8. november 2016

Kui karpe pole kaasas…

Olgu siis olukord milline tahes. Võimalik, et oleme kodust eemal. Võimalik, et me pole päeva pikkusega arvestanud. Võib-olla tahame lihtsalt vabamalt võtta ja välja sööma minna.

Kuidas peaks sellistest olukordades käituma ja mida silmas pidama?
Alustan sellest, et kõigepealt tuleks leida toidupood. Edasi on tegelikult lihtne. Tuleb poes ringi vaadata ja pisut pakendeid uurida. Võtab küll pisut aega, aga see on oluliselt parem, kui Hesburgerist endale mingit jama võtta. Aeg-ajalt võib ka seda teha, aga mina välistaks selle võimaluse.

Kui oled suures toidupoes nagu Prisma või Rimi, siis pole üldse probleemi, sest viimaste aastate jooksul tekkinud salatibaarid on suured abimehed. Seal saab igaüks vastavalt oma vajdustele kokku panna korraliku roa. Suur pluss on salatibaari juures see, et seal on olemas kaal. See tähendab seda, et on võimalik olla väga täpne.

Toiduvalikust
Valkudest – kanafilee tükid, suitsulõhe, juustud, munad ja kodujuust. Viimast neist soovitan osta siiski topsiga piimatoodete osakonnast.
Olemas on kõikvõimalikud rohelised salatilehed, tomat, paprika, kurk, sibul jne.
[pilt=13285]
Kui salatibaari pole, siis on võimalik osta tuunikalakonserve või näiteks suitsukanafileed. Neid tooteid on veel palju.
Ei tee paha kui kanda kaasas (lihtsalt igaks juhuks) 1-2 portsjoni jagu valgupulbrit. Kunagi ei tea, millal võib vaja minna.

Süsivesikud. Eelpool mainitud poodides on tavaliselt olemas keedetud tatar ja riis. Kõige labasem moodus kogust arvutada on jagada keedetud teravilja kogus kolmega. Saame enam-vähem õige kuivaine koguse.
Kui leiba ja saia ei karda, siis enamikel toodetel on välja toodud viilu kaalud ja makrod. Puuvilju saab samuti poes kaaluda, nii et ei tohiks probleeme tekkida.
Veel on olemas riisi- ja tatragaletid. Millegipärast on nendel toodetel paha maine. Miks ? Ei saa aru. Puhas süsivesikuallikas ja, mis peamine, väga mugav lahendus. Keedetud riisi saad osta Chopsticksist.

Mis puutub headesse rasvhapetesse siis pähklid on üks lihtsamaid lahendusi. Nende kaalu peab muidugi silmaga hindama, aga palju mööda ei saa panna.
Salatibaarides on tavaliselt olemas avokaado. Lisaks Extra Virgin oliivõli. Üks lihtsamaid ja parimaid lahendusi on kanda endaga kaasas mõnda omega3 kapslit. Ei ole raske ja ei võta palju ruumi.

Ühesõnaga. Kui on olemas toidupood, siis ei tohiks olla ühtegi vabandust, et ei saanud normaaselt toituda jne.

Teen veel puust ja punaseks. Päeva toitumine juhul, kui olete hommikusöögi söönud kodus.

LÕUNA
Kanafilee tükid 150g – Rimi/Prisma salatibaar
Avokaado 50g – Rimi/Prisma salatibaar
Tomat/Kurk/Punane sibul – Rimi/Prisma salatibaar
Keedetud riis 200g – kuivainena u.70g

VAHEPALA
Tuunikalakonserv vees 130g
Rukkipala (Leibur) – neli poolt on umbes 110g
Keedetud muna 55g – Rimi/Prisma salatibaar
Punane sibul – Rimi/Prisma salatibaar
Omega 3 kapslid -2 tk
Õun

ÕHTUSÖÖK
Suitsukanafilee (Tallegg) – müüakse erinevates kaaludes
Keedetud tatar / Rukkileib – tatart saab valmistoituletist
Köögiviljad / Juurviljad – Kurki & Tomatit saab igast toidupoest ja hautatud juurviljad on olemas valmistoidu lettides

HILISÕHTUNE VAHEPALA
Kodujuust/kohupiim
Pähklid (peotäis)

Nagu näete, ei ole mitte midagi keerulist. Variante on veel kümneid, kui mitte sadu. Tuleb ainult pea tööle panna.

Kui me läheme välja sööma.
Mida silmas pidada? Mida valida?
Mõned soovitused, kus kulturist Tallinnas süüa saab.

Kõigepealt sellest, et kuhu siis sööma minna. Kui ei ole just plaanis meeletut patustamist, siis tuleb ikkagi veidi pead murda. Tänapäeval on enamustel nutitelefonid ja pole raske mõnelt kodukalt menüüd vaadata. Proovige leida menüüst paar võimaliku variant.

