse ega paljune enam.
Seda maagilist magusainet, mida nätsupakkidelgi suures kirjas välja tuuakse, on aastakümneid uurinud meie põhjanaabrid Turu Ülikoolis. Soomlaste uurimistöödest selgub, et ksülitool on üks vähestest hambakaariest mittetekitavatest suhkrutest. Kui kasutada ksülitooli regulaarselt 5–14 grammi päevas, väheneb suus kaariest tekitavate mikroobide hulk. Hambaaugu tekkerisk alaneb korrapärasel tarvitamisel isegi kuni 80%!

Kuidas ksülitooli manustada?
Ksülitoolisisaldus varieerub toodetes olulisel määral: efektiivseks peetakse tooteid, milles on ksülitooli enam kui 75% toote kaalust. Suurem ksülitoolisisaldus muudab omandatavate ksülitooligrammide arvutamise lihtsamaks. Kui toidukordade või vahepalade vaheline aeg ei ole piisavalt pikk, et suu mikrofloora jõuaks taastuda, on kasulik võtta Frenzy ksülitoolipastille. Kui süüa iga eine või joogipausi järel paar pastilli, võib olla kindel, et hambad on tugevad ja terved ning nii see ka jääb.
Uskuge, need väikesed abimehed toimivad!

Mida peaks ksülitoolist teadma?

• See on looduslik suhkur, mida sisaldavad puu- ja juurviljad ning mida toodetakse suurtes kogustes kasepuust ja maisitõlvikutest.
• Inimorganism toodab iga päev 5–15 grammi ksülitooli. Meie organism on ksülitooliga hästi tuttav ja teab, kuidas sellega käituda.
• Ksülitool näeb välja nagu suhkur: valge ja kristalne. Sel on ka suhkru maitse. Seda kasutatakse magusainena ravimites, närimiskummides ja pastillides.
• Kuigi ksülitooli energeetiline väärtus on väiksem (pea poole väiksem ehk 2,4 kcal/g) kui valgel lauasuhkrul, annab see siiski kaloreid. Kehakaalu langetades tuleks arvestada saadava energiaga.
• Ksülitool on diabeetikule ohutum kui suhkur, kuna ksülitool imendub ja suurendab vere glükoosisisaldust tunduvalt aeglasemalt ja vähem.
• Kuigi ksülitool on madala glükeemilise indeksiga, imendub see osaliselt organismi. Suuremate ksülitoolikoguste puhul tuleb diabeetikul sellega arvestada.
• Kuna ksülitooli lagundamise töö teevad ära soolestikus leiduvad bakterid, võib ksülitooli tarvitamisel tekkida kerge kõhupuhitus ja -lahtisus. Seda aga vaid juhul, kui korraga manustatakse suuremas koguses ksülitooli.

[url=https://fitshop.fitness.ee/brandid/0/&basket_manufacturer_id=118/]Frenzy ksülitool telli SIIT[/url]

Autor: Frenzy.ee