11. september 2012

Energia…

Pole mingi saladus, et toidulisandite turul on väga palju erinevaid tooteid. Selle üle, kui palju tõsiselt treeniv sportlane erinevaid lisandeid ikka tegelikult vajab on palju debateeritud. Ekspertide poolt on antud mitmeid erinevaid hinnanguid, millest üks suhteliselt levinud väide on, et tegelikult peale kvaliteetse valgupulbri, hea kreatiini ja korraliku multivitamiinide kompleksi ei olekski suurt midagi vaja. Mis seal salata, eks osaliselt tuleb selle arvamusega nõustuda. Usun, et kolm nimetatud toidulisandit ja nende kaasamine oma toitumise ja taastumise praktikasse annavad võib – olla tõepoolest juba 2/3 kõikide turul levivate ja manustatavate lisandite kasutegurist. Ent, viimasel paaril aastal on mul olnud hea võimalus avastada enese jaoks veel üks garanteeritult toimiv toidulisandite rühm- erinevad treeningueelsed ergutid. Oma kogemustest erinevate treeningueelsete ergutitega annangi tagasihoidliku ülevaate.

Nagu ütlesin, valgu, kreatiini ja erinevate vitamiinikomplekside kõrval on treeningueelsete ergutite näol kahtlusteta tegemist lisanditega, mille efekt on selgelt tajutav ja tuntav. Kui valgu ja kreatiini toimet saame tunda kaudselt ja perspektiivses plaanis, siis ergutite toimimine väljendub üsna „käegakatsutavalt“ ja otseselt. Nende lisandite toime on üljuhul igas olukorras tajutav, kuid päris kindlasti on ergutite kasutegur eriliselt tuntav just madala energiataseme tingimustes. Seos on suhteliselt pöördvõrdeline, mida madalam on energiatase, seda enam ilmnev on ergutava toimega lisandite efekt. See asjaolu muudab selle toidulisandite grupi eriti hinnatavaks just võistluskulturistide seas, aga ka nende inimeste jaoks, kes on kaloridefitsiidis, et lihtsalt kehakaalu rasvaarvelt vähendada.

Ei salgagi, et see lisandite grupp meeldib mulle väga. Kasutan erinevaid treeningueelseid „käivitajaid“ tegelikult aastaringselt. Ütlen kohe alguses ära, et tuleneb see siis platseebost või mitte, kuid tunda on olnud absoluutselt kõikide erinevate ergutite toime. Lihtsalt mõnel juhul on toime vähem tajutavam, mõnel juhul tugevamalt tuntav. Ma ei hakka teostama tootes sisalduvate komponentide sügavat analüüsi, lihtsalt, annan oma põgusa kommentaari tuntava (mittetuntava) efekti kohta ja toon esile, mida konkreetse tootega seonduvalt vajalikuks pean. Aga nüüd asja kallale.

„Workout Shock“ (Fast) – mingis mõttes kindlasti klassika. Workout Shock on turul suhteliselt uus tegija, kuid mina julgeks küll väita, et vähe on selliseid tooteid, mis on ennast nii lühikese ajaga nii hästi tõestanud. See toode toimib, ja alati, selles pole kahtlustki. Kindlasti olen tajunud seda, et vahel on mõju rohkem tunda, teinekord jälle natukene, õige natukene vähem, kuid see lisand on kindel panus. Toime tuntavus sõltub suuresti ka paljudest muudest teguritest. Purgil soovitatakse enne trenni ühekordseks annuseks 24 grammi. Kusjuures see toimibki nii. Huvitav on aga see, et kui panen seda ainet vesilahusesse juba natukene vähem, siis muutub selle erguti toime oluliselt vähem tuntavaks. Ma tõepoolest ei tea miks see nii on, platseebo või mitte, kuid minu puhul nii on. Olen proovinud teha lahust 15 grammiga, 18 grammiga ja 20 grammiga, no ja on huvitav, ei anna see 18 – 20 grammi minul sellist efekti kätte, kui see soovituslik 24 grammi. Kuigi vahe on ju tegelikult ainult mõni gramm.

