6. detsember 2008

Räägime müütidest…naised ja kulturism…naised ja raskuste tõstmine…

Esmalt enne teema juurde asumist on oluline teada ja arvestada, et mitte mingisugune treening ei anna tulemusi ega vormi teie kehast ideaalkeha, kui te ei ole arvestanud õige toitumisega. Õigupoolest toitumine ongi just see, läbi mille saame vormida ihaldatud kehatüübi.

Esimene kõlakas, mis ringi levib, on siis see, et raskuste tõstmine muudab naised suurteks ja samal ajal kohmakateks.

Võttes arvesse asjaolu, et naiste organism ei tooda naturaalselt pooltki niipalju testosterooni kui mehe organism, on võimatu, et naine suudaks üldse omale mingi hirmsa lihasmassi selga kasvatada. Need hirmud on suure tõenäosusega tekkinud professionaalseid naiskulturiste vaadates, kes tarvitavad päris suure hoolega anaboolseid steroide. See asjaolu ongi põhjuseks, miks säärane lihasmass on saavutatud.

Lisaks steroididele, on paljudel naisprofikulturistidel väga hea geneetika ja suur töötahe, neid kahte ühendades, lisaks steroidid ning mitu tundi päevas jõusaalis raskustega ning tulemus ongi selline nagu me Ms. Olympial võime näha.

Uskuge mind, need suured naiskulturistid ei näe sellised välja „juhuslikult. „Halvim, mis saab ilma steroidideta, kuid raskustega treenivate naistega juhtuda on, et saate omale toonuses ja pringi, tselluliidivaba väljanägemise sellise nagu fitnessis võistlevad naised välja näevad. See on „halvim!!!

Teine müüt, mis ringi liigub, on, et üritatakse läbi jõutreeningute oma rinda, selle kogukust suurendada. Vabandust tüdrukud kuid nii see ei ole. Naise rinnad on enamuses rasvkude, seetõttu on jõutreeningu abil võimatu rindu suurendada. Tegelikult on hoopis nii, et kui teie keha rasvaprotsent kukub alla 12% hakkavad ka teie rinnad kahanema. Jõutreening suurendab küll aga seda, mis on rinnanäärme all ehk siis rinnalihast. Siit võibki see kõlakas pärineda, ent kui te soovite suurendada konkreetselt oma rindu, siis tuleb hoopis kaalus rasva arvelt juurde võtta või panna implanaadid.

Kolmandaks arvatakse, et jõutreening muudab naised jäigaks ja kangeks ning teeb lihased lühikeseks. On nii, et kui te teete harjutusi korralikult täisamplituudiga, siis painduvus ja liigeste liikuvus isegi suureneb. Või võtame näiteks harjutused nagu lendamised hantlitega, jõutõmme sirgete jalgadega, surumised hantlitega või lõuatõmbed need harjutused sooritatuna täisamplituudiga isegi venitavad lihast, kui te teete neid korraliku sügava amlituudiga. Nii, et täisamplituud ja muidugi venitused pärast treeningut ja pole probleemi.

Järgnevaks juba klassika valdkonda kuuluv müüt kui te jõutreeningu lõpetate, katkestate või ära jätate, siis lihased muutuvad rasvaks. No saage ometi üle see on ju sama, kui öelda, et kui te oma kuldsõrmust ei kanna, siis see muutub vaseks. Lihaskude ja rasvkude on kaks täiesti erinevat kudet. Mis juhtub, kui jõutreening tavaliselt katkestatakse? Juhtub see, et kuna raskusi enam „taga ei ole, ei näe organism suurenenud lihasmassi säilitamisel mõtet ja see kahaneb, samal ajal on küllaltki tavaline, et ei järgita enam ka dieeti ehk ei vaadata, mida suhu pannakase. Või süüakse sama vägevalt edasi, kui treeningute ajal kehalist aktiivsust taga ei ole, toitutakse endiselt suure kaloraaziga või ei jälgita enam üldse toitumist ning tulemuseks ongi rasvaprotsendi tõus. Nagu öeldud kui jõutreeningut ei tehta, siis lihased tõmbuvad tagasi, samal ajal süüakse üle või toitutakse rämpstoidust ning kiirelt tekkiv muutus (lihaste massi vähenemine ja rasvaprotsendi tõus) võivadki luua illusiooni, justkui oleks lihased muutunud rasvaks. Selline transformatsioon (lihas rasvaks) ei ole aga kuidagi võimalik!!!

Viies müüt on eelmisega seoses ja lähedalt. Otse vastupidi on ka palju neid, kes arvavad, et jõutreening muudab rasva lihasteks. See tähendaks kujundlikult nagu seda, et me võiksime siis ükskõik, mis metalli kullaks muuta aga nagu teame, ka see ei ole ju võimalik.

