15. september 2007

Saage tuttavaks- „uus” liha!

Vaadates oma päevamenüüd võid tihti tabada end mõttelt, et võiksid vabalt pidada tervet loomafarmi, saamaks piisavalt liha. Eetika ja loomakaitse seisukohast on selline olukord keeruline, kuna kulturist peab sööma- ka liha. Kuid – kui sa siiski tahaksid säästa tuhandeid lehmi, kanu ja kalu suremast, samas kvaliteetselt kasvatada oma lihaseid, pead leidma mingisuguse alternatiivi.
Ei, me ei soovita sulle taimetoitlust. Me räägime kunstlikult toodetud lihast, tehnoloogiast, mis lubab teadlastel päris lihaskudet kasutades kasvatada „liha” laboris, tapmata ühtegi looma, lindu või kala. See võib kõlada uskumatult, kuid sellest võib tulevikus saada sensatsioon. Praegu ei ole võimalik sellist „liha” kusagilt osta, kuid see ei tähenda, et seda tulevikus juhtuda ei või.
Tehisliha on loodud päris lihasrakkudest. Need rakud on saadud sigadelt ja paljundatakse toitainete rikkas keskkonnas. Pärast rakkude paljunemist „istutatakse” need toestikule ja jätkatakse toitainete andmist. Lihasrakke saab mehaaniliselt ka venitada, suurendamaks nende suurust ja proteiinisisaldust. See võib kõlada ülitehniliselt ja mitte isuäratavalt, kuid tükeldatud, maitsestatud, küpsetatud ja fileena tarvitatud sellisel lihal ei ole erinevusi tavalise lihaga.
Selliselt toodetud liha kasutuselevõtt väldiks nakatumist näiteks hullu lehma tõppe, kuna sellega ei levi haigused, mis on tuntud loomafarmides laastajad. Samuti on selline liha rasvavaesem. Kindlasti on kunstliha esialgu üsna kallis ja seda ei leia kõikidest poodidest. Senikaua võime aga nautida oma tavapärast liha ja kasutada seda 100%liselt oma lihasmassi suurendamisel.

Lisainfot kunstliha kohta võite lugeda aadressilt [url=http://www.new-harvest.org]http://www.new-harvest.org[/url] .

Allikas: Jordana Brown, Flex

Autor: Tõlkinud Aktivist