28. juuni 2005

Kas kõik kalorid on loodud võrdväärseteks?

Muscle & Fitness Hers

Kaks dieeti, võrdne kalorite hulk kuid kas ühega on saavutused paremad? Uue uuringu tulemusena teevad ühed kalorid su paksemaks kui teised.

Uus uuring näitab, et süsivesikud, rasv ja proteiin käituvad meie kehades erinevalt. Kalorite lugemine on keerulisem kui lihtne liitmine. Siin on hiljutine informatsioon selle kohta, kuidas erinevate toitudega omastatavad kalorid mõjuvad su kehale.

Kalorid pole lihtsalt number, mida sa näed oma toidusedelil. Teaduslikus keeles on 1 kalor üks kilokalor(kcal) energia hulk, mida on vaja, et soojendada 1 gramm vett 1 kraadini celsiuse järgi. Kooskõlas selle definitsiooniga on kõik kalorid võrdsed, olenemata, kas nad tulevad rasvast, proteiinist või süsivesikutest.
Seega, kas kalor on lihtsalt kalor? Biokeemiliselt rääkides ütleb palju eksperte, et jah.Aga kui rääkida erinevatest toitudest saadavate kalorite psühholoogilisest ja füsioloogilisest mõjust, pilt muutub.
Võtame naturaalse toidu näitamaks, kuidas see toimib,”ütleb Anne-Marie Nocton. Kui keegi täidab kogu oma päevase kalorite vajaduse süües vaid praetud sibularõngaid, kas siis keha vastab sellele samamoodi kui kõik kalorid tulevad küpsetamata spinatist? Ei, sest kalorite imendumine on häiritud toidu koostise ja energia hulga tõttu, mida on vaja, et keha töötleks selle toidu. Selles näites ei pea keha palju kaloreid kulutama, et ära seedida ja rasva talletada( sibularõngad), sest seedimine ja talletamise protsess pole väga keerulised. Aga spinat sisaldab kiudaineid, ja kiudainerikka toidu struktuur tähendab, et osa kaloreid läheb kaotsi, kuna keha ei suuda neid kõiki ära lagundada.”
Selline lihtne tegutsemine söömises kiirendab su ainevahetust ja kindlate toitude söömine kiirendab seda veelgi. Energiat, mida keha kasutab seedimise protsessis nimetatakse toidu termiliseks efektiks (TTE).”Proteiinil on kõrgem TTE suhtarv, kui süsivesikutel ja rasval,” selgitab Rick Mattes, kes on toidu ja toitumise professor Purdue Ülikooli juurest ( Lääne Lafayette, Indiana). Kuigi proteiini seedimiseks kuluva energia hulk ligi kaks korda suurem kui süsivesikutel ja rasval, siis TTE üldine mõju kaloritele tervikuna on väike. 1500 kalorilises päevases dieedis proteiiniisisalduse tõstmine 15% -35%- ni põletas vaid 21 kalorit päevas rohkem pole just väga tähelepanuväärne tulemus.
Mattes, kes hiljuti rääkis kalorite võrdsusest Ameerika Dieteetilise Assotsiatsiooni konverentsil Anaheimis, California osariigis, selgitab, et teised faktorid nagu toidu liik, söögiisu, ainevahetus ja dieediks valmisolek mängivad samuti rolli sellal, kui sa võrdled erinevatest toitudest saadavaid kaloreid.

Iselaadi manustamise moodus.

Võttes arvesse perspektiivi, et kõik kalorid on võrdselt keemiliselt töödeldavad kehas, vaatab Matts toidule mitte kui ainult kaloritele. Kui sa võrdled kaloreid, siis loeb manustamise moodus. On kalorid vedelal või tahkel kujul? Uurijad võrdlesid õunamahla, õunu ja õunasuppi ja leidsid, et mahl kahandas vaid natuke nälga, samas kui õunad ja isegi õunasupp olid paremad näljakustutajad.
Teises uurimistöös anti katsealustele 450 kalorit limonaadiga või kummikommidega ja uurijad jälgisid, kui palju nad sõid hiljem selle päeva jooksul. Peale limonaadi joomist sõid uurimisalused samal hulgal nagu tavaliselt. Peale kummikommide söömist sõid nad aga vähem, seega kummikommid õigupoolest asendasid ülejäänud kaloreid.
Kummikommide söömisele järgneva toidu omastamist nimetatakse toidunormi kompenseerimiseks.Mattes kommenteerib, et tahked toidud omavad paremat kompenseerivat toimet kui vedelikud. Vedelikud pigem lisavad dieedile kui asendavad teisi toite. Seda kutsutakse nõrgaks kompenseerivaks toimeks,” jätkab ta. Ja limonaad pole ainuke probleemne jook need on üldiselt kõik vedelad kalorid olenemata sellest, kas nad tulevad siis mahlast või isegi piimast. Teiste sõnadega ole ettevaatlik vedelate kalorite suhtes, mis võivad pigem rohkem lisada su üldisele kalorite hulgale, kui asendada teisi toite.

Udune matemaatika.

