21. jaanuar 2022

Parimad viisid lõdvestumiseks pärast jõusaali treeningut

Füüsiline tegevus ning treening on üheks parimaks viisiks oma tervise eest hoolitsemisel. [url=https://www.myfitness.ee/miks-oluline-oigesti-toituda-enne-ja-parast-treeningut/]Toitumisel[/url] tuleb samuti olla ettevaatlik, sest ühekesine toit võib tekitada tervisele pikemas perspektiivis suuri ning tagasipöördumatuid kahjusi. Kuidas aitab füüsiline treening kaasa tervise edendamisele ning mil viisil saab end lõõgastada peale jõusaali treeningut? Järgnevalt võrdleme erinevaid tegevusi, mis lisaks lõõgastamisele aitavad kaasa ka heale vaimsele tervisele. Võrdluseks toome ka kolm tegevust, mida ei tohiks peale trenni teha.

Lõõgastavad tegevused, mis EI paku leevendust füüsilise koormuse järel kehale:

a)Hasartmängudega tegelemine- [url=https://www.boostcasino.com/ee/kasiino-mangud]kasiinomängude[/url] valik ning rahaline panustamine võib mõnele olla vaimselt lõõgastav peale pikka tööpäeva või treeningut, kuid hasartmängud ei aita kaasa inimese füüsilisele ning tervislikule lõõgastumisele. Tihtipeale tekib kasiinomängude järel stress ning ärevus, mis mõjutab kaudselt ka keha.
b)Mõnuainete tarbimine- lõõgastavad ained või narkootikumid on põhjusega seadusega keelatud ning nende kasutamine avaldab tervisele negatiivset mõju. Siia punkti alla võib kaasata ka nikotiini ehk sigareti suitsetamise, mis lisaks kopsuhaigustele tekitab sõltuvust ning vigastusi närvisüsteemile.
c)Alkoholi tarbimine- alkoholi tarbimine peab olema kindlasti piiratud ning väga tugevalt vastunäidustatud peale jõusaali trenni. Füüsilise pingutuse ajal tekib kehas naturaalne vajadus vedeliku järele. Vesi on õige ja ainus vedelik mida tuleb peale trenni ning trenni ajal juua.

Lõõgastavad tegevused, mis pakuvad parimat tulemust peale jõusaali treeningut:

a)Vann- Kehaliste pingutuste ajal rakenduvad tööle kõik kehas olevad liigesed, lihased, luud, organid ning närvid. Kuna füüsilise treeningu eesmärgiks on lihastoonuse arendamine, rasva kaotus, südametöö tugvendamine ning liigeste korrashoid, tuleb peale treeningut pöörata tähelepanu kogu kehale. Luud ning lihased vajavad peale jõusaali treeningut lõõgastumisaega ning parim moodus selle pakkumiseks on vannis olemine. Soe [url=https://goldenclub.ee/kui-ei-tapa-sind-trenn-siis-tapab/]vesi[/url] aitab nahal ning lihastel lõdvestuda ning samas pakub ka rasvaseks ning higiseks läinud naha puhastust. Kuna füüsilise treeningu ajal tekib lihastes happeline ainete reageering, aitab vesi ka neutraliseerida pingeliseks muutunud lihastes tekkivaid keemilisi protsesse. Kui vanniks ei ole aega, piisab ka pikemast duši all käimisest.
b)Mediteerimine-[url=https://www.meistritekool.ee/meditatsioon-ehk-eelkoige-tahelepanu-treening/] Meditatsioon[/url] on aastutuhandeid kasutatud lõõgastumistehnika, mis pärineb uuringute alusel Aasia piirkonnast ning tehnika juured ulatuvad sügavalt budismi religiooni. Meditatsioon aitab kaasa vaimsele tervisele ning ärevuse ning depressiooniga kaasnevate sümptomite puhul. Kuidas mediteerida ning kas selleks on vajalik muusika? Meditatsiooni on kõigil võimalik õppida veebis veidi surfates ning Youtube videogiide kasutates ning ei, muusika ei kuulu alati meditatsiooni juurde kuuluvaks elemendiks.
c)Kehalised hoolitsused- vannis käimine ei ole alati kehaline hoolitsus, kui lisaks veele ei kasutata muid hoolitsusaineid. Kehaliste hoolitsuste alla kuuluvad siin kategoorias kehasoolad, maskid, koorijad, õlid, niisutajad, kreemid ning vahad. Kuna nahk võib ärrituda intensiivse jõusaali treeningu ajal, vajab see lõõgastust ning hoolitsust peale igat sessiooni. Selleks tuleb peale pesemas käimist kasutada just isiksusele sobivaid kehalisi hoolitsusaineid ning kreeme (sõltuvalt nahatüübist). Kehakoorijate kasutamine võiks olla limiteeritud tänu naha alla tekkivale tugevale verevoolavusele kapilaarides. Naha ärritamisel peale trenni tekivad punased laigud, mis võivad muutuda valulikuks ning sellist piina ei ole kellegile vaja.
d)TV või filmide vaatamine – siia ei kuulu kindlasti kinno minek, sest trennijärgne lõõgastumine peaks toimuma endale sobivas rahulikus keskkonnas. Kuna televiisori vaatamine on justkui ajuline treening, saab vaimset tervist treenida trennijärgsel ajal omas kodus. Netflixi sarjamaraton on ideaalne viis jõusaalijärgselt lõõgastumiseks- mõnikord tekib isegi uinaku vajaduse reaktsioon, millest võiks kohe kinni haarata. 20 minutiline powernap aitab taastada motivatsiooni ja energiat.

Kui jõusaali treening on just see, mida sinu tervis vajab, tuleks sellest tekitada endale harjumus. Tavaliselt kulub harjumuste tekitamiseks 13 päeva ehk rutiin on kerge tekkima vaid kahe nädala jooksul. Lõõgastu peale igat trenni ning leia endale parim moodus.

Autor: fitness.ee