28. september 2016

GHEE ”Vedel Kuld”

Ghee on peamiselt Indias kasutusel olev rasvaine. Nime ghee taga ei ole midagi muud – tegemist on selitatud võiga, millest on eemaldatud piimavalgu jäägid. Ghee on olnud Aasia köögis kasutusel juba sajandeid. Seda saadakse mageda või aeglasel pikaajalisel keetmisel, kuni vesi aurustub ning piima tahked osakased, sh piimavalk ja karamelliseerunud piimasuhkur, ladestuvad põhja. Järele jääb kuldse jumega meetaoline, veidi magus ja õrnalt pähklise maitse ning aroomiga puhas rasv.

Ghee-l on väga palju häid omadusi

1. Ghee säilib kaua
Ghee ei rikne kergesti. Teda pole vaja külmutada. Purki võib hoida toatemperatuuril ja kuivas kohas.

2. Laktoosivaba
Erinevatel andmetel on ghee kas täiesti laktoosivaba või sisaldab seda minimaalselt. Kuna gheed ei tarbita palju siis ei esine laktoositalumatusega inimestel pärast ghee söömist probleeme.

3. Ghee on ideaalne praadimisrasv
Ghee suitsemispunkt (temperatuur, mil molekulid hakkavad lagunema, tootes kahjulikke vabu radikaale ning muutudes seeläbi kantserogeenideks) on -260 C

4. Rohke vitamiinisisaldus
Ghee sisaldab tervislike rasvlahustuvaid vitamiine nagu A, D, E, ja K. Need vitamiinid on tähtsad sinu luude ja aju tervisele.

5. Ghee & kolesterool
Uuringud on näidanud, et ghee tarbimine tõstab hea, ehk HDL kolesterooli taset.

6.Ghee – küllastunud rasv
Sarnaselt kookosõlile sisaldub ghees suur osa kesmise ja lühikese aheleaga rasvhappeid, mille organism kiiresti omastab ning kasutab ainevahetuse käigus koheselt energia tootmiseks. Need ei ladestu kehas rasvana, vastupidi pika ahelaga rasvhapetele, mille seedmine võtab kauem aega ja on tunduvalt keerulisem protsess, mis väikese energikulu korral lõpeb rasvade ladestumisega. Vastupidiselt üldlevinud arvamusele kõigi rasvade kahjulikusest on rasvad söögisedelil olulised energiaallikana ja rakkude ehitusmaterjalina. Rasvad tagavad organismi mehhaanilise kaitse ja termoisolatsiooni, võimaldavad rasvlahustuvate vitamiinide omastamist ning on olulised sapi väljutajad. Küllastunud rasvadel on väga suur roll ka testosterooni toomisel.

7.Hea seedimisele
Ghee ei ärrita magu, stimuleerib mao sekretsiooni, aitab tasakaalustada mao happelisust ja parandab soolestiku limaskesta. Ghee sisaldab võihapet mis vähendab põletikulisi protsesse kõhus. Vastupidiselt enamus rasvainetele mis pigem aeglustavad seedimist, kergendab ghee seedimist . Ghee võimendab maitseid ja säilitab kuumutamisel vitamiinid.

8.Ghee sisaldab konjugeeritud linoolhapet (CLA)
CLA-l on organismi valgu ja süsivesikute ainevahetuses tähis roll. CLA takistab kasvajate arengut ja vähendab südamehaiguste riski. Paljud uurinug on näidanud, et CLA omab postiivset mõju rasvapõletusele.

9. Lihastele ja kõõlustele
Ghee niisutab ja õlitab kõiki sidekudesid, andes kogu kehale painduvust ja elastsust. Aitab vältida lihaste, liigeste ja kõõluste valulikust.

10. Ghee on ülimalt maitsev!

Kokkuvõttes leian, et kasuliku ja puhta küllastunud rasva allikana on ghee täiesti imeline toiduaine, mis väärib oma kohta kõigi toidulaual. Olen seda tarbinud juba mõned kuud ja võin kinnitada, et lisaks tema paljukiidetud tervistavatele omadustele on gheel suurepärane maitse.

Toode saadaval Fitshopis [url=http://fitshop.fitness.ee/uued/0/readmore/1646/?utm_source=fitness.ee&utm_medium=social&utm_content=Ghee%20Peep]siin[/url]

[pilt=13164]

Autor: Peep Reinart