23. veebruar 2011

TUNNE EESTI TREENERIT: Liina Randpere

Kus spordiklubis ja Mis treenigtunde sa annad?
Ma olen nüüd praegu mitmes klubis: Arctic sport on minu koduklubi, kus ma teen siis StripAeroobikat ja BodyPumpi, Meritonis teen FatburnerDance ja Rocca MyFitnessis ning Viimsis StripDance´i ja aegajalt ka asendustunnina BodyBalance´it.

Kuidas sa jõudsid treeneri ameti juurde, sinu staaž?
Nüüd ma olen neli aastat treeneri ametit pidanud. Alustasin BodyPumpi instruktorina ja sattusin selle ameti juurde juhuslikult, ennast treenides. Seejärel õppisin erinevatelt koolitustelt juurde ning alustasin ka kõikide teiste treeningtundide andmist. Tänaseks on minust saanud ka lausa lohesurfi instruktor. Sellise, täiesti teist masti spordialaga olen ma ise tegelenud juba kolm aastat. Suurest kirest lohesurfi vastu tegin ka selle ala rahvusvahelised instruktori paberid ära ja nüüd saab minu juurest ka neid tunde võtta. Enamjaolt õpetan tuttavate-tuttavaid ja nii see informatsioon suust-suhu liigub. Väga reklaami tegema ei pea.

Kus oled õppinud/haridustase?
Haridust omandasin ma hoopiski Tallinna Ülikoolis ja õppisin seal audiovisuaalset meediat ehk telerežiid. Põhitööks on ikka teletöö. Juhin kanal-2 saadet „Hooaeg“, kus tulevad ka tervise/treeningu teadmised alatihti kasuks. Teletöö kõrvalt tegelen projektide juhtimisega, treeneritööga, õhtujuhtimistega, lohesurfiga jpm.

Kas treeneriamet on sinu jaoks rohkem töö või hobi?
Ta on mõlemat. Nendel juhtudel on treeneriamet töö, kui ma olen väsinud või tõbiseks jäämas. Tihti haigus tuleb nii äkki, et ei jõua kohe asendajat leida. Hobi on see siis, kui ma läheksin just siis, kui ise väga tahaksin, mitte siis kui pea just pooltundi tagasi valutama on hakanud ja asendajat trenni saata pole võimalik.. Trenne on nii palju kogunenud, et pigem on see muutunud nö lisatööks teletöö kõrvale.

Kas treeneriks sünnitakse või saadakse?
Ma arvan, et nii üht kui teist. Mingeid asju sa saad õppida juurde, aga väga paljud iseloomujooned peavad ka kaasa antud olema. Sa ei saa sündida treeneriks, sa pead õppima selleks, aga sa saad sündida nende eeldustega, mis treeneril võiksid olemas olla.

Milline on sinu arvates ideaalne treener?
Treener peab olema energiline, vastupidav, sütitav ja positiivne. Treener peab olema hea näitleja. Vastavalt trenni iseloomule peab treener oskama seda välja mängida nt Bodypumpis küllalt jõuline ja Balance-is jälle rahustav ning lõõgastamapanev, StripDance-s meelas, seksikas ja õpetama oma keha armastama. Hea treener suudabki igas situatsioonis/trennis väga hästi kohanduda/näidelda.

Kas sa oled alati treeneri rollis või harrastad ka mõnd muud ala, millega tegeled väljaspool tööaega?
Teiste trenni ma ei ole väga jõudnud, sest mu päevad on väga väsitavad ja pikad. Aga jooksmas ma käin küll ja suvel – igal vabal hetkel ikka lohesurfima merele.

Kuidas hindad keskmise eestlase huvi tervisespordi vastu?
Minuga on see, et ma enamasti näen inimesi spordiklubis ja need kellega seal suhtlen on küll väga sportlikud ja tublid liikujad. Milline see keskmine eestlane siis on – ei oskagi öelda. Minu tutvusrindkonda jälgides julgen ma küll väita, et inimesed siiski hoolivad oma tervisest.

Kust leiad motivatsiooni pingutama ja energia?
Trenn ongi see mis annab selle energia. Teinekord olen isegi õhtuks nii väsinud, aga kui sunnin end trenni minema tuleb energia ja hea tunne iseenesest.

Mis on sinu halvim harjumus?
Hmmm… Kõige halvem harjumus? Võib olla see, et ma oma raamatupidajale esitan kõik paberi asjad/aruanded viimasest minutist natukene kaugemal ja arveid esitan alati hiljem kui peaks.. ühesõnaga kõik dokumentatsioon ja paberid – see ei ole üldse mina.

Kuidas sa lõõgastud/puhkad?
Ma vajan vahepeal võib olla ühte päeva, kus ei pea mitte midagi tegema – lebopäev.

Kes kehastab sinu jaoks ideaalset vormi?
Mul vist selles mõttes ei olegi ühte ideaalset inimest silme ees. Mulle on eluaeg meeldinud ilusad kehad. Mitte et ma ajaks taga lihasemägesid, vaid pigem toonuses ja hoolitsetud, tervisest pakatavat keha. Silm puhkab sellist vaadates, olgu tegemist siis mehe või naisega.

Millise piirkonnaga oma kehas oled sina kõige enam rahul?
Ahhh.. Ma ei saa niimoodi öelda.. Tegelikult olen oma kehaga väga rahul.

Kui saaks ajas tagasi liikuda, siis mida sa teeksid oma elus teistmoodi?
Ega vist väga ei teekski teistmoodi. Ma tegelen oma elus asjadega, mis mulle väga meeldivad projektijuhtimised, teletööd, õhtujuhtimised, treeneriamet jne – üks toetab alati teist ja mul pole põhjust tahta midagi oma elus teisiti teha või muuta.

Mida soovitaksid algajale tervisesportlasele?
Ma soovitaksin koostada endale treeningplaani, mille eesmärk ja siht oleksid ka reaalsed. Eesmärgil peab olema vaheeesmärke, mis motiveerivad edasi liikuma ning mitte alla andma. Alati tasub küsida mõne treeneri käest nõu, kes aitab eesmärkide seadmisel ning nendeni võimalikult valutult jõudmisel. Tuleb olla järjepidev ja siis näed ka tulemust.

Milliseid emotsioone tekitas sinus fotosessioon?
Hehh… Väga positiivseid ja värskendavaid emotsioone, sest ruumis oli alguses +8 kraadi ja kui me lõpetasime, siis juba +12 kraadi, et suutsime ruumi lühikese ajaga 4-5 kraadi soojemaks kütta 🙂

[url=http://gallery.fitness.ee/main.php?g2_itemId=500236&g2_fromNavId=xa509ffa3]Vaata ka fotogaleriid[/url]

Autor: Fitness.ee