3. veebruar 2000

Dieedipidamise 10 põhilist viga

Minu eesmärk on jagada teiega teadmisi, mida olen saanud jälgides tippkulturistide toitumisharjumusi. Loodan, et need näpunäited aitavad parandada ja vältida toitumisalaseid vigu ning kiirendada progressi. Siin on 10 suurimat viga, mida tuleks vältida, et progress oleks maksimaalne.

1. Püsimatus dieedi pidamisel

Paljud kulturistid hüppavad ühe dieedi pealt teise peale, ilma et oleks lasknud eelmisel mõjuma hakata. Võtab vähemalt kolm nädalat aega, enne kui keha suudab kohaneda muutunud toidurežiimiga. Alustades rasvaprotsendi vähendamise eesmärgil kõrge süsivesikute-, keskmise proteiini- ja madala rasvasisaldusega dieeti, ei tasu loota visuaalsetele tulemustele enne 21 päeva. Ära oota koheseid muudatusi oma füüsises!

2. Suutmatus jälgida kaloreid

Ära pea silmas mitte ainult kaloreid, vaid ka seda, kust need tulevad – süsivesikutest, valkudest või rasvast. Paljud kulturistid ei suuda kaotada rasva sellisel määral, nagu nad sooviksid, kuna ei pea treeningpäevikut selle kohta, mida nad söövad. Teised jälle ei suuda saavutada soovitud kehakaalu kasvu. Edukas kulturist peab täpset arvet oma söögikoguste kohta – ta ei arva ega oleta. Otsi endale abiks mõni toiduväärtuste tabel ja osta kaal!

3. Ebaregulaarne söömine

Kui üritad põletada rasva või lisada puhast lihasmassi, on järjepidevus selle võti, ja spontaanne söömine pärsib progressi. Kui oled hardgainer või kui sul on ennast raske ”kuivaks” ajada, siis 5 toidukorda päevas oleks optimaalne. Selline lähenemine (toidukord iga 2-3 tunni tagant) raskendab rasva ladestumist, kergendab toitainete imendumist ja lisab puhast lihasmassi.

4. Sõltuvus kaalust kui progressi näitajast

Dieeti ei saa pidada ainuüksi kaalu jälgides. Osa kulturiste heituvad, kui massiperioodil kehakaal kiiresti ei kasva, seega tehakse ennatlikud järeldused ja suurendatakse kaloraaži, et arengutempot kiirendada. Mõned sportlased toimivad võistluseelsel perioodil sama põhimõtte alusel, kartes et ei jõua võistluste ajaks soovitud vormi. Kuigi kaal ja teised mõõteriistad, nagu rasvaprotsendi määraja on efektiivsed abivahendid, on otsuste tegemisel mõttekam lähtuda fotodest, peeglist ja erapooletust vaatlejast – kulturism on ju ikkagi visuaalne spordiala. Kui näed välja ”kuiv” ja lihased on piisavalt ”täis”, siis ilmselt su dieet toimib, isegi juhul, kui kaal ja muud mõõteriistad teisiti näitavad.

5. Ülesöömine (eriti süsivesikute)

Sportlased, kes püüavad iga hinna eest massi lisada, hakkavad liialdama toidukogustega, mis omakorda soodustab rasva teket. On ka kulturiste, kes peavad madala rasvasisaldusega dieeti, kuid ikkagi lisandub palju rasva liialt suure süsivesikute hulga tõttu toidus. Loomulikult on süsivesikuid vaja raske treeningu juures ja nad aitavad ka taastuda, kuid niipea ,kui keha saab kätte nõutava koguse, muutub ülejääk väga kergesti rasvaks.

6. Ei suudeta koostada enda vajadustele vastavat dieeti

Selles et õpitakse professionaalsete kulturistide pealt ei ole midagi paha, kuid näiteks Dorian Yates´i dieet erineb tunduvalt Nasser el Sonbaty´ omast. Nende dieetide juures on ühine ainult oma vajadustest lähtuv lähenemine dieedile. Doriani dieet ei pruugi toimida Nasseri puhul ja vastupidi. Kui sul on kirja pandud kõik, mida sa sööd ja kuidas keha teatud söökide puhul käitus, siis on suurem osa personaalsest dieedist juba olemas.

7. Loodetakse, et toidulisandid teevad imesid

Osad kulturistid püüavad hoida rasvaprotsendi madala, vähendamata kalorite hulka toidus, kuid manustades pidevalt karnitiini ja kroomi. Teised jälle püüavad lihasmassi kasvatamiseks kasutada kreatiini, glutamiini ja hargnenud ahelaga aminohappeid, kuid ei tarbi piisaval hulgal kaloreid ja valkusid. Toidulisandid toimivad koostöös dieediga, mitte ei korva söömisel tehtavaid vigu ja kehva planeerimist.

8. Tuunikalakonservi orjusse langemine

Et saada edukaks, on vaja kogu aeg õigesti süüa. Olen tundnud kulturiste, kes on läbi põlenud ainult palja kanarinna ja tuunikalakonservide söömisel tekkinud tüdimusest. Näiteks Laura Creavalle’i kokaraamat ”The Lite Lifestyle” sisaldab endas 150 kulturistile mõeldud võistluseelse toidu retsepti. Sellised retseptid võimaldavad samu toiduaineid tarbida pikka aega, ilma et nende vastu tülgastus tekiks.

9. Kogu rasva eemaldamine menüüst

Rasvade vähendamine menüüs aitab küll toidu kalorisisaldust kontrolli all hoida, kuid menüüst rasva täielik eemaldamine ja ainult väga madala rasvasisaldusega või rasvavabade valkude, nagu kalkuniliha, kala ja valgukontsentraatide tarbimine võib põhjustada rasvade sünteesimise vähenemise ja/või pidurdada lihaskasvu. Madala rasvasisaldusega dieet, mis sisaldab endas lihas, kanas ja kalas leiduvaid olulisi rasvhappeid, on kasulik rasva optimaalse sünteesi, lihaskasvu ja taastumise soodustamisele.

10. Korraga liiga suurte muudatuste läbiviimine

Oma dieedis kalorite arvu suurendamisel või vähendamisel proovi korraga läbi viia väikeseid muudatusi, et keha nendega kohaneda suudaks. Järsud muutused kalorite hulgas võivad põhjustada rasva ladestumist.

Artikkel ilmus Fitness.ee veebilehel esmakordselt 03.02.2000

Autor: Chris Aceto tõlk.Kristjan