BCAA
Toidulisandid | 23.03.21, 11:11 | Fred AntsonTähtsamatest tähtsaimad
Hargnenud ahelaga aminohappeid valiini, leutsiini ja isoleutsiini mainitakse toitumisalases kirjanduses põgusalt/lühidalt, kuid tegelikult väärivad nad hoopis suuremat tähelepanu. Nende erakordsetest omadustest võiksime me kõik rohkem teada.
Järgnevalt tutvustan väljanoppeid teadusuuringutest, mille peategelasteks on BCAA-d (lühend inglisekeelsest branched chain amino acids ehk hargnenud ahelaga aminohapped) eesotsas nende seas väljapaistva leutsiiniga. Kõrvalmärkusena mainin, et kuna tegu on asendamatute aminohapetega, siis leidub neid kõigis täisväärtusliku valgu allikais (näiteks vadakus umbes 25 %). Uuringute eesmärgiks on välja selgitada, millist füsioloogilist mõju avaldab BCAA aminohapete lisamanustamine.
Kõrgetasemeline…
Loe edasi »