30. aprill 2012

28. EKV – Indrek Otsuse kommentaar

28.Eesti karikavõistlused on ajalooks saanud ja kuuel alal (kokku kümnes kategoorias) võitjad selgunud. Alade arv suureneb aastate lõikes aga kategooriate arv oli sedapuhku väiksem. Nimelt rakendati reeglit: alla 3 osalejaga kategooriad liidetakse. See oli väga õige lahendus ja nii oleks võinud varemgi talitada. Tõusis võistluse sportlik sisu. Neile, kes arvavad, et selliselt peletame võistlejaid eemale, vastan nii: üleriigiliste võistluste (EKV, EMV) tiitlid peavad olema väärtustatud. EMV ja EKV ei ole koht, kuhu tulla “proovima”, selleks on regionaalsed võistlused.

Võimalik, et tulevikus leiab julgemalt kasutamist ka peakohtuniku õigus mitte lubada lavale puuduliku ettevalmistusega võistlejaid. Olgu märgitud, et laupäeval, Salme Kultuurikeskuses, ma selleks põhjust ei näinud. Siiski peaks meie treenerid maast-madalast sisendama oma õpilastele, et kõigepealt tuleb kõvasti tööd teha ja saavutada korralik tase. Lati asetamine madalale ja üle kiitmine viib paraku vale mentaliteedi kujunemisele: süüdistatakse kohtunikke ja kõiki teisi, peale iseenda. Vaadake peeglisse, rohkem (enese)kriitilist meelt!

Athletic fitness

Alustuseks tõden, et muudatus reeglites, mis annab kehavoorule 1/3 osakaalu (senise 1/2 asemel), oli samm õiges suunas. Võrdsed seisud lahenevad aga kehavooru alusel, ka see on loogiline. Kuna eliminatsioon (so pääs 15 hulka) toimub ainult keha järgi, siis on korraliku keha omamine hädavajalikuks eelduseks, vähemalt suurvõistlustel. Kas ja kui suurel määral toimub kulturistide “invasioon”“ athletic fitnessi, näitab tulevik. Siin on oma osa ka reeglite arengul. Hetkel, me ei tea, kas tuleb mingi kehakaalu / pikkuse limiit, nagu meeste fitnessis ja klassikalises kulturismis.

Süsteem, kus paremus selgub kolme vooru kohtade summeerimisel, soosib ühtlast tugevust kõigis komponentides: oluline on mitte omada nõrka ala. Pole tähtis, kui pika puuga sa võidad aga nõrk ala läheb kalliks maksma.

Olen arvamusel, et AF on Esta õige ala. Raudne leedi! Keha ja vorm on stabiilselt hea, tõmbed-surumised ehk veel paranevad aga rahvusvahelisel tasemel võib komistuskiviks saada sõudmine. Soovitaks selle ala treenigplaani osas konsulteerida spetsialistiga. Darola trumbiks võib saada just kehavoor: looduselt on saadud suurepärane „raam“. Nüüd tuleb see täita lihastega…See on loomulikult aastate töö. Kas valida AF või BF sõltub kehaliste võimete arengust. Siin peaks varu olema veel väga suur.

Ainus juunior, Jüri Juurikas, oleks jõuvooru ka meeste konkurentsis võitnud ning arvata võib, et üksi sõudes ei pannud ta kõike välja. Korralik tegija igatahes, kindlasti ka meeste seas.
Kehavooru võitis teenitult Harri, tänu parimale vormile. Kiiduväärselt on tal õnnestunud oma keha aasta-aastalt tasapisi parandada. Medali värv tuhmus sõudmisega. Selle ala järeleaitamisele peakski nüüd keskenduma. Võrdsete punktidega lõpetanud Kristo ja Kristjani duellis esikohale otsustas esimese paremus kehavoorus. Kõvad sõudjad mõlemad. Momendil tundubki, et nõrga sõudmise korral, ei suudaks ka meie paremad kulturistid AF võitu võtta, või siiski… Miks ei võiks uut ala proovida näiteks Imre Vähi ja Janar Rückenberg?!

Ennustan athletic fitnessile populaarsuse kasvu kogu maailmas. Võimalik, et lähiaastad on parim aeg Eesti sportlastele saada kõrgeid kohti …enne, kui selle ala võtavad käsile suured riigid. Isiklikult pean võtmeküsimuseks kehakaalupiirangute sisseviimist reeglitesse, et vältida ala muutumist “atlethic bodybuildinguks”.

Lõpuks veel üks tähelepanek / soovitus. Tõmmete ja surumiste korrektne tehnika tuleb ära õppida. Ei ole vaja kiirustada! Kardan, et just rahvusvahelistel võistlustel tabab musta sooritusega harjunud sportlasi täielik läbikukkumine.

Noorte kulturism

Kõik neli võistlejat olid tasemelt veel oma sportliku tee alguses. Marko ja Ergo veidi parema ettevalmistusega ja selles järjekorras nad ka lõpetasid. Tore, et vabakavadega viitsitakse vaeva näha.

