12. oktoober 2007

Kokandushuvilistele õlidest

Allikas: Hers/Marge Perry

Oliivõli sisaldab vähe küllastunud rasvasid ja on rikas küllastumata rasvade poolest. Ta annab mõnusa maitse nii vürtsikatele kui magusatele puuviljadest tulvil toitudele.

Siiski on olemas ka teisi õlisid, mida edukalt võib toiduvalmistamisel ja maitsestamisel kasutada. Õlide topp oleks järgmine: macadamia pähkli õli, linaseemneõli, viinamarjaseemne õli, seesamiseemne õli.. Järgnevalt lähemalt:

Macadamia pähkli õli
Sisaldab enim südamele kasulikke küllastumata rasvu kui ükski teine õli. Tal on rikkalik pähklimaitseline koostis ning säilib ideaalselt ligi aasta. Sobib praadimiseks, küpsetamiseks ja röstimiseks.

Linaseemneõli
Väga hea omega3 rasvhapete allikas. Omega 3 rasvhapped on tuntud kui südamehaiguste ennetamiseks tarbitavad. Samuti on linaseemneõli kohta läbiviidud uuringutel selgunud, et sel on teatud vähivastased omadused. Ei kannata kuumtöötlemist. Tuleb hoida külmkapis ja tarvitada ära maksimaalselt kolme kuu jooksul. Sobib kasutada toorsalatite juures, annab neile pähklise maitse.

Viinamarjaseemne õli
70%ulatuses küllastumata rasvad ning hea E-vitamiini allikas. Sobib ideaalselt kuumtöötlemiseks, kõrge kuumataluvusega. Väga kerge, peaaegu tajumatu maitse. Sobib kõikjale, kuhu oleks vaja lisada õli, kuid sa ei taha, et õli maitse toidu üldist maitset segama hakkaks.

Seesamiseemne õli
Kõrge küllastumata rasvade osakaal. Üsna kõrge kuumataluvus ning tugev maitse. Turustatakse nii „light” kui „dark” tootena. „Dark” ehk tume variant on tugevama maitsega. Ei ole eriti kaua säiliv, seega tasuks hoida külmikus. Sobib ideaalselt Aasia köögi toitudesse, kuid ka lihtsalt tavalisel kombel õli asemel kasutada.

Autor: Tõlkinud Aktivist