Nii siis, olete koha välja valinud ja läheb tellismiseks.Alustuseks. Ärge olge häbelikud ja küsige teenindajalt küsimusi. Tema asi on sulle vastuseid anda. Minu tavapärased küsimused on näiteks sellised: Kas ahjukartulid on fritüüritud (kahjuks enamasti on). Kas riisi sees on õli. Mitu protsenti on hakklihas rasva jne.
Liha koha pealt on alati tark võtta midagi grill menüüst (enamus rasvast tilgub grillides sütele). Prooviga minna kindla peale. Igasuguseid woki, pasta ja riisiroogasi on väga keeruline hinnata. Jumal teab, palju sinna õli, koort või midaiganes sisse on topitud. Samuti on raske hinnata koguseid, kui kõik taldrikus segamini on. Kõige lihtsam on võtta grillitud liha/kala, riis / keedetud kartul vms. Köögiviljad või salat. Jällegi, tasub uurida kastmete ja õli lisamise kohta. Kastmest saate loobuda või paluda eraldi serveerimist.

Kus siis süüa ?
No mina soovitan erinevaid Armeenia, Gruusia šashlõki kohti. Saad korraliku koguse liha (see on peamine). Enamus nendest kohtadest pakuvad kõrvale riisi ja keedetud kartuleid. Friikad ja ahjukartulid on igal pool aga kui teil pole just tahtmist ennast rasva täis toppida, siis soovitan loobuda. Samuti on nendes kohtades olemas grillitud köögiviljad ja saab tellida värsket salatit.
[pilt=13286]
Suhteliselt hea on koguseid hinnata Lidos.
Suuremal osal toitudest on kõrvale märgitud koguse kaal. Natuke peab siiski mõistatama, et palju on küsetamisel lisatud rasvainet aga tegemist on suhteliselt turvalise kohaga. Olemas on riis, tatar, kartul ja vajadusel saab seal süüa ka hommikust. Kulturistile omane kaerapuder ja munad on kindlasti valikus.
Kõik sellised bistroo tüüpi kohad, annavad väga hea võimaluse koguste hindamiseks.

Häid ja puhtaid salateid saab vapianost. Saad endale ise vajaliku kokku timmida. Väga hea on koguseid hinnata. Kindlasti on neid kohti veel aga esimese hooga ei tule kõik kohe meelde.

Viimasena kirjutaks siis sellest, et mida süüa külas või sünnipäeval. Kui olete võistlusteks ette valmistumas, siis on kohati päris nutune sellistel üritustel käia. Laua peal on kartulisalat, rosolje, täidetud munad, singirullid jms. Magusast ei hakka rääkimagi.

Mida ma soovitan?
Ärge eelpool nimetatut sööge. Väga lihtne. Mitte, et nendes toitudes midagi halba oleks. Aegumatu klassika ja kõik on kindlasti väga maitsev aga suure tõenäosusega sööksid sealt laua pealt endale nädala jagu rasva sisse. Ma ei hakka teile ütlema mida teie tegema peate, vaid kirjutan sellest, kuidas mina käitun. On väga hea, kui laua peal on liha (seda enamasti on). Liha võtan ma alati olgu kasvõi sea abaliha, mis on väga rasvane. Lihtsalt üle ei tohi panna.
Ideaalseks variandiks pean keedetud kartulit. Kui on ahjukartulid, siis arvutan mõttes ligi 5-10g rasva juurde (oleneb kartuli välimusest). Kõige kehvem lugu on siis, kui ei olegi ühtegi puhast süsivesiku allikat. Laud on majoneesi/hapukoore salatitest lookas aga kartulist pole haisugi. Sellisel juhul päästab harilik rukkileib (seda suure tõenäosusega ühel Eesti sünnipäeval on) Saaks nüüd kuskilt värsket salatit ka juurde ja hakkab juba toidukorra moodi minema.

Mida võib veel süüa. Marineeritud seened ja kurgid. Eriti kaloreid ei anna ja on väga maitsvad. Natuke võib süüa sülti. Heeringas ei ole paha valik aga seda kõike mõistuse piires. Sült võib olla megapekine ja heeringas võib olla ujutatud nii õlis kui ka hapukoores. Magusa osas on mul endal väga lihtne. Ma lihtsalt ei söö torte/kringleid jms. Sellega ei taha ma öelda seda, et kõik kes söövad on jobud ja ei tegelt ei tohi. Võtke endale tükk kooki ja asi korras (kui te just võistlusteks ei valmistu).

Loodan, et sain veidike abiks olla. Kodust eemal olles pole mõtet teha halbu valikuid ja pärast kahetseda. Sööge puhtalt ja näete head välja.

Autor: Peep Reinart