22. märts 2015

Chia seemned, omega-3 poolest kõige rikkam supertoit!

Chia seemned pärinevad õitsva taime Salvia hispanica viljadest, mis kuulub samasse perekonda mündiga. Chia on pärit Lõuna-Ameerikast, kus seda kasvatati juba eelajaloolistel aegadel. Chia seemned on teatud ka kui ”jooksu toit” mis tähendab väga kõrge energiaväärtusega vastupidavustoitu. Chia seemned annavad palju energiat ning kaitsevad keha vedeliku kao eest.

Chia seemned on tasakaalustatud segu valkudest, asendamatutest rasvadest, kiudainetest, süsivesikute kompleksist ja antioksüdantidest. Chia seemned sisaldavad suures koguses omega-3 rasvhappeid, antioksüdante, k.a. kvertsetiini, kiudaineid, kaltsiumi, magneesiumi, fosforit, rauda ja boori. Chia seemnetes on 64 % omega-3 ja 19% omega-6 rasvhappeid, neis on palju kiudaineid ning kõrge valgusisaldus. Chia seemned sisaldavad 20% valke, mis on paljude teraviljadega võrreldes palju kõrgem protsent.

Chia seemned parandavad südame-veresoonkonna tervist,tänu oma kõrgele omega-3 sisaldusele,alandavad vererõhku, vähendavad põletikke, stabiliseerivad veresuhkru taset (sobivad hästi diabeetikutele). Chias olevad asendamatud rasvad on hästi tuntud ajutegevuse parandamisele kaasaaitamise poolest,eemaldavad jääke ja mürkaineid organismist. Chia kõrgekvaliteetne taimne valk aitab ehitada tihedamat lihasmassi. Seetõttu on ta kasulik ka kaalualandamisel ja kaalujälgimisel. Chia on sobiv kõigi elustiilidega, kaasa arvatud madala süsivesiku sisaldusega ja taimsete dieetidega. Lisaks võimendavad chia põhilised rasvad tegelikult ainevahetust ja panustavad optimaalsesse ainevahetuse toimimisse – olles seeläbi tihedama lihasmassi ülesehitajaks ja hoidjaks.

Chia seemned ei sisalda gluteeni, neid võivad tarvitada ka pähkliallergikud. Seepärast on Chia ideaalseks toiduks isegi neile, kel on ülitundlikkus gluteeni suhtes, süsivesikute talumatus, hüpoglükeemia, tsöliaakia jpm.

Kuna chia seemned on väga väiksed, siis süüakse neid ja lisatakse toitudele tervelt.Neil on mõnus pähkline maitse. Kuid organismi parema omastavuse jaoks neid ka jahvatatakse. Neid võib süüa eraldi toiduna, lisada salatitele, putrudele ja suppidele peale valmimist ning magustoitudele,keefiri ja jogurti sisse. Chia seemnetel on omadus moodustada želeetaolist ainet, mistõttu võib neid kasutada ka tarretiste valmistamiseks. Selleks tuleb need jätta vedelikku 30 min seisma. Chia seemned säilivad 4-5 aastat tänu oma suure antioksüdantide sisalduse tõttu.
Chia seemned saadaval FitShoppides ja veebipoes www.fitshop.ee: [url=http://fitshop.fitness.ee/otsing/0/search/chia%20seemned/]Chia seemned[/url]

Autor: Veronika Otter