Juunioride kulturism

Siin oli koos põnev ja korraliku tasemega seltskond, kellest enamik oli sammu edasi astunud, rohkem või vähem. Võitjas muidugi kahtlust polnud: Miku proportsioonid on teistele püüdmatud. Lihasmassi ja vormi kombinatsioon oli tema kärjääri parim ehk teisisõnu, pole ta selle kehakaalu juures nii terav olnud. Siiski, vormi tuleb parandada, kui seada latt maailma tasemele. Eesti parim nelipea, selles pole kahtlust… Taavi oli kindlalt ja teenitult teine, suuresti tänu kõige kuivemale vormile. Siimu kenad jooned ei tõstnud teda kolmandast kohast kõrgemale, sest Revali võistlustega võrreldes, polnud konditsioon paranenud. Jevgeni pidi sel korral leppima neljanda kohaga, vaatamata huvitavale vabakavale. Esmapilgul on see üllatav, just nimelt esmapilgul. Vägagi korralik lihasmass ja oma tugevad poosid paistavad kohe silma. Paraku said saatuslikuks nõrgemad poosid (selg…) ja vead pooside võtmisel võimendasid seda. Kuivama vormi korral olnuks parem koht täiesti reaalne. Usun, et see tuleb. Tundus, et Aleksandri püss oli tühjaks lastud Revali võistlustel ja siin jäi ta selgelt paremate varju. Vormi ei asenda millegagi…

Fitness

Tore, et meie ühel lipualal oli siiski kaks võistlejat väljas, küll väga erinevate kehatüüpide ja erineval tasemel vabakavadega. Kristina treening on vilja kandnud: liha(st) on luudele juurde tulnud. Eks Kristina eeldused peegeldusid juba Tallinna World Cupil saavutatud kohas aga taas kordan…aeg annab arutust. Et läbilöök rahvusvahelisel tasemel ei pruugi tulla kiirelt, näitab Natalia sportlasetee. Vabakava olen näinud kindlama sooritusega, kui Kristinal seekord õnnestus. Ootan huviga, mida toob EM.

Bodyfitness

Nagu juhtub suurematelgi võistlustel, nii ka Salmes lavale astunud 6 võistlejat (1 juunior ja 5 naist) panid kohtunikud probleemi ette: mida hinnata ja kuhu tõmmata piirid bodyfitnessis. Kas Esta koht on bodyfitnessi troonil? Häältega 4/3 läks võit Estale ja miks ka mitte! Vaieldamatult parim konditsioon ja lihas. Muidugi juhul, kui Triin ja Darola lihasmassi lisavad ja vormikuivust parandavad, siis…kerge öelda, raskem teha. Peamine tähelepanek: arenguvaru on ja tasub tõsiselt edasi teha! Tiina visadust ja väsimatust peab kiitma aga seekord oli ta endale liiga teinud, kehakaalu alla toonud ja lihase ära kaotanud. Monika tuli välja ettevalmistamatult ja sai karistada. Alati on järgmine kord…aga siis vormiga.

Bikini fitness

Sellel alal oli laval suurim arv naisi—tervelt kaheksa. Asi on nii uus ja arengujärgus, et kohati tundub, et võistlejad ei tea, mida pakkuda ja kohtunikud ei saa aru, mida vaadata… Vähemalt üks inimene oli jõusaali ust kulutanud ja see paistis välja. Egle oli omal tasemel, tubli. Kes arvab, et bikiini fitnessis pole lihaseid vaja treenida, see eksib. Eks aeg näitab aga maailmatase sellel alal on midagi meie bodyfitnessi sarnast.

Klassikaline kulturism

Kogu meie MM-i koondise eemalejäämine andis võimaluse teisele. Loomulikult peegeldus see tasemes. Rebimine esikohale oli kõva, kus kogenud võistleja pani uustulnuka paika alles vabakavaga. Siim oligi minu jaoks suurim positiivne üllataja EKV-l. Korralik vorm, klassikalised jooned! Teeb õiget ala. Kui jalad -sääred paranevad, on üks arvestav mees Eestis juures.

Nikolai tegi oma taseme ära. Kehaehitus on pigem kulturismile sobiv aga kehakaal lubab ka klassikas võistelda. Juba AF-s naha soojaks saanud Harri oli kohtunike üksmeelse otsusega kolmas. Ei vaidle vastu: kodutöö oli hästi tehtud.

Kulturism

Nagu viimastel aastatel sageli juhtub, ei ole ka seekord kulturismi kategooriast midagi pikalt rääkida. Ott ajab oma vagu, omal tasemel ja, kes ei mahu klassikasse, saavad võimaluse tema kõrval seista. Standard on viidud nii kõrgele, et seda on tal endalgi raske ületada. Seekord jäi väike varu kuivuses, mis tuleb EM-ks kindlasti ära realiseerida.

Aleksanderi comeback tõi teise koha, tänu nähtud vaevale vormi tegemisel. Mareki lagi on kindlasti kõrgemal, kui ükskord vorm välja tuleks ja jalad alla saaks. Osa poose on üllatavalt head. Pooliku ettevalmistusega Andreid ei aidanud kõrgemale kohale ka (meie tasemel) korralik lihasmass.
Absoluutkategoorias oli järjestus loogiline aga asi olnuks huvitavam, kui veel mõni juunior seisnuks rivis. Minu viga.

Samal teemal:
[url=http://www.fitness.ee/uudis/4288/28-eesti-kv-kulturismis-ja-fitnessis-2012-tulemused-ja-galerii]28. EKV 2012 aastal[/url]

Autor: Indrek Otsus