28. jaanuar 2003

Kiire nõuanne: kuidas päästa toitaineid!

Värsked puu- ja juurviljad ning mahlad on parimaks vitamiinide allikaks, kuid peab olema kiire, et neist võimalikult palju kasu saada.

Nimelt võivad ülaltoodud toitained ajapikku kaotada oma hea mõju. Näiteks võib apelsinimahl kaotada 100% oma C vitamiini sisaldusest, kui teda on säilitatud liiga kaua. Kõrvutati äsja pressitud ning külmutatud mahlaapelsinimahlu. Selgus, et värske mahl sisaldas klaasi kohta 86 milligrammi C-vitamiini. Neli nädalat poeletil viibinud mahlas oli aga kõigest 39-46 milligrammi C-vitamiini klaasi kohta. Tuleb äärmiselt ettevaatlik olla ka valguse, niiskuse ning õhu suhtes. Pea kõik vitamiiniderikkad toidud kaotavad nende tegurite mõjul suure osa oma positiivsetest omadustest.

Olemaks kindel, et mahladest ning puu-ja juurviljadest ammutatakse maksimaalsel hulgal vitamiine, tuleb järgida kuute printsiipi:

* mahla ostes peab tal säilivusaja lõpuni olema vähemalt 3-4 nädalat
* olles mahlapaki lahti teinud, tuleb see vähem kui nelja päevaga ka ära tarbida
* pese aedvilju korralikult, kuid ära leota neid pikemat aega
* pane juur- ja puuviljad külmkappi vaakumit hoidvas plastnõus, et vältida sisu kokkupuutumist niiskuse, valguse ning õhuga
* osta värsket rohelist sageli, maksimaalselt 3-4 päeva jagu ette
* osta külmutatud toitu, kui oled kindel, et lähema kolme päeva jooksul oma toiduvarusid täiendada ei saa.

Autor: Muscle&Fitness tõlk. Mikk-Alvar Olle