28. märts 2019

AEG ON RÄÄKIDA

Oluline on selles segaduses aru saada, et IFBB
(International Federation of Bodybuilding and Fitness) on mittetulunduslik spordiorganisatsioon, mis koosneb rahvuslikest alaliitudest. Eesti Kulturismi ja Fitnessi Liit (EKFL) on selle organisatsiooni liige. IFBB on SportAccord’i, International World Games Association’ ning WADA liige. 90 IFBB liikmesriiki on rahvuslike olümpiakomiteede liikmed (sealhulgas Eesti). IFBB võistlused ja reeglid on ranges kooskõlas antidopingu reeglitega.

NPC ehk USA kõige suurem kulturiste ärilistel eesmärkidel ära kasutav Jim Manioni eraettevõte oli IFBB liige. Lisaks vastutas Manion IFBB profiliiga eest. NPC (nii nagu ka NABBA, NAC jne) ei ole spordiorganisatsioonid vaid äriettevõtted, mis brändivad ennast spordiorganisatsioonidena. NPC liikmelisus IFBB-s lõpetati IFBB poolt seoses korduva ja räige reeglite rikkumisega. Otsuse selle kohta tegi IFBB kongress! NPC heideti IFBB ridadest välja. NPC-l õnnestus säilitada (kaaperdada) USA-s brändinimi “IFBB”, mis ei märgi lühendit. Seega, ei ole neil ka mingit pistmist Rahvusvahelise Kulturismi ja Fitnessi Föderatsiooniga (IFBB). IFBB peab hetkel USA-s kohtulahingut brändi nime osas ning on samuti jõuliselt kaasa aidanud USA-s tegutseva IFBB uueks liikmeks oleva assotsiatsiooni IFBB Physique America. (https://www.ifbbphysiqueamerica.com/) toetamisel.

Kahjuks on sportlased segadusse viidud ning ei mõista, et äriorganisatsioonidele nn. liikmeks olemise ja nende nn. “võistlustel” (mis tegelikult on show eesmärgiga etendused) “võistlemise” (õigemini esinemise) kaudu nad lihtsalt maksavad kellegi ärimudeli kasumi kinni. Samuti ei ole sellest aru saanud ajakirjanikud, kes usuvad ühepoolseid jutte erinevate kommertsliigade steroididega üles klopitud vägevuse kohta.

Kordan veelkord, maailmas on ainult üks spordiorganisatsioonina tunnustatud kulturismi kui sporti koondav ühendus ja see on IFBB
(International Federation of Bodybuilding and Fitness). Avalike allikate kaudu ei ole võimalik leida ei NABBA, NAC, ega NPC põhikirja, sest neid lihtsalt ei ole. Tõsi küll, NABBA koduleheküljelt võib leida NABBA konstitutsiooni, mis on poole leheküljeline segane müügijutt. Seega ei ole ilus eksitada meedia kaudu inimesi juttudega nagu oleks maailmas 2 suurt kulturismi liigat. Tehes seda veel nii, et mõned ajakirjanikud vastandavad IFBB ja NABBA, teised jälle IFBB ja NAC jne. IFBB halvustamine ja süüdistamine ning üldsuse ja sportaste eksitamine nimetatud meelelahutusfirmade poolt on pidev ja väsimatu ning selle eesmärk ühene: raha teenimise eesmärgil sundida ausat sporti taanduma steroidvägise tsirkuse ees.

IFBB kui klassikalise spordiorganisatsiooni juhtimine toimub mitmetasandilise juhtimismudeli kaudu, kuhu on hõlmatud kümneid inimesi komisjonide, otsustamise, reeglite ja protsesside kaudu. Kõrgeimaks võimuorganiks on IFBB aastakongress, kus näiteks 2018.a. Benidormis olid esindatud 94 riigi esindajad. Muud nn. liigad on juhitud ühe inimese – omaniku poolt igal tasandil ja igas otsuses, mistõttu võitjate ja medalistide valimine ei toimu sportliku printsiibi alusel vaid omanikule reklaami ja sissetuleku loomise eesmärgil. Kohtunike osa on neil üritustel ainult publikule ja heausklikele sponsoritele mulje jätmine. Ja seda kõike sportaste tervise hinnaga, keda kihutatakse kasutama keelatud aineid.

Järgnevalt hea lugemine seoses segadusega IFBB (International Federation of Bodybuilding and Fitness) ning NPC/IFBB-pro osas.

Ergo Metsla
Eesti Kulturismi ja Fitnessi Liidu president[url=https://www.evolutionofbodybuilding.net/pro-league-not-true/]
https://www.evolutionofbodybuilding.net/pro-league-not-true/[/url]

Autor: Ergo Metsla”;i:77;s:15:” EKFL president