Workout Shock äratab alati kenasti üles, pumbatus on olemas, mitte ülemõistuse, kuid mõõdukas, selgelt paraneb pingutamise võime ja vastupidavus pikkadel seeriatel. Kui Shock hakkab mõjuma, siis on tuntav selline kerge kihelus, ärevus või erutuvus. Kindlasti, andke aega, et asi enne trenni korralikult toimima saaks hakata. Purgil kirjas olev soovituslik 30 – 45 minutit ongi täpselt piisav ja hea aeg. Olen ise korduvalt sellega ämbrisse astunud, et pole pärast manustamist andnud piisavalt aega niiöelda mõjumiseks. Tagajärjeks on tihtipeale olnud see, et tunned tõsist toimet alles siis, kui 2/3 trenni juba läbi või oled dušši all pesemas. Minu jaoks muudab Workout Shocki eriti hinnatavaks see, et see erguti ei anna praktiliselt üldse kaloreid ega süsivesikuid. Maitse poolest selline keskmine lisand, ei midagi ülimeeldivat, samas talutav ja ei ole ka midagi hirmsat. Õhtul laseb enam – vähem magada.

„Massacra“ (Olimp) – kindlasti üks väga võimas lisand, võimas lisand ja samuti toimiv lisand, kuid ütlen kohe, et minu arust võiks üks soovitav portsjon 1/3 või väiksema mehe korral isegi ehk poole võrra väiksem olla. Selle lisandiga tunnen eriti head pumbatust, isegi mõnevõrra rohkem võib – olla kui Workout Shockiga. Vahe ongi võib – olla selles, et Massacra lööb kuidagi eriti puhevile, Shock annab mõõduka pumbatuse ja ei löö nii „õhku“ täis kui Massacra. Energiat seeriates vastupidamiseks ja pingutamiseks annab hästi. Massacraga ei tunne nii palju ka sellist kerget surinat või värinat kui Shock´iga. Aga jah, kogus on minu arvates päris suur. Pikka aega, kui seda võtma hakkasin, oli peale võtmist nagu isegi natukene selline lääge tunne või süda kergelt paha. See tuligi ilmselt küllaltki tavapäratult suurest kogusest, mida korraga sisse tuleb võtta. Selline tunne on mõnevõrra ka nüüd tunda, kuid nüüd see ei häiri mind enam ja ei ole ka nii palju väljendunud. Massacra toime tundub trennis ka natukene kestvam kui Workout Shock´il. Mingi vahe ehk on selles osas, kuid pean seda veel tunnetama. Kui see vahe on, siis see vahe on väike ja see tuleneb ilmselt sellest, et Massacral on ka kerge kaloraaž taga ja 35 grammi süsivesikuid sees. See asjaolu tähendab muidugi seda, et enne võistlusi ma seda ergutit väga sageli ei kasuta. Kaloraaž pole küll teab mis suur, kuid enne võistlusi on kõik arvel ja siis eelistan süüa.

Üks huvitav asi veel, kui olen Massacrat enne trenni võtnud, siis ei taha ka pärast trenni päris pikalt süüa, isegi dieedi ajal. Massacra maitse on minu jaoks isegi meeldivam kui Workout Shockil. Massacra kohta ütlen muidugi ära, et kui olen seda võtnud, siis õhtul on uni häiritud. Teen oma trennid 17.00 – 18.00 ja umbes 17.00 – 17.30 ajal võetud Massacra annab õhtul kindlasti tunda.

„Soul Ripper“ (Olimp) – ütlen kohe ära, et tundus lahja. Maitse on parim, mida ergutite puhul olen tunda saanud, kuid mõju oli hädine. Peaaegu, et olematu. Midagi oli, kuid kuidagi väga hädine toime. Seda ergutit olen muidugi võtnud ka ainult ühel korral. Kui midagi täpsustub, annan teada.

„Extreme Speed“ (Olimp) – tegemist on treeningueelse „shot´iga“ ja ütlen, et toimib, kuid jällegi mõnevõrra omamoodi. Imestama paneb see, et selline väike „suts“ üldse toimib, aga toimib, jõuliselt, kuid lühiaegselt. Tunnen selgelt mõju juba 10 – 15 minuti pärast, kui selle shot´i sisse panen. Annab sellist pingutamise võimet, aitab tuntavalt oma jõuvarusid kontsentreerida ja eriti särtsakad tunduvad „Extreme Speediga“ suure või mõõduka raskuse esimesed kordused. Pika seeriaga ja kerge raskusega see särtsakuse efekt nagu niivõrd palju ei avaldu. Annab ka pumbatust, mis hetkeliselt võib olla isegi paremini märgatavam, kui näiteks „Workout Shocki puhul. Samas, nagu ütlesin, „Extreme Speed´i“ mõju käib ka oluliselt kiiremini maha, kui Massacra või Workout Shock´i“ toime.

