16. august 2009

Treeningsüsteem jalgadele, mis töötas liigagi hästi…

Benoit Brodeur on olnud Quebec´i kulturismiliidu president juba kakskümmend aastat. Lihased ja treening ning kulturism tervikuna on tema kirg. Eesmärgiga õppida lihaste arendamise ja kehaehitamise kunsti, on ta reisinud üle kogu maailma, Tahiti´st California´ni.

Benoit on treeninud selliste tegelastega nagu Vince Gironda, Mike Mentzer, Robbie Robinson, Tom Platz, Bertil Fox ja teised selle ajastu legendid.

Ta on kontaktis ka praeguste profikulturistidega, nagu näiteks Gunter Schlierkamp ja Ronnie Coleman, kes on käinud külalisposeerijatena tema promotavatel üritustel.

Ühesõnaga, moraal on selles, et mees on läbi ja lõhki fanatt ja asja sees!!!

Ühel päeval ta helitas mulle ja ütles „Tere Chris, kuidas läheb? „Kujuta ette, nägin just jalapaari, millist pole pärast Tom Platz´i näinudki!

Isegi praegusel friikide ajastul räägitakse Platz´i jalgadest ikka veel, kui kulturismiajaloo võimsaimatest jalgadest. Kui nähtud tüüp pälvis sellise tähelepanu ja vaimustuse, siis pidi Benoit ikka midagi erilist nägema!!!

Ungari Tamm´e Jalatrenn

„Ja see tüüp ei ole isegi kulturist lisas Benoit. „Ta on olümpiatasemel maadleja, kes oli oma Montereal´i sõpru külastamas.

Benoit ja Ungari maadleja ajasid ka juttu ja maadleja „kaebas, et peab jalgade treenimist hakkama vähendama, kuna ta uus programm ajas need nii suureks ja jämedaks, et ta oli sunnitud võistlema lausa raskemas kaalus. Benoit mõõtis need jalad ka üle ja sai reie ümbermõõduks 86.5 cm!!!

Ma aitan teil asjast aru saada…juba 70 cm sed jalad on muljetavaldavad, kuid 86 cm sed, see on umbes midagi sellist nagu 60 cm sed käed, selliseid võib tavaliselt näha kuskil multifilmis mõnel superkangelasel. Ent see tüüp oma jalgadega oli ehtne.

Meie õnneks, olles suur kulturismi huviline, soovis Benoit rohkem teada saada sellest üliefektiivsest programmist.

See ei olnud mingi järjekordne Ida Euroopa treeningmeetod. Õigupoolest see on nii jahmatama panevalt lihtne:

Üks seeria kükki
Kaks seeriat sääre sirutamisi
Kolm seeriat sääre painutamisi

Ja ongi kõik!!!

Selle programmi tõhusus ei baseeru mitte suurel seeriate arvul või harjutuste valikul, vaid viisil, kuidas neid harjutusi sooritada.

Esimene harjutus: kükk kangiga. Peale üldist soojendust tegi mees 60 kg ga kaks soojendusseeriat kordusvahemikku 6 8. Muide 60 kg kasutas ta ka oma tööseerial. Kui soojendus oli läbi ja mees tundis, et on valmis, alustas ta tööseeriaga. Olgu öeldud, et hetkel, mil Benoit Ungari vägilasega programmist rääkis, oli too oma programmi kaheksanda nädala juures. Seega, tema üksainus tööseeria tähendaski järjest 8 minutit kükkimist. Kuulsite õigesti!!!

Muidugi ta ei alustanud nii karmilt. Ta alustas programmi kahest minutist kükkimisest ning igal treeningul kükkimise aeg pikeneb.

