18. november 2016

Projekt “Tervislik eluviis”…

Ma nõustun pigem nendega, kes ütlevad, et tervislik eluviis ei peaks olema mingi projekt. Õige! Paraku ei saa väga paljud jutust aru ega mõista olukorra tõsidust enne, kui tervis ja enesetunne juba tõsiselt tunda annavad. Nüüd on küsimus, et kuidas tuleks selle paljukõneldud tervisliku eluviisiga, toitumise korrastamisega, liikumisega ja kaalu langetamisega algust teha. See ei ole lihtne, sest muutused, mis on seotud tervist kahjustava eluviisi lõpetamisega võivad alguses tähendada päris suurt kontrastsust.

Mina julgeksin küll tervisliku eluviisi juurde pöördumist, mis enamasti käib käsikäes kaalulangetusega, alustada projektipõhiselt. Enne proovida seda nii, kui selle juurde üldse mitte kunagi jõudagi. Paljude jaoks ei ole uus algus lihtne ja ennast oma ettevõtmises on parim viis motiveerida, kui te panete väga täpselt paika, kus te hetkel olete, kuhu jõuda tahate ja mida selleks ette plaanite võtta. Projektipõhisus, see tähendabki seda, et sa fikseerid täpse hetkeolukorra, kus sa oled täna ja kuhu tahad mingiks ajaks jõuda. See kõik peakski olema fikseeritud väga detailselt. Näiteks, täna on reede, 12. jaanuar 2017, ma kaalun 84 kg ja olen selgelt vormist väljas, rasva on palju, mul on koguaeg raske olla, riided jäävad pidevalt väikeseks, liigesed valutavad, jõudlus on tuntavalt olematu. Ma toitun väga ebatervislikult ja liigun vähe. Ühesõnaga, ma tunnen ja saan ka ise aru, et asi on väga paha. Käisin arstil ja mulle öeldi, et peaksin kaotama vähemalt 20 kg kaalu.

Projekt algabki näiteks esmaspäeval 15. jaanuaril 2017 ja sean eesmärgiks, et nelja kuu pärast tahan kaaluda 70 kg või vähem. Kui 15. mail 2017 astun kaalu peale tahan näha numbreid, kas 70,0 kg või vähem. Nelja kuuga 14 kg ei ole palju, seda veel tingimustes, kus ülekaal on väga suure rasvaprotsendi arvelt. Kui rasvaprotsent on väike, siis on normaalne langetustempo umbes 2 kg kuus. Niisiis, fikseeritud on väga selgelt ning arusaadavalt teekonna algus ja lõpp ning mida tahan selle ajaga saavutada. Algus ja lõpp peavadki täpselt fikseeritud olema, vastasel korral jääb inimesele „tagauks“ lahti ja laiskus on tihtipeale nii tugev, et tegutsemist ei järgne. Jutt aasta alguses, et „peaks liigutama hakkama, et suveks vormi saada ja natuke alla võtta“ kulmineerub tavaliselt sellega, et jutumeest suvel ujumas nähes on tegelane võrreldes aasta alguse ajaga veelgi paisunud. Lihtsalt, selline abstraktne uitmõte, see ei mobiliseeri väga hästi. Millal hakkab suvi, millal hakkan liigutama ja kui palju on “natuke alla”?

Ja lõpetuseks, kui vaja, tellige omale nõustamist ja kavasid, kuid ärge delegeerige vastutust oma tulemuse eest teistele. Teie ise olete see, kes vastutab ainuisikuliselt oma tulemuste ja teekonna kulgemise eest.

Autor: Janar Rückenberg