6. juuli 2010

TUNNE EESTI TEGIJAT: Taavi Koovit

Kes sa oled?
[naerab….] Ei tea.. Krt, mis küsimus see selline on [naerab..]

Mis spordialaga sa tegeled?
Kulturism, klassikaline kulturism. Olen tegelenud peaaegu 20 aastat sellega – natukene vähem, kui 20 aastat.

Kuidas sa jõudsid selle spordialani?
Eeem.. [mõtleb] Mingi hetk hakkasin lihtsalt jõusaalis käima ja oligi kogu muusika. Tahe võistelda tekkis aja jooksul. Areng oli piisav selleks, et minna võistlustele. Keegi pakkus ka vist, et võiks põhjalikult selle spordialaga tegelema hakata.

Kes on sinu treener?
Minu treener on Fred Antson. Me tunneme üksteist juba väga pikka aega, aga selline tihe koostöö algas aastal 2007 lõpus. Enne Fredi ei olnudki mul treenerit, siis sai üksi treenitud.

Mis on sinu suurim sportlik saavutus siiamaani?
Euroopa Meistrivõistlused – Kuld, kahtlemata.

Milliseid pingutusi nõuab sinult võistluseelse vormi saavutamine?
Suuri.. [naerab..] Suuri pingutusi aga, kui ma selle töö olen valinud, siis alati annan endast 110%, ei ole mitte mingit küsimustki.

Eesmärgid tulevikuks?
Ei teagi.. Lõpetan selle hooaja ära ja siis sean endale uued eesmärgid. Praegu on nagu raske öelda kuna ei ole enam kõige noorem mees [naerab..], et eks siis vaatab. Võib olla siis 2011 Maailmameistri võistlused Tallinnas, sellega vast lõppeb see jama ära [naerab].

Kas see spordiala on sinujaoks rohkem töö või hobi?
Hobi..[mõtleb..] hobi ikka. Kui see tööks muutuks siis…[mõtleb..] ei – ikka hobi. Ma ei saaks seda teha, kui see ei meeldiks mulle, ma ei tegeleks sellega, kui mulle ei meeldiks seda teha.

Persoonilugu tulevase Euroopa meistri Taavi Koovitiga salvestati kahe treeningpäeva vältel Tallinnas, nädal enne tema kullavõitu EM-il Ukrainas.

[youtube=mamfylTJICo]

Kas Eestis on raske olla selle spordiala liider?
Ausaltöelda ma ei ole siiamaani nagu mingit tähelepanu tundnudki [mõtleb..] ja ma ei vaja ka mingisugust tähelepanu. Nüüd viimasel ajal on vähe rohkem isegi huvi tuntud, aga üldiselt jah. Aga Eestis ei teata sellest spordialast praktiliselt midagi. See on tõesti probleem meil. See on vist rohkem meediaväljaannete rida, et rahvas sellest spordialast rohkem teada saaks. Aga mina ei saa sinna rohkem midagi teha. Need, kes saalis käivad, teavad väga hästi mida see endast kujutab.

Kust leiad sina motivatsiooni pingutama ja energia?
Krdi hea küsimus [naerab..] See taandub jälle sinna, et kui see asi meeldib, millega sa tegeled, siis motivatsioonist ja energiast puudu ei tule. Need tulevad iseenesest. Peegelpilt motiveerib. Õnnelikud on need inimesed, kes saavad tegeleda sellega mis neile meeldib.

Kui palju tarbid toidulisandeid ja milline näeb välja sinu igapäevane toitumine?
oo.. Selleks peab minu juurde aja panema..[naerab] või Fredi juurde. Toidulisandeid ei pea palju tarbima. Need teevad selle söömise veidi mugavamaks ja lihtsamaks, aga söömist ei saa unustada, see on kõige tähtsam.

Mis on sinu halvim harjumus?
Ei olegi. [naerab…] ma ei tea. juba hakkavad need küsimused..[naerab..]

Kuidas sa lõõgastud/puhkad?
Ei ole. Käin koeraga jalutamas ja ongi päike väljas jälle.

Kelleks soovisid lapsena saada?
[mõtleb kaua] Sportlaseks [naerab] ei tea.

Kas sul tuleb ette mõni eredaim hetk kooli kehalise kasvatuse tunnist?
Eks see pullitegemise koht oli. Ei, ei.. sport ja asi – kõik on iseenesest tulnud. Mingeid raskusi ei valmistanud küll.

Kes kehastab sinujaoks ideaalset vormi?
[mõtleb kaua] ei, mul ei ole iidolit, keda järgida või kelle moodi olla.
Millise piirkonnaga oma kehas oled sina kõige enam rahul?
Käed ilmselt.

Kui saaks ajas tagasi liikuda, siis mida sa teeksid teistmoodi?
Ei teeks midagi teistmoodi. See on nii ja naa, et kui ma oleks midagi teistmoodi teinud, siis võib olla oleksid need saavutused saavutamata jäänud, mis praeguseks saavutatud. Kahe otsaga asi. Või oleks ehk rohkemgi saavutanud.

Mida soovitaksid noorele algajale sportlasele?
Rühmatreeninguid. Sealt see algus tuleb. Pallimängud jne, tuleb olla mitmekesine. Peaasi et leiaksid tee spordini, et mingil ajal tuleb neid valikuid tegema hakata, et see tee leida. Olla mitmekülgne!

Mida ütled fännidele, kes on sind siiani väga toetanud?
Aitäh! [Mõtleb kaua] [naer]
Sügav kummardus, ilma fännide toetusteta on keeruline seda teha, nad annavad palju jõudu juurde. Sügav kummardus neile, tõesti!
Kuidas hindad oma praegust võistlusvormi?
Ükski sportlane ei lähe kaotama. Aga alati saab paremaks minna ja paremini teha. Kuidas see vorm hetkel paistab, see on juba kohtunike otsustada – mina ennast hindama ei hakka ja ei saagi hakata. Kas olen medalit väärt ja millist kohta – otsustab juba kohtunik. Minu moto on anda endast kõik, et pärast ei oleks vaja vabandusi otsima hakata, et midagi jäi tegemata.
Vaata värsket [url=http://gallery.fitness.ee/main.php?g2_itemId=473814]galeriid[/url]

Autor: Fitness.ee