12. märts 2025

Sool ja tervis

Naatrium on meie organismile vajalik mineraal, kuid liigne tarbimine toob kaasa
terviseprobleeme nagu kõrge vererõhk, luude hõrenemine ja neerukivid. Euroopa
Toiduohutusamet (EFSA) soovitab täiskasvanutele päevas maksimaalselt 2 grammi naatriumi
(umbes 5 grammi soola). Samas tarbib enamik inimesi endiselt rohkem kui soovitatav kogus.
Kaalium aitab tasakaalustada naatriumi mõju ja hoida vererõhku kontrolli all. Kaaliumirikkad
toidud nagu avokaado, spinat, melon, mandlid, banaanid, apelsinid, viinamarjad ja kartulid on
heaks valikuks, et toetada organismi normaalset talitlust.
Suurimad naatriumiallikad meie toidulaual on töödeldud toidud: sojakaste, grillkastmed,
töödeldud liha, lihaleem, konservid ja valmistoidud. Ka näiliselt tervislikud valikud, nagu
kanasalat või tuunikala salat, sisaldavad märkimisväärses koguses naatriumi. Kiirtoidud ja
valmistoitude kastmed suurendavad naatriumisisaldust veelgi.
Erinevatel soolatüüpidel on erinev mineraalide sisaldus. Näiteks mäesool on looduslik ja
minimaalselt töödeldud, sisaldades lisaks naatriumile ka kasulikke mineraale nagu magneesium,
kaalium ja kaltsium. See teeb mäesoolast tervislikuma alternatiivi tavalisele rafineeritud
lauasoolale.
Treenijate jaoks on naatriumi roll samuti oluline. Pikemaajalise ja intensiivse treeningu ajal
kaotab keha higistades soolasid, mistõttu soovitab Euroopa Spordimeditsiini Ühing tarbida
0,5–0,7 grammi naatriumi ühe liitri vee kohta, näiteks elektrolüütide joogina. See aitab vältida
hüponatreemiat – seisundit, kus liigne veetarbimine ja soolade kaotus viivad naatriumitaseme
liiga madalale.
Soola tarbimise vähendamiseks:
 Loe toidupakendite silte ja eelista tooteid, mis sisaldavad vähem kui 200 mg naatriumi
portsjoni kohta.
 Kasuta maitseainetena värskeid ürte, sidruni- ja laimimahla ning soolavabu vürtsisegusid.
 Vähenda töödeldud toitude ja valmistoitude tarbimist ning eelista kodus valmistatud toite.
 Eemalda soolatoos laualt ja harju vähesoolase maitsega.
Mäesoola mõõdukas kasutamine koos kaaliumirikaste toitudega aitab hoida organismi
mineraalide tasakaalu ja toetab üldist tervist. Tasakaalu leidmine soola tarbimisel on võti parema
enesetunde ja pikaajalise heaolu saavutamiseks.

Illustreeriv foto: Toitumine.ee