27. november 2002

Sool

Sool on suhkru järel teine enamkasutatav toidulisand. Me oleme harjunud toidule soola lisama ja tihti ei mõtle me sellele, kas ja kuidas mõjub see meie tervisele.

Sool ehk keedusool koosneb 40% naatriumist ja 60% kloorist. Tervisele ohtlik on eelkõige naatriumi liig toidus.

Keedusoola on tuntud ja kasutatud sadu aastaid. Suhtumine keedusoolasse on läbi teinud suured muutused. Piiblis
räägitakse maa soolast kui eriti hinnatud inimestest. Soola pärast on peetud sõdasid, sool on olnud ka jõukuse sümboliks
ja maksevahendiks. Tänapäeval seostatakse soolaga liialdamist paljude haigustega.
Kas keedusool on vajalik?
Keedusoolas sisalduv naatrium ja kloor on inimorganismile vajalikud. Naatrium koos kaaliumiga aitab reguleerida vee ja happe-leelise tasakaalu organismis, ta osaleb närvisüsteemi töös. Naatriumi puudust esineb siiski väga harva, kuna tavalised toiduained sisaldavad naatriumit piisavalt.
KEEDUSOOLA FÜSIOLOOGILINE VAJADUS: 2 – 3 g/päevas
KEEDUSOOLA ORIENTEERUV TARBIMINE: 11 – 13 g/päevas
SOOVITAV KEEDUSOOLA KOGUS: alla 5 g/päevas, kõrge vererõhuga inimestele veel vähem.

Naatriumi kahjulik toime
Vaatamata kirevale ajaloole on inimene tarbinud oma evolutsiooni jooksul suhteliselt lühikest aega palju soola. Meie taimetoitlastest esivanemad said toiduga vaid 200 – 600 mg soola.

Keedusoolas on kahjulik just naatrium, seepärast rääkides keedusoola kahjulikust toimest peetakse silmas eelkõige
naatriumi kahjulikke kõrvalmõjusid.
Sool ja kõrge vererõhk
Liigne keedusool eraldatakse neerude abil. See koormab neerusid, pealegi eraldatakse koos keedusoolaga ka muid organismile
kasulikke aineid.

Paljude inimeste neerud ei ole võimelised eraldama liigset keedusoola muidu, kui kõrgendatud vererõhu juures. Mida
kõrgem on vererõhk, seda kiiremini keedusool eraldub. Kui saame keedusoola palju iga päev, peab vererõhk olema pidevalt
kõrge.

Liigne kehakaal, alkohol, diabeet ja stress halvendavad neerude võimet eritada soola. Seepärast suurendavad need faktorid soola vererõhku tõstvat toimet.

Toidu rohke soolasisaldus halvendab ka vererõhku alandavate ja südamehaiguste ravimite toimet ning tõstab nende kahjulikke kõrvalmõjusid.
Sool soodustab osteoporoosi
Uurimused kinnitavad, et koos naatriumiga suureneb inimorganismist ka kaltsiumi eritumise intensiivsus. Mida enam sisaldab toit soola, seda suuremad on ka kaltsiumi kaod.

Kuigi mehed eelistavad soolasemat toitu kui naised, on naistel peale klimakteeriumit osteoporoosi oht suurem, kuna neil väheneb kaltsiumi omastamine suurel määral.

Süües soolast toitu, tekib janu, milles väljendub organismi püüe vähendada soola kontsentratsiooni keha vedelikes ja
organites. Tulemuseks võivad olla tursed.

Kui turse tekib südame ümbruses, väheneb südame võime pumbata verd, halveneb organismi varustataus hapniku ja toitainetega.

Jalgade tursumine võib tekitada valu käimisel, halveneb vereringe jalgades, tekib trombide oht.

On üldtuntud, et rasedatel tekib soolase isu. Loomkatsed on kinnitanud, et raseduse ajal tekkivad muudatused hormoon-süsteemis tekitavad soolase isu.

Keha vedelike liigne naatriumisisaldus põhjustab vee ja kaaliumi väljumist keha rakkudest. Kui värske kurgi lõikudele riputada soola, siis kurgilõigud muutuvad pehmeks, närtsivad, kuna soola tõttu väljub vesi rakkudest.

Sama võib toimuda ka inimorganismis, kui soola on liiga palju. Tulemuseks on, et inimene tunneb end nõrgana, ega ole võimeline tegema korralikult tööd.

Liigne keedusool toidus soodustab järgmisi haigusi:
Kõrgvererõhutõbi
Ajuhalvatus
Südameinfarkt
Tursed
Osteoporoos
Astma halvenemine
Neerude puudulikkus
Maovähk
Eluea lühenemine
Vererõhku alandavate ja südamerohtude toime vähenemine ja nende kahjulike kõrvalmõjude suurenemine

Autor: Ero Viik