24. veebruar 2014

Tutvu ametlike Fitness5 reeglitega

Fitness5 on kui jõusaali viievõistlus, mille etappe on peetud ka Eestis. Nüüd, nii sõnas kui pildis, on ilmunud ametlikud Fitness5 reeglid.

Teeme tutvust, Fitness5!

Tagasi koondlehele: [url=http://www.fitness.ee/uudis/5728/fitness5-sarivoistluse-eesti-finaal-toimub-15-juunil-spartas]www.fitness5.ee[/url]

Võistlusalad

1. Kangiga rinnalt surumine (mehed enda keharaskusega, naised 70 %´ga enda keharaskusest)

Võistlusmoment algab sellega, et kang võetakse kätte ning lükatakse üles. Kõige laiem haare pöialdest mõõdetuna võib olla 81 cm (mõlemad pöidlad peavad olema seespool 81 cm märgistust). Kohtuniku märguande peale (algasendis peavad käed olema küünarnukkidest välja sirutatud ning kang paigal) lastakse kang alla kuni rinnakorvini. Seejärel surutakse kang üles nii, et käed oleks küünarnukkidest täiesti sirged. Fikseeritud stopp (lukustus) iga korduse vahel. See tehnika peab olema võistlejal kõikide korduste ajal. Võistleja peab lamama surumispingil selili nii, et pea, õlad ning vähemalt 50% tuharast on vastu surumispinki. Kui nii ei ole, ei lähe kordused arvesse. Kang peab puutuma alumises asendis rinnakorvi, ilma põrketa. Puusad ja jalad peavad olema paigal ning kogu harjutus tuleb sooritada kontrollitud tempoga nii, et kohtunik suudab selgelt korduseid lugeda ning õiget tehnikat jälgida. Abivahendina on lubatud vaid magneesium.

2. Küünarvarte kõverdamine kangiga (mehed 50 %´ga enda keharaskusest, naised 40 %´ga enda keharaskusest)

Võistleja võtab kangi kätte ning võistlusmoment algab väljasirutatud kätega. Jalgade asend võib olla maksimaalselt ühe jalapikkuse kaugusel postist, mille vastu võistleja toetab. Jalad peavad olema täiesti sirged. Nii tuhar, kui selja ala- ning ülaosa peavad olema kontaktis seina või postiga kogu harjutuse soorituse jooksul. Kohtuniku märguande peale hakkab võistleja harjutust sooritama. Korduseid peab tegema rahulikus ning ühtlases tempos, kogu keha peab harjutuse soorituse ajal paigal olema. Võistleja alustab harjutuse sooritamist kohtuniku märguande peale. Kordused peab sooritama ühtlases ning rahulikus tempos. Kangi liikumine peab olema üks ühtlane liikumine ning reitelt lisahoo võtmine on keelatud. Käed peavad olema iga korduse vahel täielikult välja sirutatud ning ülemises asendis peab kang puudutama lõuga. Nn. “sõudmisliigutus” ei ole lubatud. On lubatud lõuga natukene ettepoole sirutada, samas lõua allapoole liigutamine on keelatud. Tempo peab olema rahulik ja fikseeritud lukustusega alumises asendis.

3. Kangiga kükid (mehed 150 %´ga enda keharaskusest, naised enda keharaskusega)

Võistleja võtab kangi turjale, kohtuniku märguande peale laseb end kükki nii, et reie ülemine osa puusade juurest oleks horisontaalselt samal joonel põlve ülemise osaga. Ülemises asendis peavad jalad olema põlvedest täielikult väljasirutatud (lukustatud). Fikseeritud stoop (lukustus) ülemises asendis on kohustuslik. Võistluspüksid peavad olema liibuvad, et kergendada kohtunike poolset hindamist.

