6. september 2017

Kristel Tamme teekond Jane Fonda peapaeltest kontsepttrennide paraadini

Vanasti olevat olnud laevad puust ja mehed rauast. Aeroobikamaailma seda ütlust üle kandes võib tõdeda, et toona olid treeningvahendid voolitud puust ja treenerid tehtud puhtast metalsest entusiasmist.

Tahe luua midagi uut ja huvitavat sellesse nõukogude aja jäetud musta tühimikku, kus aeroobikast oldi kuuldud-nähtud vaid näitlejanna Jane Fonda legendaarsete videoklippide kaudu, oli suur ja tugev.

Kristel Tamm sattus olema justnimelt sellise huvitaval alal ja ajal stardipakul. Sulgpalluri taustaga ning Tallinna Pedagoogilises Instituudis (Tänases Tallinna Ülikoolis) võimlemiserialal kehalist kasvatust õppinud Kristel kolis Väike-Maarjasse. Kehakultuuri ja liikumist arendama.

Just Väike-Maarjas sattus ta uue ja põneva buumi keskele – aeroobikale oli tulnud, et jääda. Veidi liialdades võib öelda, et kõik väikemaarjalased soovisid mingil hetkel põneva uuendusega tegelema hakata ning aeroobikapisik levis nagu suits ümber väikese vallakeskuse.

Trennis välkusid peapaelad ja nokkmütsid
Uue aja hõngu tajus ka Kristel ise. „Hakkasin käima Euroopas erinevatel aeroobikakursustel – no kus see oli alles tase!,“ lähevad Kristelil veel praegugi silmad toonaseid aegu meenutades suureks kui tõllarattad. Et korralikku varustust polnud, aga tahe oli suur, lasi Kristel esimesed stepilauad välja saagida puust. „Hiljem toetas vald juba õigete laudadega.“

Algusaastad olid tõesti justkui muinasjuturaamatu sirvimine. Loed ja imestad. Tantsid ja naudid. „Treeningutele tuldi igasuguse riietusega – nokamütsid- ja higipaelad peas- mõnedel ka pikad sokid jalas,“ meenutab Kristel.

Muide, Kristeli tundides – no vähemalt ühes – käis kohal ka toona Väike-Maarja Päästekoolis tudeerinud tulevane kulturist Sparta jõusaali peatreener Argo Ader. „Kooli peal levis kõmu, et Väike-Maarjasse on tulnud üks aeroobikatreener, kes on kõige ilusam naine Eestis,“ meenutab Argo muigvelsui ja jätkab: „See pakkus nii suurt huvi, et võtsime sõpradega julguse kokku ja läksime tema tundi,“ naerab Argo ja tunnistab, et Kristeli trenn oli raske ning intensiivne ning – mis seal salata – jäi tulevastel jõusaalikunnidel pooleli.

Peagi viis elu Kristeli edasi pealinna ja Väike-Maarjas kogetu sai Tallinnas pöördeid ja vinte hulganisti juurde. Siin puhkes aeroobikabuum juba hoopis suuremates mastaapides. Kristeli uueks tööandjaks sai – aasta võis olla 1997 – popp ja trendikas spordiklubi Forum.

Kui sind polnud Forumis, polnud sind olemas
Toona koondas see vaat et kõiki trenditeadlikke pealinlasi. Kristeli sõnul oli Forum tolle aja parim spordiklubi, kus treenisid linna prominendid ja kus tunde viis läbi tõeline treenerite koorekiht. „Kui sind polnud toona Forumis, polnud sind olemas“ võiks naljaga pooleks parafraseerida klassikuid. Lisaks Kristelile oli Forumi treeneriks ka teine Eesti aeroobika teerajaja ja pioneer Riina Suhotskaja ning jõusaalis liikus ringi ning kogus esimest kihti musklitele teiste hulgas ka spartalastele tuttav personaaltreener Marek Morozov.

„Olin toona Forumis juba treenerina tööl ja käisime Ott Kiivikase ja Arnold Tokkoga usinalt Kristeli tundides. Tal oli mingi pühapäevane meeste stepitrenn ja see oli väga populaarne ja tegelikult ka vahelduseks väga kasulik,“ sorib mälusahtlis Marek Morozov.

