2. jaanuar 2015

Mis on diastasis recti, kuidas seda ära tunda ning kuidas sellest vabaneda

Diastaas ehk kõhu sirglihaste lahknevus on seisund, mille korral on kõhulihased üksteisest eemaldunud ning lihaskimpude vahel olev ühendus on puudu või rebenenud.

Diastaas esineb enamasti rasedatel, sünnitanutel ning vastsündinutel aga ka mittesünnitanud naistel ja meestel. Kõhulihaste lahknevus võib samuti tekkida suurte kaalumuutuste tagajärjel.

Kuidas diastasis rectit ära tunda?

Kõhu sirglihaste lahknevuse saab hästi ära tunda kodustes tingimustes. Testimiseks tuleb heita selili, jalad kõverdatult ning tallad maha asetatult. Pane üks käsi pea alla ning aseta teise käe nimetissõrm enda kõhulihaste keskele. Nüüd pingulda kõhulihaseid, tõstes pead veidi üles. Nii peaksid nimetissõrmega tundma, kas kõhulihaste vahele tekkis vahe.

Kontrollida tasub kindlasti tervet kõhu sirglihaste vahet, alustades roietest, lõpetades häbemeluu juures. Kui oled sünnitanud ning ei ole päris kindel, kas sul on diastaas või mitte, on hea teha sama harjutust koos mittesünnitanud sõbrannaga ning võrrelda tulemusi.

Diastaasiga inimeste kaebused:
* Pärast sünnituseelse vormi taastumist on kõht endiselt pehme ning lodev
* Kõhtu sisse tõmmates jääb endiselt kõht välja
* Selili olles kõhulihaseid pingutades on tunda lihaste lahknevust
* Esinevad seljavalud

Oluline on teadvustada, et kui sul on juba tekkinud kõhu sirglihaste lahknevus, võib kõhulihaste treenimine sinu kõhtu veelgi lotendavamaks teha ehk lahknevus võib kokkutõmbamise asemel hoopis järjest suureneda. Alustada tuleb primaarsete kõhulihaste harjutustega nagu pelvic tilt.[pilt=11607]

Kuidas diastasis rectisest vabaneda?

Diastasis rectisest on võimalik vabaneda kirurgilisest. Sellist operatsiooni teostab Tallinnas Christinas Clinic. Operatsiooni lõige tehakse horisontaalselt mööda kõhu intiimpiirkonna volti ning arm jääb seetõttu pesu poolt varjatuks.

Kui patsiendil ei ole üleliigset nahka ja rasvkude, piisab üsna lühikesest (keskmiselt 10-15 cm) lõikest. See annab ligipääsu lahknenud lihastele ning võimaldab need kokku õmmelda.

Kui kõhu sirglihaste lahknemisega kaasnevad ka nahaülejäägid, peaks operatsiooni tegema koos kõhuplastikaga.

Väikese kõhuplastika operatsiooni jaoks on vaja eelmisest natuke pikemat lõiget. Operatsiooni käigus on võimalik eemaldada nahaülejäägid alakõhu piirkonnast ning sulgeda lahknenud lihased kogu oma ulatuses.

Suure kõhuplastika operatsioon nõuab kõige pikemat lõiget. Operatsiooni käigus on võimalik eemaldada nahaülejäägid nii ala- kui ülakõhu piirkonnast, siirdada naba oma õigele positsioonile ning sulgeda lahknenud lihased kogu oma ulatuses. Lisaks tehakse ringikujuline sisselõige ümber naba, et asetada viimane oma uuele asukohale. Eemaldatakse rasv ja üleliigne nahk. Operatsiooni armid on võrdlemisi pikad, kuid muutuvad aja jooksul heledaks ja pehmeks.
Operatsiooni käigus eemaldatakse vajadusel ka songad. Tihti tehakse kõhuplastikaid koos rasvaimuga, et saavutada paremaid tulemusi. Kindlasti tuleks operatsioonile minna enne järgnevat rasedust, kuna iga rasedusega diastaas süveneb.

Miks soovitame Christinas Clinicut?

Kui kirurgia lähtub oma tegevuses eelkõige inimese tervisest, siis ilukirurgia paneb olulist rõhku nii tervisele kui esteetikale. Christinas Clinicu kirurgid teavad, kui oluline on säilitada operatsioonijärgne kaunis välimus. Teinud pikaajaliselt koostööd kulturismi- ja fitness-sportlastega, arvestavad Christinas Clinicu kirurgid ka nende spordialade eripäradega. Operatsiooni lõiked tehakse bikiinipiirkonda nii, et patsient saaks hiljem muretult lavale naasta.

Artikkel valmis koostöös Christinas Clinicuga
[url=http://www.christinasclinic.com/et/]www.cc.ee[/url]

Autor: Fitness.ee ja Christinas Clinic