Nädal 1

Treening 1.1: (Esmaspäev) 1 x 2 minutit
Treening 1.2: (Neljapäev) 1 x 2.20

Nädal 2

Treening 2.1: (Esmaspäev) 1 x 2.40 minutit
Treening 2.2: (Neljapäev) 1 x 3 minutit

Nädal 3

Treening 3.1: (Esmaspäev) 1 x 3.20
Treening 3.2: (Neljapäev) 1 x 3.40

Nädal 4

Treening 4.1: (Esmaspäev) 1 x 4 minutit
Treening 4.2: (Neljapäev) 1 x 4.20

Nädal 5

Treening 5.1: (Esmaspäev) 1 x 4.40 minutit
Treening 5.2: (Neljapäev) 1 x 5 minutit

Nädal 6

Treening 6.1: (Esmaspäev) 1 x 5.30
Treening 6.2: (Neljapäev) 1 x 6 minutit

Nädal 7

Treening 7.1: (Esmaspäev) 1 x 6.30
Treening 7.2: (Neljapäev) 1 x 7 minutit

Nädal 8

Treening 8.1: (Esmaspäev) 1 x 7.30
Treening 8.2: (Neljapäev) 1 x 8 minutit

Kusjuures ta kasutas kogu programmi vältel ühte raskust, 60 kg. See raskus oli tema küki ühest KM st umbes 30%. Kordused, mida ta kükkides tegi, olid kontrollitud ja sujuvad, ent kükist ülestulek oli sooritatud kergelt plahvatusega, vähemasti nii kiiresti, kui väsimus seda võimaldas.
Teine harjutus: sääre sirutamised. Ausalt öeldes, pärast sellise pikkusega seeriat, ma ei kujuta ette, kuidas ta üldse sääre sirutamise trenazöörinigi veel jõudis minna. Ent mees läks ja tegi sääre sirutamisi 2 x 30. 10 kordust jalad sissepoole, 10 kordust sirgete jalgadega ja 10 kordust jalad väljapoole pööratult. Iga kordus oli taas kontrollitud, korralikult lõpuni „pigistatud ja tippkontraktsiooni tunnetatud (umbes 1 sekund).

Niisiis, sääre sirutamised 2 x 30.

Kolmas harjutus: sääre painutamine kõhuli. Ta tegi seal 3 seeriat, kordusvahemikku 6 8. Iga seeria oli sooritatud nii, et kui tegi oma esimesed 6 8 kordust ära, tegi 10 15 sekundise pausi ning siis veel suutlikkuseni peale ja selliselt kokku 3 seeriat.

3 x 6 8 (10 15 sekundit paus ja seejärel seeria suutlikkuseni).

Kogu lugu!!!

Olgu öeldud, et tema kaheksanda nädala jalatrennid kestsid alla poole tunni.

Lõppsõna
Programm tundub suhteliselt lihtne, mõnele võib olla isegi kerge, kuid kuid te proovite ja asja korralikult võtate, siis võite ehk peagi tõdeda, et see on üks raskemaid asju, mida üldse proovinud olete. Esmane mulje pärast esimesi trenne on petlik. Esimesed 2 3 kükkimist võivad tunduda kerged, ent need ongi sissejuhatavad ja eesmärk on kohandada teid pingutuseks, mis edaspidi tulemas.

Tõsine tunne saabub siis kui olete jõudnud oma kükkimisega 3 minuti juurde…pärast kükkimist oleks nagu auto alla jäänud :))).

Paljudele pole ilmselt sellist visadust ja kannatamise tahet antud, selline ettevõtmine nõuab erilist tahtejõudu ja valu taluvust…8 minutit järjest kükkida. Ent need, kes asja ära kannatavad, näevad ilmselt ka jalgu, mida pole paljudel või mille saavutamine võtab aega aastaid!!!

NB!!! Kahju, et meil ei ole sellest Ungari maadlejast ja tema jalgadest pilti, kuid see ei kahanda selle mehe huvitava lähenemise väärtust jalatreeningule, liiatigi, kui veel tulemus on selline, mille tunnistajaks Benoit Brodeur oli!!!

Tõlkijalt: igal juhul väga põnev. Ise kavatsen asja ette võtta, seda enam, et selg suurt raskust hetkel selga ei luba võtta!!! Teistele proovijaile soovitan enne sügavalt järele mõelda, kes milleks võimeline on. Programmi võib alustada ju ka 1 minutist või 1.20 st jne.
„The Leg Program That Worked Too Well Christian Thibaudeau

Autor: Tõlkinud Janar Rückenberg