10. juuli 2022

Kuidas piisavalt vedelikke tarbida?

Kliima muutub isegi põhjamaistes piirkondades ülikuumaks ja see põhjustab erinevaid probleeme. Lisaks põuale kannatavad inimesed ka terviseprobleemide, näiteks päikesepõletuse ja dehüdratsiooni all. Neile, kes ei taha kuuma ilma eest tuppa peitu pugeda, et lehelt online-casino.ee leida mängimiseks mõned kiirkasiinod Eestis, anname häid soovitusi kuidas piisavalt vedelikku tarbida, et aidata organismil edukalt kuumuse vastu võidelda.

Ära ainult joo, vaid ka söö vett!

Jah, sa lugesid õigesti. Umbes 20% meie veetarbimisest pärineb veerikkast toidust. Kurgid, seller, redis, tomatid, lillkapsas, paprika, arbuus, spargelkapsas, spinat, maasikad ja greip on vaid mõned puu- ja köögiviljadest, mis sisaldavad palju vett. Need kõik koosnevad vähemalt 90% veest.

Mitte ilmaasjata ei teki meil just suvel suurem isu värskete puuviljade järele. Palava ilmaga annab meie organism lihtsalt teada alternatiivsest vedeliku saamise võimalusest. Pane need puu- ja köögiviljad enne söömist külma, sest nii saad veel täiendavalt oma keha jahutada.

Mitte kõik joogid ei vii kehasse täiendavat vedelikku

On vähem teada tõde, et mõned joogid viivad kehast vedelikke hoopis välja. Süüdistada tuleb siin kohvi, magusaid karastusjooke, õlut, veini ja kangeid jooke, aga ka limonaadi, magusat teed, energiajooke, smuutisid ja maitsestatud piima. Need sisaldavad palju suhkrut, soola ja teisi aineid, mis põhjustavad sinu kehas kudedele veekaotust. Kaalu mõnede nende regulaarset asendamist või enda keha täiendavalt veega kosutamist pärast iga sellise joogi tarbimist.

Külm dušš kiireks jahutuseks

Kuumuse tõttu higistame palju ja kaotame seega rohkem vett. Kuigi külm dušš meie organismi tegelikult ei niisuta, jahutab see kuuma ilmaga nahka ja ei lase meil liigselt higistada ning seega vedelikku kaotada. Samuti rahustab dušš meie lihaseid ja värskendab mõtteid. Kuivata end peale värskendavat veeprotseduuri hoolikalt ja ole ettevaatlik niiske või märja nahaga uuesti õue minemisega. Meeldiv värskustunne võib isegi sooja suvetuule käes lõppeda külmetuse ja nohuga.

Kui vee joomisest on kõrini, siis proovi maitsestatud vett

Lisa oma veele paar lihtsat lisandit, et see oleks maitsega ja põnevam. Maitset parandavad laim, apelsin, marjad, sidrun, piparmünt ja kurk. See nipp võib aidata sul ka tavapärasest rohkem vett juua. Puuviljadega vee maitsestamise tava on viimastel aastatel palju populaarsust pälvinud.

Salajane hommikusöök kaerahelvestest

Kas on tõsi, et hommikusöök on päeva kõige olulisem söögikord? Kindlasti on, kui sööd hommikul esimese asjana kausitäie kaerahelbeid. Kuna kaer paisub vett sisse imades, saad organismi ühelt poolt maitsva ja tervisliku eine ja teiselt poolt palju vedelikku. Kui lisad juurde mustikaid või maasikaid, saad kaerahelbeid süües veelgi rohkem vett. Need marjad imavad vett ja hoiavad sinu organismi kuni lõunani veega varustatud.

Pööra tähelepanu vedelikupuuduse sümptomitele

Kas sul on kuiv, ärritunud, põletikuline, sügelev või tundlik nahk? See on dehüdratsiooni sümptom. Kas sul on peavalu või oled uimane ja väsinud? Need on samuti vedelikupuuduse sümptomid. Sinu uriini värvus näitab samuti hästi, kui palju vett sa vajad. Uriin peaks olema puhas ja helekollane. Võimalik, et sinu organism on dehüdreeritud, kui see on tumedam.

Lõpetuseks tuleb siiski rõhutada, et kõige lihtsam ja hõlpsamini järgitav režiim kuumuse ja vedelikupuudusega võitlemisel on perioodiliste ajavahemike järel vee joomine ning selle piisava taseme hoidmine kehas kogu suve jooksul.

Autor: fitness