18. märts 2016

Fahrenheiti tüdruk…

Kes on see tüdruk?!
Te olete seda reklaami tõenäoliselt näinud. Olete te mees või naine, kuid kui see reklaam tuleb, siis tõenäoliselt ei saa te televiisorilt silmi. Kirg. Leegid. Sädemed. Higi.

Ja see modell. Vormis. Trimmis. Toonuses. Seksikas. Vormis naise võrdkuju. Tema nimi on Jelena Abbou, aga teie tunnete teda pigem Fahrenheit´i tüdrukuna.

Meid on üritatud aastaid (aastakümneid) veenda, et jõutreening hoopis suurendab naiselikkust, mitte ei vähenda seda. Oleme teinud kõik võimaliku tõestamaks, et vahekord naised ja jõutreening annab üksnes rahuldust pakkuva ning positiivse tagajärje. Tundub, et Jelena ongi see, mida me näiteks (tõestuseks) oleme vajanud. Üks pilt võib olla rohkem väärt kui tuhat sõna, aga tundub, et kolmkümmend sekundit reklaami on väärt nii mõnegi miljoniga.

Olles 28 aastane, 167,5 cm pikk ja kaaludes 53,6 kg annab Jelena lihaselisele naisele täiesti uue määratluse. Ja oli ka aeg, kuna kulturism on täitunud steroide liigtarvitavatest meesnaistest ja modellindus kihab anoreksikutest noorukestest tüdrukutest. Jelena on tulnud õigel ajal korrastamaks ettekujutusi vormis ja treenitud naise ideaalist.

Siiski, on huvitav jälgida, kas ja kuidas maailm tema kehastatud naisetüübi vastu võtab. Tahtsime rohkem teada kellega ja millega on nendes suitsustes stseenides tegemist, mistõttu käesolev intervjuu teieni jõuabki.

Jelena, kus sa üles kasvasid?
Jelena: Sündisin ja kasvasin Serbias, väikeses linnas Belgradi lähedal. Käisin keskkoolis Serbias ja kui sain 20 tulin Ameerikasse oma unistuste täitumist teostama.

Kuidas sattusid treeningu ja fitnessi juurde?
Jelena: Noore tüdrukuna olin väga kõhna ja kondine. 16 aastaselt huvitusin sellest, et minu keha võiks olla rohkem lihastes. Olin oma kodulinnas üks esimestest tüdrukutest, kes hakkas jõusaalis käima. Linnas oli sel ajal ainult üks jõusaal. Esimesed treeninguaastad oli ebaregulaarsed ja ma ei võtnud asja väga pühendunult, kuni 23 eluaastani, kui otsustasin võistelda figuurikonkursil (kehailu võistlus).

Oled kõigest viie aastaga teinud oma arengus märkimisväärse arengu. Anna meile oma lähenemisest treeningutel väga põgus ülevaade.
Jelena: Muudan oma treeninguid päris tihti ja minu treeningujaotus ei olegi koguaeg ühesugune. Mõnikord muutub see isegi iganädalaselt. Üldjoontes kasutan ülakehale korduste arvu 6-8 ja alakehale 8-10. Treenin võrdlemisi suurte raskustega. Tavaliselt tuleb nädalas 4-5 treeningut, igal treeningpäeval 1-2 kehaosa.

Kuidas on lood aeroobsega?
Jelena: Võistlustevahelisel perioodil teen aeroobset väga minimaalselt. Teen seda ainult 1-2 korda nädalas. Võistlusperioodil teen samuti kindlasti kaks aeroobset treeningut nädalas, kuid konkreetne maht ja sagedus sõltuvad sellest, kuidas ettevalmistus sujub. Üldiselt mulle ei meeldi aeroobne treening ja ma ei ole selline võistlejatüüp, kes veedab meeletu mahu tunde aeroobset tehes. Eelistan olla aastaringeselt heas vormis, mitte võistlusteks valmistudes minna aeroobsega segaseks.

