26. juuli 2021

Kaalium on kehale vajalik mineraal

Mis ülesandeid kaalium kehas täidab?

Kaalium on keha jaoks väga olulise tähtsusega mineraalaine, mis täidab keha jaoks mitmeid olulise tähtsusega funktsioone. Kaalium vastutab kehas lihaste ja närvide normipärase ja korraliku toimimise eest. Samuti aitab kaalium reguleerida vedeliku taset organismis ja aitab ennetada kõrge vererõhu tekkimist. Kaalium on väga oluline ka erinevate organismi kasvu protsesside seisukohalt. Lisaks on kaaliumil tähtis roll südame- ja veresoonkonna tervise tagamisel. Kuna kaalium täidab keha toimimise seisukohalt mitmeid erinevaid ülesandeid, siis on oluline jälgida, et kaaliumi tase organismis oleks alati piisav.

Kust keha kaaliumi saab?

Inimese organism vajab väga erinevas koguses kaaliumi ja see sõltub erinevatest teguritest nagu inimese vanus, kehakaal, üldine aktiivsus jms. Loodusikult saab keha kaaliumi loomulikult toidu kaudu. Suure kaaliumi sisaldusega on rosinad, kuivatatud virsikud ja ploomid, kapsas, tomat, lillkapsas, porgand, sibul, herned, spinat, peet, õun, banaan, viinamarjad, pähklid, mustikad, maasikad ja teraviljad. Kaaliumi puudus kehas tekib juhul kui inimese toidusedel on ebatervislik või ei ole piisavalt mitmekülgne. Samuti tekib kaaliumi puudus kui ei tarbita piisaval hulgal erinevaid puu-, juur- ja köögivilju. Lisaks võib kaaliumi puudus ilmneda suurenenud kaaliumi vajaduse tõttu. Kaaliumi vajadus kehas suureneb oksendamise või kõhulahtisuse korral, raseduse ajal, liigse higistamise korral.

Millised on kaaliumi puuduse tunnused?

Kui kehas on tekkinud kaaliumi puudus, siis annab keha sellest peagi märku, oluline on oma keha jälgida ja kuulata ning sellest õigel ajal aru saada. Kõige levinum kaaliumi puuduse tunnus on lihasnõrkus, nõrgenenud psüühika ja häired südame rütmi töös. Lisaks kaasneb kaaliumi puudusega unetus, nõrkus, lihaste lõtvus, kõrge vererõhk ja lihaskrambid. Tekkinud sümptomid ja vaevused vähendavad igapäevase elu kvaliteeti ning mõjuvad enesetundele. Selliste sümptomite ja näidustuste ilmnemise korral on oluline kaaliumi taseme normaliseerimine ja parim võimalus selleks on teha läbi kuur, mis aitab kaaliumi taset kehas tõsta ja tekkinud sümptomid peaksid juba enne toidulisandi kuuri lõppemist taanduma või kaduma.

Autor: fitness