Kuldne musklimeeste trio – Tokko, Kiivikas, Morozov – polnud ainukesed tituleeritud ja auahned muskeldajad, keda Forumis kohata võis. Selles klubis tegid trenni ja töötasid ka sellised omaaegsed staartreenerid, nagu Fred Antson ja Ervin Liiber.
Tõsi, Forumi rühmatreeningute tunniplaan oli hõre nagu vaese mehe sokk. Kell 12 päeval üks treening ja siis õhtul teine.
Aga saalid olid puupüsti täis, piletid defitsiit ja vabad kohad tõeline rariteet. Kristeli tonane leivanumber oli Dance Step – plahvatusohtlik kokteil tantsimisest ja stepilauast. „Saalid olid nii täis, et peeglid läksid seest uduseks,“ ütleb Kristel muigega.

Eesti esimene Core-treener
Treeneritöö kõrvalt osales Kristel ka Aeroobikakuninganna esimestel valimistel, saavutades seal kolmanda koha. Ja nii mitu aastat järjest. Eks ka see andist talle jõudu ja tahtmist liikumismaailmas edasi toimetada. Lisaks sellele oli ta ka esimeste seas, kes sooritas EOK juures aeroobikatreeneri kutseeksami ja sai nö. diplomeeritud juhendajaks.

90-nendate Tallinna aeroobikamaailma pärliteks osutusid lisaks stepaeroobikale FitBall ning Corelaudadel kiikumine. „Käisin Soomes spetsiaalselt Core-trenne õppimas ja olin ilmselt esimene Eesti Core-treener,“ meenutab Kristel.
[pilt=13900]
Igihaljas ja kindla peale töötav trennihitt oli kindlasti seesama stepaeroobika. „Tunnid olid ju nii algelised. Kontseptsioone polnud ja iga treener vaatas ise, mismoodi ta oma tunni ära sisustab ja selle põnevaks teeb,“ muljetab Kristel ja tunnistab, et tegelikult talle seline vabadus ja loomingulisus väga meeldis. „Olin loov treener, kes alles viimastel aegadel on õppinud nautima, et kontseptsioonid on valmis, laud kaetud ja treeneri ülesandeks on – piltlikult öeldes – lihtsalt tundi kohale tulla.
Metsik lääs Eesti aeroobikamaailmas ei kestnud kaua – 90-nendate aastate lõpul toodi sisse ka esimene kindla kondikavaga treening, milleks oli BodyBalance ning sealt sai alguse jooganduse ja keha&meele tundide võidukäik Maarjamaal, mis kestab – olgem ausad – siiamaani.

„Kliendid on mind hoidnud ja armastanud“
Kristelil on selja taga vinge karjäär – 28 aastat aeroobikamaailmas. Iga ilma, iga tujuga. Sadagu rahet või paistku päike. Päevast päeva jaksamine ja ka rasketel hetkedel positiivsena klientide ette tulek nõuab kindlasti lisaks professionaalsusele ka meeletut kontsentratsioonivõimet ning tahet. Respekt Kristeli suunal on tõeline. Ja miski peab ju seda vankrit päevast päeva ka rööbastel hoidma.

„Kliendid on mind väga hoidnud ja armastanud. Olen peatselt 30 aastat inimestega töötanud ja ammutanud kamaluga kogemusi ja teadmisi. Ma lihtsalt armastan inimesi,“ võtab kogenud treener kokku oma kreedo.
„Teen 100% seda, mida naudin ja loodan selle alaga tegeleda elu lõpuni – ma lihtsalt ei kujuta ennast kuidagi ette väljaspool sporti,“ sõnab ta kindla hääletooniga.

Täna on Kristeli treeneriampluaa Spartas kirju nagu Kihnu-Virve seelik. FunctionalBodyst TBA ja eakate treeninguni. SeljaErist VinyasaFlow, ABSExpressi ning YogaFUNcini.
„Olen tõeline spordisõltlane,“ ütleb ta.

Tunneme uhkust, et meie treeneriks on selline vitaalne naine, kes toob oma tundidesse ühtviisi nii nostalgilisi tuuleiile Eesti aeroobikamaailma algusaegadest kui ka on omamoodi teenäitajaks ja eeskujuks noortematele kolleegidele.
Aitäh, et oled jaganud oma energiat, Kristel. Namaste.

Autor: Sparta SK