4. Lõuatõmbed (mehed ja naised oma keharaskusega)

Võistleja laseb ennast täisrippesse lõuatõmbamiskangil. Kohtuniku märguande peale alustab võitleja harjutuse sooritamist. Alumises asendis peab olema võistleja täielikult väljasirutatud kätega, ülemises asendis peab lõug ulatuma üle kangi. Nii kiikumine kui ka jõnksuga korduste tegemine on keelatud. Harjutuse soorituse ajal peavad küünarnukid olema suunatud külgedele, mitte ettepoole. Korduste tempo peab olema selline, et kohtunik saaks selgelt lugeda korduseid ning jälgida harjutuse sooritamise õiget tehnikat ning keha korrektset asendit. Alumine asend kohustuslik fikseerida. Ei ole lubatud jalgu korduste ajal liigutada. Jalad peavad olema kogu harjutuse soorituse aja sirgelt. Ainult magneesium on lubatud abivahendina.

5. Triitsepsi surumine rööbaspuudel (mehed ja naised enda keharaskusega)

Võistleja valib endale sobiva laiuse rööbaspuudel ning paneb ennast algasendisse, mis on sirgetele kätele toetumine. Kohtuniku märguande peale alustab võistleja harjutuse sooritamist. Alumises asendis peavad küünarnukid olema vähemalt õlgadega samal kõrgusel või sügavamal. Ülemises asendis peavad käed olema küünarnukkidest välja sirutatud. Kiikumine ega jalgadega vehkimine ei ole lubatud. Keha ei tohi olla kallutatud liiga palju ette, vaid see peab pigem olema otse. Harjutuse soorituse tempo peab olema selline, et kohtunik saaks selgelt lugeda korduseid ning jälgida korrektset tehnikat ning keha asendit. Fikseeritud stoop ülemises asendis. Ainult magneesium on lubatud abivahendina.

Vaata ka videost

[youtube=fpuN0RN-6×0]

Iga ala jaoks on võistlejal aega 100 sekundit, et sooritada nii palju korrektseid korduseid, kui võimalik! Ala vahele jätmine toob kaasa disklahvi.

Võistlejad kaalutakse registreerimise ajal. Võistleja kaal ümardatakse 2,5 kg sammuga võistleja kasuks. Näide: 92 kg kaaluv mees peab kükkima 92×1,5=138 ehk 137,5 kg.

Rakendatakse aktiivset puhkust. Harjutuse kestel ei või kangi käest panna, lõuatõmbamiskangilt ega rööbaspuudelt vahepeal maha hüpata. Kinnaste, randmekaitsmete ja vöö kasutamine küki ajal on keelatud (kui sportlasel on põlveprobleeme, siis on lubatud vaid vigastatud põlvel rehab sideme kasutamine). Ülejäänud aladel abivahendite kasutamine ei ole lubatud.

Stardijärjekord

Stardijärjekord on lähtuvalt stardinimekirjast, mis avalikustatakse võistluspäeval. Alates teisest alast muutub järjekord vastavalt hetketulemustele. Viimasena sooritab ala see võistleja, kellel kõige rohkem punkte.

Kes võidab kogu võistluse?

Liidetakse kokku kõikide alade kordused ning see, kellel on kõige rohkem korduseid kirjas, võidab. Kui võistlejatel on lõpptulemuseks võrdne punktiseis, võidab see, kellel on rohkem alavõite. Kui võistlejatel on ühe alaga sooritatud sama arv korduseid, võidab selle ala sportlane, kes kaalub rohkem. Sama kordustearvuga alasiseselt ning võrdse arvu alavõitudega võidab sportlane, kes kaalub enim.

Finaal

Finaali võitjad pääsevad suvel Rootsis toimuvale rahvusvahelisele Fitness5 võistlusele Eestit esindama ning finaali reeglites võib tulla ette jooksvaid muudatusi. Selle kohta teavitatakse finaliste personaalselt.

[url=http://www.fitness.ee/uudis/6415/fitness5-teine-etapp-toimub-tana-kimberi-klubis-kolmas-ja-viimane-jargmisel-esmaspaeval]Kalender 2015[/url]

Autor: Fitness5.ee