[pilt=12800]

Räägime dieedist ja toitumisest üldiselt. Millised need välja näevad?
Jelena: Minu tüüpiline dieet on suure valgusisaldusega: munavalged, kanafilee, kala, kalkunifilee, aeg-ajalt loomaliha ja valgukokteilid. Süsivesikuid ja rasvasid tarbin mõõdukalt. Süsivesikutest on minu menüüs kaerahelbed ja kartulid. Rasvad tulevad kalamaksaõlist, pähkli-ja mandlivõist. Paaril korral nädalas teen kõrge süsivesikute sisaldusega päevi.

Süsivesikute tsükeldamine on tõepoolest taas populaarseks muutumas. Milliseid toidulisandeid sa kasutad?
Jelena: Kasutan multivitamiine, kalamaksaõli, aminohappeid, glutamiini ja kreatiini. Võistlusteks valmistudes kasutan ka rasvapõletajaid (HOT-ROX ja Fahrenheit), mis on mõeldud spetsiaalselt naistele.

Sa oled ka personaaltreener, õige? Räägid sellest?
Jelena: Jah, ma olen treener. Üks olulisemaid asju, mida treenerina olen õppinud on, et ei maksa ületreenida ja korrektne harjutuste tehnika on väga oluline.

Oled võistelnud erinevatel kehailu võistlustel? Mis on suurim väljakutse võistlemisel?
Jelena: Tegelikult ei ole treening ja toitumine võistlusteks valmistudes minu jaoks eriline väljakutse, kuna võrreldes võistlustevahelise perioodiga ei tee ma enne võistlusi väga suuri muudatusi. Lihtsalt üritan olla võistluspäevaks oma parimas vormis. Võib-olla võistlemise juures kõige ebameeldivam on reisimine. Samuti, vastupidiselt meesvõistlejatele, kes peavad muretsema üksnes oma vormi pärast peame meie tegelema soenguga, bikiinidega ja make up´iga. See on päris raske ja tüütu osa.

Võistlemine madala rasvaprotsendiga kõrgetel kontsadel, see ei ole kindlasti lihtne. Tean, kuna olen seda ka ise proovinud. Aga, paljud kriitikud on väitnud, et ka fitnessmodellid on muutunud liiga suureks ja kuivaks, et mõned näevad välja juba nagu kaheksakümnendate kulturistid. Mida sa sellest arvad?
Jelena: Ma ei ole kindel, kas ma tahan kritiseerida seda, kuidas naised on otsutanud välja näha või silma paista. Saan rääkida ainult enda eest. Mina teen jõusaalis täpselt seda, mille tagajärjed tunduvad minu jaoks naiselikkust rõhutavad.

Selge. Mida tulevik sulle toob? Mingid eesmärgid?
Jelena: Mis puudutab võistlemist, siis sooviksin lähitulevikus saavutada IFBB Pro taset ja tahaksin mõõtu võtta teiste tipptasemel naistega. Mis puudutab modellindust, siis tööd ja pakkumisi on palju. Olen mõned tööd juba teinud ja loodan, et ka edaspidi läheb kõik hästi.

Sinu Fahrenheit´i reklaam inspireerib ilmselt paljusid naisi jõusaali. Mida soovitad neile?
Reklaam: [url=https://www.youtube.com/watch?v=HDfUDmFR1_g]www.youtube.com[/url]
Jelena: Olge kannatlikud ja püsivad. Ükskõik, mis teie eesmärk ka ei oleks, kas rasvapõletus või lihaste kasvatamine, plaanige oma treeningud ja toitumine ning järgige neid pühendunult. See tagab ka tulemused!

Kirjutis pärineb: [url=https://www.t-nation.com/living/fahrenheit-girl]www.t-nation.com[/url]
Tõlkijalt: [url=https://www.youtube.com/watch?v=yqZ-5r9Xggk&ebc=ANyPxKpD_-hyU4Tke1Vr3Odmx-jsrArgAJwat8NvvcCmLnh6SHcCJqjesnuXDEs3hImOz1H4WRHV]www.youtube.com[/url]

Autor: Tõlkinud Janar Rückenberg