Võrdle 100 kalorit leivast 100 kaloriga kanast ja 100 kaloriga võist. Mattes selgitab, et kõrge proteiiniga toit on kõige enam kõhtu täitev(see omab kõige kõrgemat küllastustunde määra), samas kui kõrge rasvasisaldusega toit on kõige vähem täitev.Seega võib kõrge proteiinisisaldusega dieet teoreetiliselt sul aidata tunda end rohkem täis ja jääda rahulolevaks kauemaks ajaks.
Kui kõrge proteiinisisladusega toidud on väärtuslikud nende täitmise mõju poolest, siis toidud nagu pähklid, milles on rohkelt rasva ja proteiini, pälvivad samuti tähelepanu. Paljud uurimistööd on näidanud, et pähklid, milles on siiski palju kaloreid, on head toidunormi kompenseerijad ja võivad isegi kiirendada ainevahetust. Mattes toob näitena ühe uuringu, mis leidis, et puhkamisele kuluva energia hulk oli 11% kõrgem peale pähklite tarbimist.
City of Hope Meditsiinikeskuse juures(Duarte, California) viidi läbi uuringud kahe grupi ülekaaluliste inimestega, kes olid meditsiinilise järelvalve all ja kes olid madalakalorilisel vedelikudieedil. Üks grupp lisas oma päevasele toidunormile 3 untsi mandleid, samal ajal kui teine grupp lisas sama hulga kaloreid, mis saadi kompleksetest süsivesikutest nagu popcorn ja Triscuit kräkkerid. Mõlemad grupid sõid päevas samal hulgal kaloreid, umbes 1000. 24 nädalase uurimustöö tulemusena selgus, et grupp, kes lisas oma toidunormile mandleid kaotas rohkem kaalus, kuigi mõlemad grupid sõid samal hulgal kaloreid. Samad kalorid, kuid erinevad tulemused.

Võitlus dieediga.

Kui võrrelda madalasüsivesikute dieeti madala rasvasisaldusega dieediga, siis eelistuseks on esimene. Vaatamata paljude uurijate algsele skeptitsismile näitasid hiljutised uurimused, et kõrge proteiini ja/või madala süsivesiku dieedid toovad kaasa suurema kaalukaotuse peale kuuekuulist dieedil olemist kui madala rasvasisaldusega dieedid”(Buchholz ja Scoeller,2004).
Aga mitte kõik eksperdid pole nõus, et ainult süsivesikute limiteerimine üksi aitab kaasa kaalukaotusele. Üks uurija kommenteeris seda nii:”Madalama süsivesikute sisaldusega dieedid olid seotud vähema arvu kalorite sissevõtmisega….kaalukaotus oli ette ennustatav kalorite sissevõtmise hulgaga, dieedi kestusega ja algse kehakaaluga, mitte aga süsivesikute sisaldusega.”(Bray,2003)
Vähene kalorite hulk on vajalik kaalu kaotamiseks ja madala süsivesiku dieedid tõesti toimivad.
Võta restoranis taldrik spagette ja lihakastet. Umbes 650 kalorist, mis on taldrikul, tuleb 350 spagettidest ja ülejäänu tuleb põhiliselt rasvast, mis on lihakastmes.Selles näites valides kõrge süsivesiku hulga(spagetid) või siis madala süsivesiku hulga (lihakaste), kärbiks see kalorite hulka poole võrra. Kummagi äärmuse puhul jääb vajaka valikust ja maitsest, mis ilmselt selgitab üldist kalorite tarbimise vähenemist (Shedari,2004).
Nocton märgib, et pole tähtsust, kui täpselt on uuringud teostatud, toitumise uurimist võivad mõjutada tundmatud faktorid. Kuigi 1200 kaloriline dieet võib olla ette määratud, võivad uuringus osalejad süüa rohkem või vähem, isegi kui toit on ette antud ja andmed on üles kirjutatud. Üldine sissevõetavate kalorite hulk avaldab mõju kaalule, aga madala süsivesiku dieet võib mõjuda vähema kalorite tarbimise tõttu. Negatiivne aspekt on see, pikaajalist kõrge süsivesiku- või kõrge proteiinisisaldusega dieedi mõju inimese tervisele pole uuritud ja kaltsiumi kadu võib olla probleemiks(Eisenstein,2002).

Valmisolek loeb.

Dieet võib tuua kaasa kaalukaotuse, kuid ainult siis, kui see on piisavalt isuäratav, et inimesed võiksid seda järgida pikema aja vältel.See on personaalselt erinev, kuid su toiduplaan olgu selline, millest sa suudad kinni pidada. Mattes illustreerib seda uurimistööga, kus võrreldi madala rasvasisaldusega dieedil olijaid keskmise rasvasisaldusega dieedil olijatega. Peale 18 nädalat olid mõõduka rasvasisaldusega dieedil olijad meelsamini nõus seda järgima.
Hea uudis Noctonilt on see, et andmed pika aja kohta näitavad meile, milline on parim dieet heaks terviseks, kaalukaotuseks ja kehaehituseks : töötlemata, kõrge kiudainete ja täisterade sisaldusega, palju köögivilja ja puuvilja, võimalikult vähe rasva ja rasvavabad piimatooted, rikas heade rasvade poolest, mis tulevad kalast, linaseemnetest ja mõningatest pähklitest ja seemnetest. Ja sa ei leia mitte kusagilt uurimust mis kahtleks sellisest usaldatavst ja tervislikust dieedist saadavates kasudes.

Autor: No Kia