16. oktoober 2015

Tōhus abi krampide vastu

Miks on vaja magneesiumit, tsinki ja B6-vitamiini?
Magneesium on üks keha kõige tähtsamatest mineraalidest. Magneesium on seotud 360 ensüümi süsteemiga, on oluline rakumembraanide töös ning on seotud närvide erutuvusega.
Magneesium on eluliselt tähtis mineraalaine, mis reguleerib närvi- ja lihasfunktsiooni. See on üks parimaid abimehi vererõhu langetamisel. Magneesium osaleb veresoonte lõõgastamisel ja vähendab trombide teket. Õiges koguses (päevanorm keskmiselt 350mg) magneesiumi tarvitamine aitab leevendada stressi, sest see lõõgastab lihaseid ja rahustab närve. Üheks magneesiumi tähtsaimaks funktsiooniks on osalus energiarikka ühendi ATP produktsioonis, samuti suurendab magneesium ensüümide aktiivsust (see tähendab üldjoontes ainevahetuse paranemist).
Kõige kõrgemad magneesiumi kontsentratsioonid esinevad kõige aktiivsema ainevahetusega elundites nagu peaaju, süda, maks ja neerud.

75% inimesi tarbib magneesiumit alla päevase vajaduse. Puuduse peamiseks põhjuseks on see, et ei sööda täisteravilja, vaid töödeldud toitu, millega viiakse kehast välja suur kogus magneesiumit. Magneesiumi viivad kehast välja ka liigne alkohol, gaseeritud jookide joomine, diureetikumid. Magneesiumivähesus põhjustab energiapuudust rakkudes. Magneesiumi peamine ülesanne on aktiveerida ensüüme, millest sõltub reaktsioonide toimumine kehas. Esimesteks magneesiumipuuduse sümptomiteks võivad olla silmalihaste tõmblemine, närvilisus, depressioon, lihasvärin ja -nõrkus.
Magneesiumivajadus suureneb vaimse ja füüsilise stressi korral, samuti aktiivse sportimise puhul, puberteedieas ja rasedatel.

Tsinki on vaja vereloome protsessis osalemiseks ja vere stabiilsuse tagamiseks, B-kompleksi vitamiinide omastamise soodustamiseks, luude moodustumiseks ja lihaste töö juhtimiseks. Tsingil on väga oluline roll suguorganite arengus, eesnäärme funktsioneerimises ning naissuguhormoonide aktiivsuses. Lisaks osaleb tsink ligi saja ensüümi aktiveerimisel. Tsinki on vaja organismi normaalseks kasvamiseks ja järglaste saamiseks, DNA sünteesimiseks, immuunsussüsteemi toetamiseks ja haavade paranemiseks. Tsink osaleb maitsmis- ja lõhnaretseptorite normaalse arengu tagamisel ning insuliini toime avaldumisel. Keskmiselt vajab inimene 15mg tsinki päevas.

B6-vitamiinil on meie kehas samuti palju tähtsaid ülesandeid. Üheks olulisemaks võib pidada selle tuge südameveresoonkonnahaiguste ennetamisel. B6-vitamiin osaleb süsivesikute, rasvade ning valkude lõhustumisel ja kasutamisel ning glükogeenist energia tootmisel. Seda on vaja antikehade ja punaste vereliblede moodustumiseks, veresoonte, igemete ja hammaste tervise tagamiseks, tsentraalse närvisüsteemi normaalseks funktsioneerimiseks. B6-vitamiini on vaja magneesiumi täielikuks imendumiseks ning kuna B6-vitamiin osaleb valkude ainevahetuses, siis selle vajadus suureneb koos tarbitud valgukoguse suurenemisega, nt sportlastel. See vitamiin aitab saavutada tasakaalu naatriumi ja kaaliumi vahel, mis omakorda reguleerivad organismi vedeliku tasakaalu ja parandavad närvi- ja lihassüsteemi normaalset funktsioneerimist. Vajadus päevas keskmiselt 4mg.
Õige magneesiumi, tsingi ja B6-vitamiini vahekord on väga oluline, et kaitsta organismi stressi mõju eest.

Vaata lisaks: [url=http://fitshop.fitness.ee/vitamiinid-ja-mineraalained/0/readmore/97/]CHELA-MZB Sport Formula[/url]

Autor: Fitness.ee