Soovitan kombineerida Extreme Speed´i puhta arginiini ja kreatiiniga. Extreme Speed + Olimp´i kreatiin + 2500 mg arginiini (AAKG) ja tulemus on veelgi parem ja kestvam. Kusjuures, mis iganes viisil te seda „Extreme Speed´i“ tarbite, ärge võtkegi seda päris kohe trenni algul. See hakkab mõjuma lihtsalt nii kiiresti. Tehke julgelt soojendus ära ja alles siis võite selle asja sisse võtta. Olen teinekord isegi nii teinud, et kui esimesed harjutused ei ole nii tähtsad, teen need „omal jõul“ ja kui 2. – 3. harjutus nõuavad isegi suuremat jõudu ja on tähtsamad võtan Extreme´i koguni alles peale 1. – 2. harjutust. Juhul kui kombineerite arginiini ja kreatiiniga ning lisate veel BCAA, siis need võtke loomulikult juba enne trenni ära. Exreme´i puhul on ka see huvitav, et kuigi ta on koguseliselt väike, tihtipeale tunnen isegi juba trennis, teises pooles, kuidas mõju kaob, häirib siiski ka tajutavalt õhtust und.

„Pump Express“ (Olimp) – kaua aega seisis see purk mul kodus kinnisena. Kui esimest korda võtsin sain omale meeletu peavalu. Tean ka miks. Esiteks on ka selle toote soovituslik ühe portsjoni 70 grammi minu arvates liiga palju. 40 – 50 grammi töötab juba ülihästi. Eks see 70 grammi oligi minu organismi taluvusele ehk liig. Ja teiseks, olin väga vähe aega enne „Pump Express´i“ joonud ära ka korraliku kange kohvi. Eks nende kahe koostoime pluss lisaks veel muud selles 70 grammis sisalduvad ained andsidki tulemuseks peavalu. Lisakohvi oli muidugi rumalus. See on muidugi tarkus kõikidele treeningueelsete ergutite austajatele. Kui midagi sellist enne trenni võtate, siis kohvi eraldi ei ole mõtet enam juurde juua. Tekib ülierutuvus, mis võib väljenduda halvas enesetundes, tekivad hoopis peavalu, jõuetus ja töövõime langus. Sest, tass kanget kohvi sisaldab juba niigi 150 – 200 mg kofeiini. Keskmiselt on iga treeningueelse erguti ühes annuses veel lisaks 100 mg kofeiini, pluss veel muud ergutava ained. Kui need asjad kõik kokku panna võib teadmatusest tagajärjeks olla tõeline energiapomm, mis hakkab kasu asemel pigem kahju tekitama. „Extreme Speed´i“ shot sisaldab suisa 200 mg kofeiini, kui enne seda veel tõsiselt kange kohv sisse kütta, siis teeb see kokku juba 300 – 400 mg kofeiini. Kusjuures nii olen isegi toiminud, peavalu isegi ei olnud sellise kombinatsiooni (tass kanget kohvi, pluss puhas arginiini 2 kapslit ja trennis veel „Extreme Speed“), kuid magamisega oli küll õhtul probleeme. Ja alati ei pruugi nii hästi, ehk ilma peavaluta, minna.

Pumbatus on selle treeningueelse toote korral muidugi võimas ja selle lisandi manustamine enne trenni ajab mu käed väga jämedaks. Tõsiselt, proovige, kui võimalust on, ostke või kamba peale! Pumbatus on iga lihase korral hea, kuid eriti väljendunud on see pumbatus just käte korral. Tunnen, et see lisand aitab päris pikalt terve trenni (60 – 75 minutit) ka kesta. Jõuan pikki seeriaid ja kui tavaliselt on normaalne, et 1. seerial jõuad kõige rohkem, 2. seerial juba veidi vähem, 3. seerial veel vähem, siis „Pump Express’iga“ tajun, et ka näiteks 3. tööseeria ei ole nii raske, kui tavaliselt 3. tööseeria on. Tuleb muidugi öelda, et pumbatus, mida see toode kaasa toob on nii vägev, et varjutab vaskulaarsuse ja veresooned. Aga see on ka mõistetav, kuna see pumba efekt selle lisandi korral ongi primaarne, ergutav mõju on olemas samuti, kuid see on pigem sekundaarne. Kindlasti ei ole ka see toode päris võistlusteks valmistumisel minu arsenalis, kuna sisaldab ka kaloreid. Aga, toode on hea!