Selline arusaam tuleneb asjaolust, et reeglina, kui treeningsaali kehakaalu alandamise eesmärkidega minnakse, siis tehakse tihtipeale nii jõutreeningut kui ka aeroobset treeningut. Ja kui need kaks eelmist kombineerida veel enam vähem paigas dieediga, siis lihaste esile joonistumine võib kiiresti tekkida. Mitte rasv ei läinud lihaseks, vaid läbi aeroobse ja dieedi on rasvaprotsent vähenenud, jõutreeningust tulenevalt on lihastes toonus tõusnud ja see kõik kokku laseb kehal trimmim välja näha ning lihastel paremini välja joonistuda.

Kuuenda müüdina tooks välja selle, et nii kaua, kui te treenite, võite te süüa, mida iganes. Oi kuidas sooviks, et see oleks tõsi. Ent miski pole tõest kaugemal, kui see arusaam. Iga indiviidi ainevahetus määrab ära kui palju kaloreid me kulutame puhkeolekus ja harjutades. Ja kas me harjutame või mitte, kuid kui me tarbime pidevalt rohkem kaloreid, kui kulutame, siis lisakaloraaz läheb ikkagi kõik rasvaks.

See arusaam võib tuleneda indiviididelt, kes on väga kiire ainevahetusega ja on tõepoolest nii, et ükskõik kui palju nad ka ei sööks ja mida nad ka ei sööks, nad ikka ei lähe paksemaks ega võta kaalus juurde. Lisada veel treenimine ka siis on kulutused veelgi suuremad. Selliseid inimesi on olemas, küll ja veel!!!

Seitsmes tobedus naised ei peakski peale aeroobse muud tegema ja kui jõusaali teha, siis peaks tõstma hästi kergeid raskusi. Totaalne jaburus, eks!!! Esiteks kui teha ainult meeletult aeroobset, siis läheb küll ka rasva, kuid läheb energiaks ka lihas. Jõutreening raskustega ongi see, mis aitab lihastel säilida. Kui läheb lihas, siis poe ju ka varsti enam „vahendeid, mis rasva energiaks kulutaksid. Naised, kes loodavad saavutada omale ainult aeroobsega ideaalse või selle lähedase keha, jäävadki seda lootma.

Samamoodi on kergete raskuste tõstmise rõhutamine totaalne nonsens. Lihas reageeribki raskusele, mis pakub pinget, on väljakutsuv. Ja kui raskus on kerge, pinget ei paku, siis pole ju ka kehal mingit põhjust muutumiseks!!!

Ka naised peaksid treenima tõsiselt ja pingutama. Jällegi kardetakse mehestuda ja muutuda lihamäeks uskuge mind seda ei juhtu. Olen (artikli autor) treeninud koos tüdrukutega, kes pingutasid sama palju kui mina ise. Tulemuseks oli ainult kaunis ja naiselik keha. Naised, ärge kartke tõsta ka suuri raskuseid!!!

Artikkel pärineb:

[url=http://www.articlesbase.com/fitness-articles/the-real-female-bodybuilding-truths-399361.html]http://www.articlesbase.com/fitness-articles/the-real-female-bodybuilding-truths-399361.html[/url]

Tõlkijalt: kuigi pealkirjast võiks eeldada, et ainult naistest ja jõusaalist juttu, tundub mulle vähemalt, et nii mõnigi müüt kehtib ka meestele. Mis aga omagi kogemustest põhiline – tõesti kardetakse raskusi (NAISED). Hõljub ringi mingi loll arusaam, et naised peavad treenima väikese raskusega, kordustega 15 – 20. Jama puha ju!!! Täpselt samamoodi võivad ja peavad naised tegema viieseid seeriaid, kaheksaseid jne. Pingutama peab samamoodi. Ja muidugi teine väärastunud arusaam, mis ka artiklist läbi käis – kardetakse minna ”liiga lihastesse” – jällegi – no annab totramat asja välja mõelda. Arvatakse tõesti, et nii kergelt tuleb see lihas, et paar kuud nõkutad 3 – 4 korda nädalas 4 – 5 kg – se hantliga ja juba tuleb. Krt, meie, mehedki, kes me oleme aastaid rassinud, teame kui raskelt kõik see tuleb. Aga siin kuulan jutte ”et oi ma ei tahaks selline olla või nii lihastes välja näha”, krt nagu see oleks ainult sõrmenips ja olengi lihastes, aga vot ma ei taha seda. Hale vabandus ainult – enamus si..arattaid ei ole selliseks pühendumiseks, loobumisteks ja pingutusteks MITTE KUNAGI VÕIMELISED!!!

Naised, ”halvim”, mis teiega juhtuda saab on see, et olete trimmis, omate toonuses ja rasvavabat keha!!! Aga kui teile ei meeldi olla sellised, nagu on fitness.ee naised nagu Rosin, Aktivist jt. siis ma ei tea tõesti millised te välja tahaks näha??? Nii, et julgelt raskuste kallale!!!

Autor: Tõlkinud Janar Rückenberg