18. november 2009

Naised, ärge kartke jõusaali ja raskustega harjutamist…I osa

Niisiis, olete plaaninud ennast käsile võtta ja olete otsustanud ennast vormida??? Olete kindlasti kuulnud, et jõutreening on üks suurepärane võimalus oma lihaseid ja seeläbi tervet keha toonusesse ajada. Klubi kuukaart on ostetud ja mõistagi ootate oma eksperimendist maksimaalseid tulemusi. Enne veel, kui asute praktiliselt asja kallale, lugege läbi järgnev kirjatükk ja üritage järgnevaid kartusi, hoiakuid ja tõekspidamisi vältida…

Arnold Schwarzenegger´i sündroom. Tõsi on, et suurem osa naistest usub ülisiiralt, et raskustega harjutamine tekitab nende kehale sama suured lihased kui Schwarzenegger´il omal ajal olid. See ei ole nii, ärge kartke, kohe üldse ei ole nii. Ainus viis, kuidas naised sellised „hirmsad lihased saavad, on steroidide kasutamine. Me kõik oleme näinud pilte naistest, kes võiks oma lihaste poolest vabalt mehed olla. Selliste lihastega naised „pumpavad sisse päris korralikke koguseid steroide ja teisi keemilisi ühendeid. Tavaline naine, tehes jõusaalis ilma mingisuguste keelatud abiaineteta ei hakka kunagi „liiga lihastes välja nägema.

Tõlkijalt: see on tõsi, „halvim, milleni võite jõuda, on kena trimmis keha, toonuses pepu, reied, käed…kogu keha!!!

Hirm suurte raskuste ees. 50 kg tundub paljudele hirmus suur raskus. Tõsi, see on märkimisväärne raskus, iseäranis võib olla naise silmade läbi, ent kui te olete võimelised näiteks sellesama 50 kg ga kükkima, siis kindlastii ärge vältige seda ja tehke seda…kükkige. Paljud naised tunnevad suurtemate raskuste ees mingit veidrat hirmu, võiks isegi öelda, et kompleksi. Kardetakse juba vähegi suurema raskusega kükkida ja jõutõmmet teha. See kartus tuleneb tihtipeale vaid sellepärast, et ollakse naine. Jõuaks nagu suuremaid raskuseid tõsta küll, aga kuidagi imelik on naisena nii suure raskusega harjutada. Reaalsus on aga see, et korralik raskus ongi parim ravim nendele lihastele või kehaosadele, mis toonust vajavad. Kui teil on samuti selles suhtes mingid hirmud, küsige abi neilt, kes on saalis suurtemate raskustega harjutamas.

Tõlkijalt: jällegi tõsi, olen ka ise tajunud tendentsi, et naisterahvas jõuaks imehästi kükkida isegi samasuguse raskusega, kui kõrval võib olla kükib mõni murdeeas noormees, ent naissoo esindajana „põlatakse suurem raskus ära, justkui naisterahvale ei ole „samasuure raskusega sobilik harjutada.

Liigne keskendumine trenazööridele. Ei, trenazöörid on head asjad alustamiseks, eriti veel, kui olete aastaid inaktiivsed olnud ja üritate nüüd uuesti järje peale saada, ent kui te kui te soovite saada tõeliselt pilkupüüdvat väljanägemist, prinki ja toonuses keha, siis on soovitav liikuda trenazööride sektsioonist sinna, kus on vabad raskused…kangid ja hantlid. Vabade raskuste (kangid ja hantlid) vastu ei saa miski, mis iganes teie eesmärk jõusaalis ka poleks…soovite jõudu, lihasmassi või lihtsalt energiat kulutada. Kordan veelkord, trenazööre ei pea täielikult vältima, ent ärge laske neil saada oma treeningu nurgakiviks.

Küki vältimine. Enamus naisi, kes jõusaali tulevad, tahavad ilusaid jalgu, trimmis ja toonuses tagumikku ja kõhtu. Tahate saladust teada??? Parim tee nende eepool nimetatuteni on kangiga kükkide tegemine. Kükkimine kaasab töösse teie puusad, jalad eest, reie kakspealihased, tuhara ja paljud teised lihased. See on parim harjutus tervele kehale, tehke nädalas 3 6 seeriat raskeid kükke ja te hakkate vaikselt oma unistuste keha suunas liikuma.

Tõlkijalt: õige jutt jällegi, ent see seeriate arv ja kordade arv nädalas, mida artikkel annab, ei pea kindlasti just see olema. Isiklikult soovitaksin kükkida nädalas 2 x ja see 3 6 seeriat võiks olla ühe treeningkorra kükiseeriate arv, pluss teised harjutused.

Ei suurenda treeningraskuseid. Esimesed 3 4 kuud töötab jõutreening imehästi, st seda, et sisuliselt ükskõik, „mida te seal teete, te arenete. Pärast seda, esialgset tormilist arengut hakkab keha selle „uue asjaga harjuma ja igasugune areng aeglustub. Seda on võimalik vältida, kui te üritate progresseeruda ehk tõstate vähehaaval, ent järk järgult treeningraskusi. Kui te treenite koguaeg tuimalt samade raskustega, siis ei avalda see teie kehale mingit erilist mõju. Mingit edasiminekut, milles iganes see ka ei väljendu, on üsna naiivne oodata, kui te ei lisa oma tööseeriatele raskust. Te peate vähehaaval, kuid stabiilselt vastandama oma keha uute väljakutsetega ja raskuse lisamine ongi selleks uueks väljakutseks. Kui te hoiate kinni seeriate/korduste arvust 3 x 10, siis iga järgmine trenn võiks üritada sellele lisada kasvõi 1 kg võrra raskust (või pikendate algul seeria kestuse aega ja alles siis suurendate raskust). Samuti ärge unustage raskuste kasvades soorituse tehnikat.
Järgneb…

Autor: Tõlkinud Janar Rückenberg