25. oktoober 2002

Pruun riis

Miks soovitavad sportlased süüa pruuni riisi valge asemel? Peamiseks põhjuseks on kindlasti pruuni riisi suurem kiudainete sisaldus. Valget riisi on palju rohkem töödeldud ja seetõttu kaotanud palju oma toiteväärtusest.
Kui riisipõllult saaki koristatakse, on riisiteradel ümber õrn nahk. See hulk riisi, mida tahetakse turustada valge riisina, läbib töötlemisprotsessi, mille käigus see nahk eemaldatakse ja järele jääb vaid valge sisu. Niimoodi võib riis olla küll paremini küpsetatav ja maitse pehmem, kuid on kaotanud suure hulga väärtuslikke toitaineid võrreldes pruuni riisiga.
See nn. nahk sisaldab palju jõutreeninguteks vajalikke toitaineid. Lisaks neljakordselt suuremale kiudainekogusele sisaldab pruun riis kaks korda rohkem vitamiini B2, 30% rohkem vitamiini B3 ja üle kolme korra rohkem vitamiine B6 ja E. Mineraalidest sisaldab pruun riis üle kahe korra rohkem kaaliumit, magneesiumit ja fosforit. Ka sisaldab ta rohkem tsinki ning seleeniumit. Kuigi kruus (cup) riisi sisaldab 1,17 grammi rasva valge riisi 0,2 vastu, on tegu tervislike rasvadega ning neid ei tasu karta. Nii pruunil kui ka valgel riisil on umbes sama kalorite (vastavalt 232 ja 223) ja süsivesikute sisaldus (umbes 50) kruusi (cup) kohta.
Kui pruun riis väga vastumeelne on, tuleks otsida rikastatud valget riisi. Sel puhul on toitainefirma lisanud riisi hulka suurema osa kaduma läinud toitainetest. Kahjuks jääb tähtsaima asja fiibri kogus samaks.

Autor: Mikk-Alvar Olle tõlk. FLEX