„NO Preload“ (Olimp) – see on selline erguti, mis samuti kindlasti toimib, kuid sellist otsest, kohest või vahetut mõju mina sellel ergutil nii võimsalt ei taju. Ja kuigi minul see lisand sellist otsest surinat esile ei kutsu ja töövõimet tuntavalt tõstvat toimet ei teki, tunnen, et ta omab mingit keskmist, kuid küllaltki pikaajalist varjatud toimet. Nii pikaajalist, et selle lisandiga on mu uni õhtul kindlasti häiritud. Olen „No Preload’i“ kombineerinud samuti arginiiniga, 2 kapslit arginiini, 2 – 3 kapslit NO Preload´i ja kiirelt imenduv kreatiin. Sellisel juhul on toime tuntavam.

„NOX Pump“ (Dorian Yates) – see on muidugi ergutite erguti, minu jaoks toimivaim, mida kunagi olen proovida saanud. Pump efekt ei olnud sel lisandil niivõrd suur, kuid käima tõmbas see asi küll ja korralikult. Kahjuks ei ole seda Eestist enam saada ja kuuldavasti võib selles lisandis olla ka ühendeid, mille avastamine dopingukontrollis ei pruugi kasuks tulla.

„Amok“ – seda ei ole veel ise proovinud. Kui proovite, andke teie teada, kas ja kuidas teil toimis.

Kokkuvõte:
1. Fakt on see, et mingid imeasjad need ergutid ka ei ole. Ise tuleb trennis ikkagi tööd teha ja pingutada.

2. Erinevate ergutite erinevad toimed on siiski selgelt eristatavad.

3. Kui te treeningueelset ergutit tarbite, andke see 30 – 45 minutit aega imenduda, vastasel korral omate korralikku energiat mitte trennis raskustega rassides, vaid pärast dušsi all.

4. Kas vähem või rohkem, und häirivad need ergutid enamasti kõik, vähemalt minul. Eks palju oleneb inimese ainevahetusest, aga kindlasti on oma osa ka sellel, millal päeva lõikes oma treening teha. Minu treeningute ajaks on kujunenud juba aastaid õhtune aeg, 17.00 – 18.00. Sellisel kellaajal tarbitult võivad treeningueelsed töövõime tõstjad suure tõenäosusega unehäireid tekitada. Samas, lisan veelkord, et kõik on individuaalne ja teil ei pruugi see nii olla.

5. Ärge tarbige neid erguteid enne igat kerget trenni. Mida sagedamini neid tarbida, seda enam te nendega kohanete ja seda enam nende tuntav, abistav ja käimatõmbav toime väheneb. Ütlen teile ausalt, et tean, et see tõesti nii on ja soovitan teil ka seda järgida. Pean ka endale ikka ja jälle meenutada, et päris enne igat trenni ei ole neid vaja võtta.

6. Arvestage, kui palju ja milliseid lisandeid te oma päeva lõikes tarbite ja kombineerite. Pean silmas seda, et kui sa kavatsed võtta enne trenni rasvapõletajat, treeningueelset ergutajat ja mõtled, et jood lisaks ka tassi kangemat kohvi, siis see kõik on liiast. Sellise lähenemisega teete omale liiga ja panete niiöelda üle, kuna see võib halvimal juhul kokku tähendada korraga 500 – 700 mg – st kofeiini annust, mis on osutub pigem pärssivaks kui panustavaks.

7. Kui võimalust on ja hakkate omale mõnda eelnevalt kirjeldatud toimega lisandit soetama, siis minu kindel soovitus oleks, kas „Workout Shock“ või „Massacra“, neid lisandeid võib usaldada ja toimivad, peaaegu, et alati.

Autor: Janar Rückenberg