14. mai 2014

Indrek Otsus: “bikiinifitnessistid on ära teeninud minu kiituse!”

“Kui välja jätta bikiinifitness, siis osalejate arv oli kriitiliselt kokku kuivanud! Konkurentsi puudumise all kannatasid peaaegu kõik võistlusalad. Eks selles peegeldub meie kandepinna “laius”, piisab kolme-nelja parema sportlase eemalejäämisest, et asi muutuks igavaks.”

Täpselt nende sõnadega alustasin oma kommentaari Eesti meistrivõistlustele aastal 2012… Ja poolteist aastat hiljem sai teha lihtsalt koopia. Kurb!

Kas IFBB otsus jätta EM / MM programmist välja atleetfitness, on kärpinud ka selle spordiala harrastajate ridu Eestis, jääb teadmata aga sedapuhku oli võistlema tulnud vaid 4 sportlast: 1 noormees, 1 juunior ja 2 meest. Sellest, et tõsine ala ei leia harrastajaid, on mul isiklikult väga kahju. Seda enam, et uued reeglid on võistluse vaatemängulisemaks ja kiiremaks muutunud. Minu tänud ja tunnustus lähevad Kristjan Singhile, Kristjan Palsile, Ants Varblasele ja Allan Nikopensiusele, et nad üldse võistlema tulid. Ja pingutasid nad täiega, seda kinnitavad korralikud numbrid jõu- ja sõudevoorus.

Kõrvalmärkusena: et 4 sportlast “liigutada” oli tunduvalt lihtsam, kui inventari, siis jõunumbrid tehti “nurga taga”, Reval Spordis. See-eest said sportlased oma keha näidata esmakordselt õhtul suurema publiku ees.

Aasta tagasi Eestis debüüdi teinud ala, rannafitness, oli nüüd paraku ootamatult osavõtuvaene: 3 juuniori ja 2 meest. Tundub, et see uus ala alles otsib oma kohta ja nägu, seda nii meil kui maailmas. Minu jaoks jääb hetkel püsti küsimus: kuidas hinnata näiteks klassikalise kulturismi maailmameistrit rannapükstes?! Elu näitab…

Juunioride võitja Nikita Dvorkini jaoks näen suuremat perspektiivi fitnessis ja meeste võitja Holger Maiväli võiks edaspidi täiendada meie hõredat kulturistide rida, lihasmass ja head jooned annavad selleks võimaluse.

Tore, et meie kaks fitnessisti on veel vanuse poolest juuniorid. Juba tiitlitega pärjatud Endla Vaher oli ettearvatult parim, seda eriti vabakavas, mis oli uus ja huvitav. Loodan, et ka Johanna Lond jäkab meie paraadalal häid traditsioone. Eeskujusid on ja arenguruumi on.

Kadestamisväärse visadusega jätkab Esta Pilt, astudes ainsa võistlejana üles uuel alal, naiste physique’s. Tundub loogiline, et atleetfitnessi kõrval, on see talle sobivaim valik. Igatahes, pole ma Estat nii heas vormis (pikka aega) näinud. Lihasmassi ja kuivuse tasakaal oli sedapuhku paras. Austus!

Mõte: kas naiste phyusique ei võiks eesti keeles kanda edasi nimetust naiste kulturism, sest maailmas toimus ju ainult sildivahetus, kui asja üle järele mõelda…

Bikiinifitnessi buum pole päris välja suretanud body-fitnessi- 1 juunior ja 4 naist sellel alal konkureerisid. Rahvusvahelisel tasemel on body-fitnessi võistlejad aasta-aastalt lihaselisemaks muutunud, vaatamata üleskutsetele hindamisjuhiseid järgida. Kui see suund jätkub, on raske näha Eesti sportlaste rahvusvahelist edu lähiaastatel. Küll julgen välja öelda, et Darola Kruusiku “raam” on maailmatasemel. Kui see täita lihastega…!?

