25. august 2017

Mõtisklusi tervisest…

Head lugemist ja kaasamõtlemist!

1. Enamikus haigustes pole süüdi ei loodus ega ühiskond, vaid inimene ise. Kõige sagedamini põeb ta laiskuse ja ahnuse, mõnikord ka arulageduse pärast.

2. Ärge lootke meditsiinile. Meditsiin ravib edukalt paljusid haigusi, ent ta ei suuda inimest terveks teha. Esialgu pole ta võimeline inimesele sedagi õpetama, kuidas terve olla.

3. Et olla terve, läheb vaja omaenda pidevaid ja suuri jõupingutusi. Neid ei saa millegagi asendada. Inimene on nõnda täiuslik, et tervist võib taastada peaaegu igast selle allakäigu punktist. Inimese vananedes ja haiguste süvenedes pingutuste suurus kasvab.

4. Mis tahes pingutuste suuruse määravad stiimulid, need omakorda olenevad eesmärgi tähtsusest, selle saavutamise ajast ning tõenäosusest, õnnetuseks ka iseloomust. Kahjuks saab tervisest inimesele eesmärk alles siis, kui surm on lähedane reaalsus. Tahtejõuetust ei suuda surmgi pikemat aega hirmutada.

5. Tervisele on ühtviisi vajalikud neli tingimust: kehaline koormus, vaoshoitud toitumine, karastamine, puhkamisaeg ja –oskus. Ning veel viies: õnnelik elu! Esimeste tingimuste puudumisel viies tervist ei taga. Aga kui pole õnnelik, kust siis leida stiimuleid, mis sunniksid end kokku võtma ja nälgima? Oh häda!

6. Loodus on helde: piisab 20-30 kehakultuurile pühendatud minutist päevas, mis paneksid inimese lõõtsutama ja higistama ning kahekordistaksid tema pulsisagedust. Hoopis hea on, kui seda aega saab pikendada 40-60 minutini.

7. Tuleb piirata toitumist, valida üks kahest võimalusest: kas olla koguaeg poolnäljas ja kõhn või süüa isu järgi ja mitu korda aastas päriselt nälgida.

8. Lõõgastumisoskus on teadus, aga nõuab ka iseloomu. Kui seda on!

9. Õnnelik elu… Öeldakse, et tervis iseendast on õnn. Väide ei pea paika: tervisega harjutakse kergesti ega märgata seda enam. Siiski aitab tervis saavutada õnne perekonnas ja tööl. Ainult aitab, olemata määrav tegur. Tõsi, haigus on vaieldamatult õnnetus, ma mõtlen rasket haigust.

10. Kerge haigus on mõnele vaata et kontimööda: ta saab ennast lõdvaks lasta ja haletsust nautida või vähemalt ise ennast haletseda.

Kas on mõtet tervise nimel vaeva näha? Mõelge järele!

Autor: Janar Rückenberg