27. oktoober 2011

Bikiini fitness: saame tuttavaks!

Jõusaalides räägitakse, et võistlemist on hea alustada body-fitnessist või bikiinivõistlusest, kui tahetakse tulevikus võistelda klassikalises kulturismis või isegi kulturismis. Ütleme otse: bodyfinessil või bikiinivõistlusel ja naiste kulturismil ei ole tegelikult muid sarnasusi, kui see, et treenitakse raskustega. Samamoodi võiks öelda, et jooksmist oleks hea alustada 100 meetri sprindiga ja sealt edasi minna 200, 400, 800 ja 1500 meetri kaupa 5000 ja 10000 meetrini, kuni ollakse võimelised maratoni jooksma. On tõsi, et nendel aladel kasutatakse raskusi lihaste kasvatamiseks ja jalgu jooksmiseks, kuid treeningviis ja põhimõtted on kaks eri asja.

Huvitav on see, et bikiinivõistlustel on palju erinevaid tasemeid. Esimene tase on mõeldud algajatele, seejärel on kohalikud Meistrivõistlused, kust on võimalik edasi liikuda Euroopa või isegi Maailma Meistrivõistlusteni ( kaasa arvatud Arnold Amateur Bikini). „Kirsiks tordile“ on veel prof võistlused, kuhu pääsevad kõikidest parimad võistlejad.

Mida see ala nõuab?
Kindlasti oled kuulnud, et bikiinivõistlus ei nõua palju treenimist, kuna ei vajata nii palju lihaseid nagu näiteks bodyfitnessis. Nüüd peab tõesti mõtlema, mis alaga on tegemist! Bikiinivõistlusel pole tõesti vaja nii palju lihaseid ja kuivust, kuid vajalik on keha tasakaal ja veel palju muud, mille peale mõned inimesed kindlasti kunagi ei mõtle.
Bikiinivõistlusel mängib suurt rolli looduse poolt antud kehaline struktuur, mida ei korva ükski lisa lihastrenn. Seetõttu on bikiinivõistlus ehk kõige nõudlikum nendest aladest? Kõik proportsioonid – jäsemete pikkus keha suhtes ja lihasmass – peavad olema omavahel tasakaalus.

[pilt=6988]
Pildil Soome võistlejad. Vasakult: Anna Virmajoki, Kati Raatikainen ja Suvi Iso-Kuusela

Teisest küljest on väga raske saavutada sellist vormi, kus keharasvad on jaotunud ühtlaselt kogu kehas, ilma, et kõhulihased liialt välja ei paitaks. Bikiinivõistleja ei tohiks kaalust alla võtta nõnda, et lavalt oleks näha kaalulangusest põhjustatud ebatasane kuivus, eriti reite ja tuharate piirkonnas. Võistlejal ei saa olla kuskil kehal rasva suhtes probleemseid piirkondi, vaid kõik peab olema tasakaalus. Ehk bikiinivõistleja peab olema sündinud lihaseliseks ja üsna rasvatuks. Kas see ei kõla kuidagi liiga karmilt?

Esinemisoskus!
Teine väga tähtis asi võistlejate juures on looduse poolt omandatud esinemisoskus ja lavasära. Kui on olemas n.ö. „täispakett“, aga puudub oskus end laval väljendada ja esile tuua, on lõpptulemust jube vaadat – potentsiaal on lihtsalt raisku lastud. Bikiinivõistleja peab oskama nautida esinemist ja laval olemist.

[pilt=6989]
Stiilinäide Soome bikiinivõistlejalt Suvi Iso-Kuuselalt

Kui oled iseloomult häbelik, vaikne ja eemaletõmbuv, pole see ala kindlasti sinu jaoks õige ega saa ka kunagi olema, sest eelpool mainitud asju, mis antud võistluseks vajalikud, ei ole võimalik õppida. Kui oled aga mõelnud, et võiksid teha modellitööd ja tahad sportida, on see ala just sulle.

IFBB bikiini fitnessi reeglid

Võitlus on mõeldud endast hoolivatele ja tervislikke eluviise armastavatele naistele. Võitlejatel ei tohi olla väljajoonistunud lihaseid, kuid keha peab olema sportlik ja terve välimusega. Üla- ja alakeha peavad olema üksteise suhtes sobivad ning hindamisel võetakse arvesse ka nägu ja juukseid.
Bikiinivõistlejad ei saa osaleda üheaegselt sama võistluse raames toimuvatel kulturismi, finessi, klassikalise kulturismi või bodyfitnessi võistlustel.

Esinemisriietus

Võistlusriietena kasutatakse kaheosalisi bikiine ja kõrgkontsalisi kingi.
• Võistlejad võivad kasutada poest ostetud bikiine.
• Bikiinid peavad olema sobilikud ja maitsekad.
• Bikiinid võivad olla mustrilised ja võistleja võib valida mistahes värvide vahel.
• Bikiinide alaosa peab katma vähemalt 1/3 tuharast. Keelatud on kasutada stringe.
• Kingade värvi ja stiili valib võistleja ise. Keelatud on kasutada platvormkingi.
• Lubatud on kasutada mõistlikkuse piirides ehteid.

Keha pruunistus

Võistlejate keha peaks katma loomulikuna näiv ja tervislik pruunistus.

Pikkuskategooriad

Vastavalt võistlejate arvule võisteldakse kahes kategoorias:
• Kuni 163 cm
• Üle 163 cm

Tutvustusring

Võistlejad tulevad lavale ühekaupa ja teevad nn. T-kõnni

T-kõnd tehakse järgnevalt:
• Võistleja tuleb lavale, jääb seisma lava keskel ja poseerib näoga publiku poole
• Võistleja pöörab end seljaga publiku poole ja poseerib uuesti
• Võistleja pöörab end näoga publiku poole ning kõnnib lava ühte äärde (poseerib) ja seejärel teise äärde (poseerib).
• Võistleja suundub tagasi üldrivisse

Ring 1: eelhindamine

Peakohtunik kutsub võistlejad võrdlusesse 5 kaupa ühes rühmas numbrilises järjestuses. Võistlejad poseerivad eespidiselt ja seljaga. Peale kõiki võrdlusi seisavad võistlejad kahte rivvi lava tagumises osas, nõnda, et lava jääb keskelt vabaks. Kohtunikel on võimalus kutsuda võistlejaid 3-5 kaupa võrdlusesse.

Hindamine

Kohtunikud hindavad võistlejaid järgmiste kriteeriumite järgi:
1. Keha tasakaal ja kuju
2. Keha üldmulje
• Naha toon ja päevitus
• Rüht
• Üldmulje

Kohtunikud märgivad nende arvates 6 parimat, asetamata võistlejaid paremusjärjestusse. 6 enim märgitud võistlejat pääsevad finaali.

Finaal
Kuus finalisti tulevad lavale numbrilises järjestuses ühe kaupa ja teevad T-kõnni. Peakohtunik palub võistlejatel poseerida eespidiselt ja tagant ning seejärel paigutatakse võistlejad rivis ümber ning toimub uus poseerimine.
Lisavõrdlusi ei toimu, finaliste hinnatakse esmase võrdluse põhjal.

Tekstitäiendused:
• Women Bikini Fitness [url=http://www.ifbb.com/pdf/bikini_fitness_rules.pdf]http://www.ifbb.com/pdf/bikini_fitness_rules.pdf[/url]
• IFBB Universe http:[url=//www.ifbb.com/ifbb_universe/3/]//www.ifbb.com/ifbb_universe/3/[/url]

Autor: BODY vabatõlge: Aire Lossmann