Pean tunnistama, et bikiinifitnessistid on ära teeninud minu kiituse (üllatus, üllatus!). Keskmine tase on selgelt üles läinud. Seekord puudusid võistlejad, kelle kohta võiks arvata, et jõusaali uks on neil leidmata. 23 võistlejat jagunesid 4 kategooria vahel, mis tähendas, et bikiinifitness tervikuna oligi üks väheseid sportliku pinge allikaid. Kõik võitjad: Heddi Priivits (juuniorid), Kristina Aleksejeva (-163 cm), Ellen Parik (-169 cm) ja Reet Reimets (+169 cm) väärisid oma kohta. Lisaksin, et kõige napimalt kaotanud juunior Anastasia Dvorkina jäi paljudele silma kui tulevikulootus. Absoluutvõit läks teenitult Reedale, kelle paranenud lihaspilti ja proportsiooni täiendas mõistlik vorm.

Tõdemus: tahame seda või mitte aga bikiinifitness on sisuliselt iludusvõistlus, kus sünnipärastel eeldustel (kehaproportsioonid, mis paika pandud skeletiga, “õige” ainevahetustüüp, kena näolapp…) on väga suur tähtsus.

Kulturismist pole kahjuks pikalt heietada aga kuue sportlase kohta on mul üht-teist kommenteerida.

Janar Rückenberg (absoluutvõitja) näitas oma tipptasemel seisundit. Lihasmass, kuivus ja pumbatus-soonelisus peegeldasid õnnestunud ettevalmistust. Sellel tasemel on teadagi raske näidata edasiminekut aga julgeksin arvata, et jalad pole küll paremad olnud. Vabakava suhtes oli kuulda vastakaid arvamusi, kellele meeldis, kes leidsid, et selle stiili jaoks tuleks 20 kg rohkem kaaluda. Ei vaidleks vastu kumbalegi poolele. Kohtunikud küll tunnistasid Janari vabakava parimaks, küll mitte üksmeelselt. Eks Euroopa MV annab pildi tegelikust “turuväärtusest” aga Janar on omalt poolt andnud parima, et seal hästi esineda.

Raigo Kuusnõmme (abs.2.koht) head proposioonid ja kompaktsus pole kuhugi kadunud aga varu kuivuses ei lasknud kõrgemale tõusta. Vahe Janariga löi välja just kõrvuti seistes. Selg ja jalad on endiselt trumbid aga kätega karistatakse rahvusvahelisel tasemel ära. Eks paistab.

Rain Kuusnõmmele pakkus absoluutkategoorias kõva konkurentsi juunioride võitja Rainer Palm. Vanema mehe jalad kaalusid kohtunike silmis pisut enam, kui noorema ülakeha. Nii Raini kui Raigo kohta peab ütlema, et kahe isanda teenimine pole ilmselgelt kasuks tulnud, viimane aasta pole taset tõstnud. Aga siit on õppida edaspidiseks. Raineri comebck oli muljetavaldav, kuid temagi peab arengus edasi astuma, kui veel paar aastat juunioride seas võisteldes, rahvusvaheliselt kaalukat tulemust tahta.

Siim Kelneri (juunioride 2.koht) probleemiks oli “viimase vindi” puudumine vormi koha pealt. Siim on tasapisi lihast juurde saanud. See on iseenesest suur asi. Kenad jooned annavad lootust klassikalises kulturismis ka meeste konkurentsis midagi ära teha. Aga siis on vaja kõiki komponente parandada. See pole võimatu, õnneks.

Minu siirad kiidusõnad on ära teeninud klassikute kolmas mees Kristjan-Johannes Konsap. Pikem vahe võistlemises pole olnud raisatud aeg. Kasvanud on (peale habeme) ka lihasmass, mille vormi ajaminegi oli päris õnnestunud. Kristjan-Johannes toob oma tugevuse välja poosides, vabaseisus on raske konkureerida laiemate “raamidega”. Sümpaatne vabakava peegeldas korralikku kodutööd.

30. Eesti karikavõistlused toimusid 26. aprillil Tallinnas, parimateks krooniti Janar Rückenberg ja Reet Reimets. Vaata tulemusi: [url=http://www.fitness.ee/uudis/5835/30-eesti-karikavoistluste-parimad-janar-ruckenberg-ja-reet-reimets-fitnessee-galerii]EKV 2014[/url]

Autor: Indrek Otsus