21. oktoober 2002

Glükokeemiline indeks

Glükokeemiline indeks on veres oleva glükoositaseme muut kaks tundi peale toidu seedimist, võrreldes sama hulga glükoosi sama pika seedimisega. Mida madalam on indeks, seda vähem eraldub organismi insuliini. Siiski pole veresuhkru tase mõjutatud ainult süsivesikute hulgast, nagu allolevast tabelist paistab. Tähtsat rolli mängivad siin ka kiudainete hulk ning rasva kogus, kuna nad aeglustavad seedimist ja süsivesikute imendumisprotsessi, muutes sellega glükokeemilise indeksi madalamaks. Siit võib tuleneda väärarusaam, et kui süüa maiustusi rohke rasvaga või palju rasva sisaldavaid maiustusi, muutub glükokeemiline indeks nii madalaks, et ei mõjuta meie kehakaalu. Tuleb meeles pidada, et väga suures osas maiustustes pole peale suhkru ja rasva mitte mingeid toitaineid! Seetõttu tuleb magusatarbimisse suhtuda kaine peaga ning arvutada, kas söödav mahub sinu nädalakaloraazhi.
Toidud Glükokeemiline indeks Toidud Glükokeemiline indeks
Glükoos 100 Apelsin ja mahl 40-49
Maisihelbed 80-90 Nisupasta 40-49
Porgandid 80-90 Tomatid 30-39
Mesi 80-90 Õunad 30-39
Kartulikrõpsud 80-90 Jäätis 30-39
Valge riis 70-79 Piim 30-39
Oad 70-79 Jogurt 30-39
Värske kartul 70-79 Liha ja juustud 30-39
Sai 60-69 Kidney Beans 20-29
Pruun riis 60-69 Fruktoos 20-29
Müsli 60-69 Sojaoad 10-19
Banaanid 60-69 Pähklid 10-19
Rosinad 60-69
Marsi shokolaad 60-69
Tatar 50-59
Pasta 50-59
Magus mais 50-59
Kaerajahupuder 50-59
Herned 50-59
Jamss 50-59

Autor: Mikk-Alvar Olle tõlk. Günter Schlierkampi kodulehelt